dinsdag 8 juni 2010

een mooie kop!


Het kiezen begint vandaag al. Hoewel het vanaf het middaguur al bekend is dat het over Barbara McNair moest gaan, heb ik last van zweverij. En het lijkt veel op de verkiezingen: Ik kan maar niet kiezen uit de koppen. Ik blijf morgen zweven tot het stemhokje en ook hier zweef ik tot de laatste zin, want dan pas ga ik de kop er boven zetten. Het zal wel iets met schoonheid worden. Of toch?

Ruim een jaar geleden op de psychiatrische afdeling waar ik enige weken resideerde. ,,Wat vindt je hiervan?". Tegenover me staat de Crea-Bea van de patiëntengroep met in haar handen een schaal gemaakt van een Atlantic-elpee. Even breekt me het zweet uit. Ze zal toch niet...? Nee hoor, het is niet mijn eerste van Led Zeppelin. Ze wijst me een kast in de huiskamer. Daar liggen twee grote stapels elpees.

Ik heb begrepen dat deze platen ten behoeve van de creatieve therapie zijn. Veelal bekraste ex-bibliotheek-elpees uit de midden jaren zeventig, maar op zichzelf best interessant. Een oude String Driven Thing, een heruitgave van de tweede van Spooky Tooth en dan opeens een hele oude Motown-plaat. Van mijn persoonlijk begeleider mag ik de elpees niet meenemen, ook niet voor geld, maar het lukt me desondanks wel!

De naam Barbara McNair zei me wel wat, maar een eerste snelle draaibeurt overtuigt me niet. Ik had natuurlijk gehoopt op een harde Motown-kletser, maar die staat er niet op. Kort daarop maak ik kennis met 'Baby-A-Go-Go', een onuitgebrachte single. Hoewel die evenmin '100 mph' is, begin ik het nummer wel te waarderen.

En zo besluit ik vandaag 'Here I Am' van Barbara McNair als brunch te genieten. En het is beslist geen slechte plaat! Het heeft in 'Everything Is Good About You' zelfs een kandidaat voor een rustmomentje tussen het gebruikelijke ram- en beukwerk van DJ Soul-X. Maar ook is haar versie van 'My World Is Empty Without You' niets minder dan die van The Supremes, maar is 'For Once In My Life' té jazzy voor mijn smaak.

Het is de roots voor McNair, die al een carriére erop heeft zitten wanneer ze in 1966 als 32-jarige dit album opneemt. Ze geldt voor de zwarte bevolking als een schoonheidsideaal, ze schrijft een bijbel met schoonheidstips voor de zwarte vrouw en poseert in 1968 naakt voor Playboy. Verder heeft ze in talloze films gespeeld.

Vreemd genoeg komt haar platencarriére bij Motown moeilijk van de grond. Maar de verzamelaars en Motown-liefhebbers zullen jaren later de platen in hun hart sluiten. Barbara's privéleven neemt na 1976 tragische wendingen en ze overlijdt in 2007. En dan moet ik nu de kop kiezen! Ben benieuwd wat het wordt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten