dinsdag 15 juni 2010

sprookje zonder goede afloop?


Ja, of we moeten de recent verschenen cd 'Feelings And Fairytales' tot die goede afloop rekenen. En dan vooral de gunstige kritieken die alom klinken. Nederland heeft in Anneke Konings haar eigen Collie Ryan of Vashti Bunyan, een godvergeten zangeres waarvan het aloude werk niet geheel tijdloos is gebleken, maar als het ware wel een stukje, tot voor kort ontbrekende, tijd herbergt. De cd bevat het werk van Konings uit de jaren 1971 tot en met 1975.

Het sprookje begint in Oudewater, waar ooit de dames werden gewogen. Degene die té licht werden bevonden, wachtte een gruwelijke dood. Anneke is daarentegen een prinsesje dat op negenjarige leeftijd haar eerste liedje schrijft en tien jaar later op televisie 'De Heilige Auto' zingt. De platenmaatschappijen staan in de rij, maar Konings kiest voor Munich. Munich deed in 1969 de Nederlandse distributie van Creedence Clearwater Revival en dat liet toen al te wensen over en ook de single van Anneke komt te laat.

Wel krijgt ze alle vrijheid van Munich om haar debuutalbum 'Feelings' te maken. Covers van Leonard Cohen en Jesse Winchester, maar bovenal haar eigen nummers sieren de plaat. Het heeft de kinderlijke onschuld van Melanie en Vashti Bunyan. Intussen noemt ze zich ook nog even Andeane, ondermeer voor bovenstaande single. 'Lovers Bye Bye' is overigens uit de pen van Don Rosenbaum, bekend van 'Swimming Into Deep Water'.

Drie jaar later verschijnt 'Tussen Zon En Maan'. Deze verschijnt op Elf Provinciën met ondermeer Vader Abraham, Corry en Jacques Herb in de catalogus. Hoewel geheel Nederlandstalig is dit album veels te progressief voor dit label. Anneke is in haar teksten gegroeid. Weg is de naïviteit van haar debuut, hier is een eigentijds tekstschrijfster, maar helaas met de foute platenmaatschappij achter zich.

En daarmee eindigt het sprookje. Haar persoonlijke leven kent nogal wat tegenslag, vooral als haar zoon omkomt bij een verkeersongeluk. Wel gaat ze weer liedjes schrijven om deze ervaring te verwerken. Maar haar platen uit de jaren zeventig lijken voorgoed vergeten, behalve door enkele fanatieke verzamelaars.

Maar dankzij Matthijs Linnemann en Hans Von Seydlitz krijgt het sprookje een vervolg. 'Sprookje' van het tweede album wordt op de Concertzender gedraaid en beide heren ontdekken de twee prachtige albums, die dankzij Excalibur nu weer op één cd verkrijgbaar zijn. Het was toen al geen muziek voor miljoenen, tegenwoordig evenmin, maar wel een schitterend document van een verloren hoofdstuk uit de Nederlandse folk-historie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten