maandag 1 maart 2021

Één voor elf


Als ik vanmiddag de foto's van gisteren nog eens bekijk, vallen ze me niet erg tegen. Okay, de vogelkijkhut is niet zo speciaal als dat ik had gehoopt, maar de foto van de fiets in het landschap tussen Wittelte en Dwingeloo is op zichzelf best aardig gelukt. Deze mag vandaag het bericht sieren. Omdat ik recreatief uit fietsen ben, heb ik de bedrijfsfietstassen eraf gegooid en vervangen door de fietstas die ik voor de afgelopen vakantie heb gekocht. En buiten deze vier dagen nauwelijks gebruikt. Morgen is de officiële verjaardag van Soul-xotica maar dan wil ik me beperken tot de Week Spot. Ik mag overdag bedenken welke plaat ditmaal aan de beurt is om Week Spot te worden. Vanavond ga ik even in het kort en niet heel uitbundig de elfde verjaardag vieren van Soul-xotica. Ik heb dit vaker gedaan maar laat me weer eens kijken naar wat de afgelopen elf jaar me allemaal hebben gebracht.

De start van Soul-xotica is als de dag van gisteren. Oud en nieuw is dan is inmiddels een fiks aantal weken geleden, maar ik kan het niet over mijn hart krijgen om de platen weer uit de bakken te halen en terug te zetten op de plek waar ze horen. In plaats daarvan staan ze naast de Numark en voorzien de singles me voor entertainment gedurende het ontbijt. Ik heb een half jaar eerder een 'experiment' gedaan met een weblog en ditmaal eentje waar ik vanaf de Nokia N95 foto's kan uploaden. Dat is bij SoulteXt in 2008 niet mogelijk. Ik geloof dat het een dinsdagmorgen is als ik plaatjes zit te draaien en plots de neiging voel om over 'Who Do You Love' van Juicy Lucy te willen schrijven. Dat is de start van Soul-xotica en het is deze bak die me de eerste weken van inspiratie zal voorzien. Het moet over 'oude' muziek gaan en dus vermeld ik niet het concert dat ik begin april heb bezocht. De impact van A Silver Mt. Zion is té groot om zwijgzaam over te zijn en rond dezelfde tijd besluit ik voor de gein om Fursaxa te introduceren. Drie maanden na de start van het blog zijn we al een paar maal afgedwaald naar vreemde folk en ander obscuur werk. In de zomer van 2010 heb ik de meest complete fietsvakantie ooit: Ik doe alles in deze twee weken op de fiets. Het stelt me in de gelegenheid om naderhand per dag een stuk van de route te beschrijven. De Nokia gebruik ik niet voor de camera en dat is jammer want de foto's hadden beter gekund in dat verhaal?

Eind 2010 maak ik tussen neus en lippen door melding van het nieuws. Mijn vader is op oudejaarsdag 2009 geopereerd en kort daarop is bekend geworden dat hij niet meer beter wordt. Hoewel in oktober en november 2010 nog allerminst sprake is van een dreiging, wil ik jullie als lezers informeren dat Soul-xotica misschien een weekje uit de lucht gaat zijn als hij komt te overlijden. In februari en maart 2011 schrijf ik nog uitgebreid over de 'Monstertocht' waar ik in 2021 bij het intro ben blijven steken en daarna gaat het uiteindelijk wel erg hard achteruit met vader. Ik schrijf een kort en bondig bericht als het nieuws is binnengekomen en dan.... publiceer ik twee dagen later weer opnieuw. Het voelt 'goed' om door te gaan met schrijven. In september en oktober 2011 ga ik tweemaal naar Keulen. De dag voor de eerste keer komt iemand van de GGD me melden dat onze huizen worden gesloopt en we binnenkort gebruik kunnen maken van de verhuispremie. Hij is achter dat laatste aan gegaan gezien ik in 2003 een document heb ondertekend dat ik geen recht zou hebben op een verhuispremie. Dit omdat in 2003 er vanuit wordt gegaan dat de huizen binnen een anderhalf jaar in de puinbak liggen. Als blijkt dat latere buren niet zo'n papier hebben hoeven ondertekenen, ben ik in 2011 een beetje wantrouwend richting de woningstichting. In december 2011 bezichtig ik het huis in Nijeveen en in april 2012 verhuis ik met mijn laatste spul uit Steenwijk.

Ik zit al sinds eind 2009 op Facebook maar ga het begin 2012 gebruiken om mijn dj-activiteiten te promoten. Dat is de geboorte van de pagina van DJ Soul-X en ook het ontstaan van de huidige Week Spot. In mei 2012 start ik met de Soul-X-Rated en begeef me in de zomer in diverse Engelse Northern Soul-groepen. Hierdoor kom ik in contact met Lee en (toenmalig trouwe luisteraar) Anthony en dat zal uiteindelijk leiden tot een plekje bij Wolfman Radio. Dat is de periode welke ik tot 'het begin' van Soul-xotica reken. Daarna komen de 'rustige' vakanties in De Steeg, Limburg, Sleen en Warnsveld. In het uiterste begin van Soul-xotica werk ik een paar uurtjes 'binnen' bij de sociale werkvoorziening, maar dat bevalt niet. Eind 2010 ga ik de postbezorging in en dat doe ik nog altijd met veel plezier. Nijeveen is niet de laatste verhuizing want in 2016 kan ik opnieuw de koffers pakken om in Uffelte te gaan wonen. Dit is het laatste huis waar ik ga wonen. De volgende is ondergronds met een steen op mijn hoofd en hopelijk nog vele tientallen jaren verwijderd van dit moment.

Soul-xotica vormt al bijna een kwart van mijn leven tot dusver en voor beide hoop ik op nog vele jaren! Morgen hopelijk met een kersverse Week Spot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten