woensdag 9 juni 2010

hand in hand, kameraden!


Toen zangeresje Lulu werd geconfronteerd met 'She'd Rather Be With Me' van The Turtles, toen die net uitkwam, snoof ze: ,,Dat is toch dat groepje uit Amerika van 'Happy Together'? Ik meende dat dat echt een eendagsvlieg zou blijven". Het kan de Engelse Lulu niet kwalijk genomen worden. The Turtles waren allerminst debutanten en had bij elkaar al meer hits gescoord dan Lulu in Engeland. Dat 'Happy Together' de belangrijkste reden is om The Turtles te herinneren, zij zo. Maar de mannen hadden meer noten op hun zang!

Liever had ik een hoesje gebruikt van een minder bekende single. Die van 'You Know What I Mean' moest ik zelf maar een scannen. Deze symfonie van drie minuten komt vast nog eens aan bod. Of 'You Showed Me', dat in 1991 een top vijf-hit opleverde voor Salt'n Pepa, met 'Buzzsaw' op de flip. DJ Soul-X gebruikte ooit de naam Buzzsaw, maar als de kroegbaas dan tussen haakjes Solex neerzet, dan zit er niets anders op toch maar de naam te veranderen.

Ooit heette The Turtles The Crossfires en speelden surf, maar ongetwijfeld ook 'Louie Louie'. Als The Turtles gaan ze aanvankelijk op de folkrock-toer met Dylan's 'It Ain't Me Babe' en P.F. Sloan's 'Let Me Be', maar haakt in 1966 met 'You Baby' in op de 'good time music' van onder andere The Lovin' Spoonful. Het off-beat 'Grim Reaper Of Love' is al een voorbode van de hippe psychedelische geluiden van 1967. Dit ontbreekt gelukkig in 'Happy Together' waardoor het liedje de eeuwige jeugd heeft. 'Het nodigt de mensen uit elkaar een hand te geven', schrijft Mark Volman op een platenhoes.

Na 'Happy Together' is het commercieel gezien sappelen. De elpee 'Turtle Soup', een productie van Ray Davies, is in verhouding een bescheiden succes. De singles-opvolgers zijn zondermeer briljant. 'You Don't Have To Walk In The Rain', 'She's My Girl' en 'Sound Asleep' zijn juweeltjes. 'Can't You Hear The Cows' zou de eerste popsong zijn waarin een Moog wordt gebruikt. En dan is er het bizarre 'Battle Of The Bands'. 'Elenore' is eind 1968 de reddingsboei voor The Turtles. Het sukkelt nog een jaar door, hoewel er aan kwaliteit niet wordt ingeboet.

Frank Zappa contracteerde ooit Alice Cooper nadat deze als 'slechtste band van L.A.' werd gestemd. Dat Howard Kaylan en Mark Volman als Flo & Eddie in de Mothers worden opgenomen heeft een zelfde reden. In 1966 had een producer tegen The Mothers Of Invention gezegd: ,,Als jullie mij het toestaan, poets ik jullie imago ietsje op en maak ik je net zo groot als The Turtles". Ze hadden de arme man uitgelachen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten