woensdag 23 juni 2010

er is leven na het doodgaan!


,,En weet je wie er binnenkort ook gaat trouwen?". Ik ben sinds vandaag weer helemaal op de hoogte van het wel en wee in Jutrijp, Hommerts en Koufurderrige. Ik moet mijn liefste moeder geregeld eraan herinneren dat ik al dertien jaar niet meer in het dorp woon en dus ook al wat namen en gezichten ben vergeten. Desondanks vertelt ze me van overledenen, dodelijke ziekten, mensen van mijn leeftijd en jonger die kinderen krijgen, dezelfden die een huis kopen in het dorp en aanstaande bruiloften. Het antwoord op deze vraag doet me van de tuinstoel tuimelen. Durk Piersma?

Durk Dea (Fries voor 'dood'). Een zonderlinge boerenzoon uit het immer exotische Koufurderrige (dubbele woordwaarde!). Eén van de drie meest loyale fans van ons. Wij waren Horrible Dying. Een zootje ongeregeld dat poogde deathmetal te maken. Voordat er een instrument was gekocht, was de poster er al. Een stukje huisvlijt van zanger Martin met 22 omgedraaide kruizen, 'burn the churches of Christ' en de belofte dat 'soon' de demo 'Inside Out' zou verschijnen. Hij moet nog steeds gemaakt worden.

De geboorte van Horrible Dying is bij een pot bier in de zuipkeet in 1992. We terroriseren daar 'de mietjes' met cassettes van Altar en andere gezellige brulapen. We zijn een jaar of 17, 18 en willen dorp en ouders in het harnas jagen. Zelf heb ik altijd weinig met het genre gehad, maar had wel creatieve ideeën om de kachel goed aan te maken. Ik worstelde mezelf in de band als organist(!) en manager. Willem Tell was de drummer, Loekie Turbo bassist, Ramon gitaar, Martin zang en ik was Satan en schreef zieke teksten.

Ons debuut was op 13 januari 1995 (jawel, vrijdag de dertiende!) in een volgepakte dorpskroeg. Willem had net een double bass-pedaal gekocht, beheerste die nog niet en daar leed zijn overige drumwerk onder. We waren geen PA gewend en dus klonk het bagger. Maar we waren bovenal ontzettend slecht! Ramon was toen al vervangen door Filthy.

Die stapte in april op, maar deed nog wel mee aan een concert in Gorredijk. Iemand uit het publiek had erg veel commentaar. Ja, hij speelde gitaar. Aangenomen! Onder leiding van Theo kwam er iets meer structuur, hoewel Willem benedenmaats bleef drummen. De blijdschap was groot toen deze in 1997 opstapte, hij werd vervangen door een drumcomputer. Loekie, Martin, Theo en nog iemand traden in 2007 nog op als Remnants, maar...

Hoewel in de kerk voor ons gebeden werd en wij staalhard door Gereformeerden werden genegeerd, zou alles toch nog op zijn pootjes terecht komen?

Willem is al jaren getrouwd en heeft drie wolken van kinderen, Loekie is sinds een paar jaar gelukkig met een meisje en verwachten een kind, Martin zit in dezelfde schuit, Durk gaat trouwen, Jelte en Ramon hebben ook al gezinnen... Met één is het slecht afgelopen! Vijf weken is zijn record qua relaties, heeft geen kinderen, vriendinnen zijn steevast tien jaar ouder, er zijn ook al mannen geweest etc. etc. etc...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten