woensdag 30 juni 2010

lijsteblij


Vanaf vandaag, iedere laatste dag van de maand De Eindstreep. Een afrekening van de tien beste, nee, leukste, nee... Het valt niet mee! Okay, de tien nummers die me het meest geboeid hebben in de afgelopen maand. Geen numerieke volgorde en de tijd gaat bepalen hoe de Eindstreep zich gaat ontwikkelen. Er was een tijd dat ik iedere maand een top 100 samenstelde. ,,Daar heb jij wel tijd voor", kreeg ik ooit als verwijt, doelend op mijn toenmalige uitkeringssituatie. Mijn repliek: ,,Iedere dag in de kroeg zitten met dezelfde koppen, dat is lekker nuttig!".

December 1999. Ik luisterde niet naar Radio 2, was me dus ook niet bewust van een Top 2000. Ik voelde op een avond dat ik een Top 100-lijst wilde samenstellen. De nummer 1? 'You And Your Sister' van This Mortal Coil. 'Nights In White Satin' op 2. Ik had een berekeningssysteem bedacht waarbij 'toeval' een grote rol speelde, want het was natuurlijk appels met peren vergelijken.

Twee dagen later had ik al spijt. Hoe had ik die over het hoofd kunnen zien? En moet die nu zonodig in de lijst? En zo ging ik iedere maand een lijst maken. Het valt op dat je heel anders naar muziek gaat luisteren. De nummer 1-hits uit 2000 weet ik niet meer allemaal, maar 'Boatflow' van Sippe Sibbele was er één. In september hoor ik op Radio 3 dat de VPRO 's avonds een primeur heeft. Het zendt integraal het nieuwe Radiohead-album uit. Ik tape het van de radio, vind het in eerste instantie té anders dan 'OK Computer', maar koop een maand later de cd. Als in november 2000 voorlopig de laatste Top 100 verschijnt, ken ik het album nog nauwelijks.

Vier jaar later wind ik mezelf op over de Top 2000 en maak weer een lijst volgens hetzelfde procedé. Nummer 1? 'How To Disappear Completely' van Radiohead, gevolgd door This Mortal Coil. Opnieuw is de lijst weer niet af en begon in januari 2005 weer met lijsten. 'Nether Lands' van Dan Fogelberg staat maanden op kop, evenals 'After The Game' van Nora Keyes en 'Sun Comes Up' van Brenda Patterson. 'Nights In White Satin' kreeg een Bijbel- en Sergeant Pepper-status en verdween na 3 maanden voorgoed. Marissa Nadler en Samara Lubelski krijgen de overhand. Bij de samenstelling van maart 2009 gaat iets mis en leg de lijst aan de kant. Twee maanden later is er zoveel veranderd in mijn leven, dat ik me niet meer met die lijst kan vereenzelvigen...

'How To Disappear Completely' heeft ook die exclusieve status gekregen als 'Nights In White Satin'. Het is voor mij persoonlijk de állermooiste plaat die ooit gemaakt is. De plaat van mijn leven. Geen discussie mogelijk. Hij heeft het na vier jaar Top 100 geheel en wel verdiend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten