dinsdag 1 juni 2010

kraakvrij


Héél soms komt een actualiteit voorbij, waar ik iets mee kan. Zoals vandaag, 1 juni 2010, de dag waarop het kraakverbod ingaat. Ik moest onmiddelijk aan de hilarische hoes van The Ex, 'Disturbing Domestic Peace', waarop ME-ers een kraakpand confisceren. Huisvredebreuk... Ik heb het album (nog) niet, wil eigenlijk ook niets ervan in de platenkoffer stoppen, maar vind de hoes wel té klassiek om aan voorbij te gaan.

,,Hier". Ik krijg een flyer in mijn hand gedrukt. ,,Voor als je nog eens iets spannends wil doen". Ik druk het erg zacht uit als ik zeg dat ik uit de toon val op het feestje van Domenique, die ik ken van de voormalige kraakkroeg CO-9 (ko-nijn), waar ik achter de bar stond. Het meisje met de twintig piercings en de vettige dreadlocks zegt het vol minachting. Even wil ik het kind, nadat ik haar in bad heb gestopt, op schoot nemen en eens over de kraakscene van 1997 willen vertellen. De flyer kondigt een kraakactie aan.

Via een vriendin was ik in Ruigoord beland, of beter: De restanten van Groenoord, het actiedorp van Groenfront. Zondag 12 oktober 1997, bijna twee weken na de ontruiming van Groenoord en de groep barst die dag. Ik ga met ene Jojo naar een opnieuw gekraakt bolwerk, de ADM-werf in het Westelijk Havengebied. Hoewel ik in het begin drie kleuren poepte, ben ik de derde dag nog eenmaal bang geweest en beschouwde het terrein daarna als mijn thuis.

Onder de ADM-ers zaten diverse 'die-hards' die in 1980 de kroning van Beatrix hadden verstoord. Er werd meteen afgesproken dat het een actieve groep moest worden, dus geen nachtbrakers, feestbeesten en junkies. Daar stemde iedereen mee in, Jojo incluis. Des te groter de teleurstelling dat uitgerekend hij de LSD weer oppakte en na het weekend dagen in zijn bed lag te stinken. Ik zou er in 1998 gaan wonen, maar koos eieren voor mijn geld en ging naar Engeland.

Er herinnert zich niets meer aan mij. De ramen die ik in vrije weekenden heb geplakt, werden in april 1998 door een dragline van Bertus Lüske uit de gevel geslagen. Ik ben er wel trots op dat de ADM momenteel het langst bestaande kraakpand is. Als de handhavers hen nog even met rust laten, is er over een paar maanden weer het Robodock-festival. Ik ben er sinds december 1997 niet meer geweest...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten