maandag 7 juni 2010

het pensioen van Steve Giles


Ja natuurlijk wist hij die elpee nog te herinneren. De studiobaas had hem laten persen toen Dark na drie jaar tevergeefs zwoegen er de brui aan had gegeven. Maar waarom dit telefoontje uit Londen? Zeventien jaar na het uitbrengen van de elpee? Wat?! Herhaal dat nog eens? Heeft er werkelijk iemand £ 1500,- betaald voor die plaat? Je bent gek, je moet naar de dokter! Wie gaat nu zovel geld betalen voor een oude plaat?

Ik denk dat de conversatie in 1989 zo is verlopen. De wereld maakt de overstap naar cd en de collectie vinyl gaat naar de kringloopwinkel. Een onbekende dame doet dat ook. Tussen haar elpees zit één van het bandje van haar ex-vriend. Die had ze toen, in 1972, van de eigenaar van de opnamestudio gekregen.

Deze man had fotograferen als hobby en maakte er een feestje van. De (ex-) leden en hun vriendinnen kregen de plaat in een kleurenklaphoes met een tekstboekje, de roadies en andere direct betrokkenen een enkele hoes met kleurenfoto. Veertig fans konden een elpee in een enkele hoes met zwartwit foto kopen. In totaal werden zestig platen geperst.

En lang was het een van de meest gezochte platen uit Engeland. Totdat het Italiaanse reissue-label Akarma in 2003 met een heruitgave kwam. De elpee is uitgevoerd in kleurenklaphoes mét het boekje.

Dat hij twee kanten heeft, lijkt logisch. Kant 1 is weinig interessant. Té ingehouden en té matige liedjes. Nee, doe mij maar kant 2! 'RC8', een flitsende boogie met een doorspoelende wc in de brug. Het onthutsend lieve verhaal van 'The Cat' met lekker onstuimig gitaarspel. Het slotstuk met het Ventures-achtige gitaareffect. Jammer dat er geen kant 3 komt...

Steve Giles lijkt dan toch zijn pensioen te hebben geregeld. Zijn, in eigen beheer uitgegeven, reissues uit 1991 en 1992 doen inmiddels honderden ponden. Dark heeft in dat laatste jaar nog eenmaal opgetreden. De lokale brouwer had toen een speciaal bier bereid. Hoewel de plaat wel een stuk van zijn exclusiteit kwijt is, maakt de nog altijd verkrijgbare Akarma een kennismaking met 'Dark 'Round The Edges' mogelijk. Alleen al kant 2 rechtvaardigt een aankoop!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten