woensdag 16 juni 2010

het beste jaren zestig-album van deze eeuw!


Sinds mijn hernieuwde binnenkomst op het Golden Beat Years-forum, heb ik de vraag gesteld wat het favoriete jaren zestig-album van de leden is. 'Forever Changes', 'Odyssey And Oracle', de eerste van Yes, 'Dusty In Memphis' en nog een aantal kwamen binnen als reactie. Ik had zelf afgetrapt met de Amerikaanse versie van 'Mr. Fantasy' van Traffic. 'S.F. Sorrow' was op het laatste moment gesneuveld.

Nog even erover nagedacht de hoender in het knuppelhok te gooien en 'Ta Det Lugnt' van Dungen te kiezen, maar ach... Feit was dat Arjen van de Zwolse vinylspeciaalzaak Minstrel moe werd van mij. Ik was in de veronderstelling dat hij constant een andere plaat opzette. Ik hoorde zoveel verschillende stijlen muziek! Bij het horen van de prijs moest ik even slikken, maar betaalde desondanks de gevraagde 32 euro.

Gedurende de jaren 2005 en 2006 ligt 'Ta Det Lugnt' dagelijks onder de naald. Dungen is dan nog min of meer een eenmansactie. Gustav Ejstes had zich in de hiphop bezig gehouden. Waarom 'samplen' als ik het ook zelf kan maken. Bovendien kwam het Engels niet accentloos uit zijn mond. Zou hij nooit meer doen...

Als Dungen maakte hij twee albums, beide doorspekt van progrock, psychedelica en de voorliefde van analoog en jaren zestig. Ook schreef hij een liedje voor de Zweedse soundtrack van 'Jungle Book'. Na 'Ta Det Lugnt' zou Ejstes uit zijn muzikale vrienden een band formeren. Ze zijn nog immer actief, vorig jaar verscheen 'Dungen 4', maar er wordt mij téveel gejamd.

'Ta Det Lugnt' is een bonte verzameling barokke pop, flitsende psychedelica en bombastische prog. De eerste mens moet nog voet zetten op de maan! Het zal nooit 1971 worden. Foute boel: Zou betekenen dat Gustav niet geboren zou zijn, uw scribent evenmin. Dit verhaal zou nooit geschreven zijn. Internet zou niet bestaan... Gelukkig is het album in 2004 opgenomen en hoeft het de lezer geen 32 euro te kosten om kennis te maken met Dungen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten