vrijdag 18 juni 2010

de reïncarnaties van Patrick


Hoeveel levens heeft een mens? Ja, hallo zeg! Gaan we een beetje filosofisch doen temidden van de elpees en singles? Blijkbaar kun je meerdere malen de hemel bereiken. Of zou je deze alleen kunnen binnentreden met hoed en stropdas? Waar gaat dit over? Terug naar de muziek graag! Okay, ik ga vandaag een virtuele elpee in mijn koffer stoppen. Natuurlijk bestaat hij wel, maar is voor een billijke prijs (lees: beneden de 90 euro) nog niet op mijn pad gekomen. En qua singles heb ik ook nog een verlanglijstje.

In de eind jaren zestig is Denmark Street het muzikale hoofdkwartier van Engeland. In de Londense straat wisselen de platenmaatschappijen, muziekuitgeverijen en studio's elkaar af. Onderbroken door een enkele koffiebar waar studiomusici als Jimmy Page en Ritchie Blackmore hun bak leut nuttigen. Denmark Street is ook een toevluchtsoord voor hen die het willen 'maken'. Doordat de medewerkers van platenfirma's er komen, zijn de draadjes bijzonder kort.

Zo zwerft daar een ambitieuze Ierse jongeman rond. Zijn naam is Patrick Campbell-Lyons. Hij ontmoet een Griek met een echte Griekse naam die me even ontschoten is. Zoals ik al zei, waren de draadjes kort en voordat iemand het in de gaten heeft, is er een single uit. Of heeft niemand iets in de gaten? Nirvana heeft blijkbaar wel een tv-optreden gedaan naar aanleiding van 'Pentecost Hotel'.

De elpee 'The Story Of Simon Simopath' en het schitterende miniatuur op 45 toeren 'Tiny Goddess' maken evenmin indruk. De derde single, 'Rainbow Chaser', komt het dichtstbij. In Engeland bereikt het een 38e plaats, Veronica houdt de single wekenlang in de Tipparade. Het album 'All Of Us' houdt potentiële kopers af door de afschrikwekkende hoes. Het maakt niet uit hoe hard de vakpers roept dat ze hier iets bijzonders hebben.

'All Of Us' is een 'time piece'. The Beatles hebben met 'Eleanor Rigby' en 'Sgt. Pepper' laten horen dat pop en klassieke arrangementen prima samengaan. Er zijn echter maar weinig die daarop iets smaakvols kunnen toevoegen. Nirvana slaagt op 'All Of Us' daarin. Het is één van de mooiste barokke popalbums uit die tijd. Gelukkig realiseert een breder publiek dat sinds een paar jaar, want toendertijd raakten ze de plaat aan de straatstenen niet kwijt!

In 1969 gelooft Island er ook niet meer in en loost de groep. Die staat op barsten. Onze Griekse vriend zou gedesillusioneerd naar huis zijn gegaan. Patrick Campbell-Lyons geeft niet op, hoewel Nirvana in onbruik raakt. Als Pica en Hat & Tie neemt hij zelfs nieuwe versies van Nirvana-singles op, maar zonder succes. Island koppelt in 1976 'Rainbow Chaser' aan 'Tiny Goddess' in het kader van hun reissue-serie, maar resulteert evenmin in een opleving. Dan krijgt Patrick een ingeving. Een liedje met een vette knipoog naar tien jaar geleden. Met behulp van een koor neemt hij het op als... Nirvana! De single 'Love Is...' doet buiten de Tipparade in Nederland helemaal niets. Van Patrick is op artistiek niveau weinig meer vernomen.

Drie jongens uit het Amerikaanse Seattle zullen eenmaal in de clip van 'Lithium' refereren aan hun naamgenoten. De groep Nirvana wordt door Ed Sullivan geïntroduceerd. Of de originele Nirvana dit aan de hippe grunge-helden heeft te danken, maar er ontstaat interesse in oud Nirvana-materiaal. Sommigen spreken van de beste jaren zestig-elpee. In 1999 verschijnt een box met het verzamelde werk. Platen van deze Nirvana zijn tegenwoordig een fortuin waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten