woensdag 31 maart 2021

Week Spot: Zella Jackson


Een uitzonderlijke dag. Anders kan ik het niet omschrijven. Ik heb een boodschapje in Meppel want mijn dampvloeistof is nu echt helemaal op en ook moet ik binnenkort mijn coils vervangen. Ik ga het nuttige met het aangename combineren. Ik kijk even op de zaak waar in een kopje koffie drink en een paar pakken met koeken achterlaat voor mijn hardwerkende collega's. Ik ben uiterst voorzichtig met warm weer zo vroeg in het seizoen en heb de heenweg nog wel een jasje aan. Deze kan daarna in de fietstas. Feitelijk fiets ik dezelfde route als de vrijdag uit het werk als ik besluit om mijn vakantie in Hees te vieren. Iets dat uiteindelijk anders zal verlopen en de herinnering aan de vakantie heeft me vermaakt tijdens deze fietstocht. In Ruinen doe ik boodschappen en eet bij de molen een broodje en tank ijskoffie en karnemelk. Rond een uur of zeven ben ik weer in Uffelte. Straks ga ik deze maand besluiten met de 'Eindstreep' maar eerst mag ik de nieuwe Week Spot aan jullie voorstellen. Het is voor mij duidelijk dat dit een schijfje uit de 'Divine Funk'-box moet worden en kies als eerste voor 'Days Are Like People' van Zella Jackson uit 1974.

Hoewel een Wikipedia-pagina is aangemaakt voor Zella Jackson Price, blijf ik toch met veel vragen zitten. Je kan raden dat haar loopbaan op jonge leeftijd in de kerk is begonnen, maar werkelijke biografische details ontbreken. Ze moet omstreeks 1940 zijn geboren. Als ze zes is begint ze met zingen en begeleidt haar moeder op piano. Haar mooder is Alberta Waterford en deze is lid van The Waterford Singers en treedt regelmatig op met de legendarische gospelzangeres Willie Mae Ford Smith. Ze verlaat de high school in 1957 met diploma's op zak en in 1967 heeft ze al opnames gemaakt met onder andere Oliver Sain. Desondanks is haar discografie erg beknopt. 45cat noemt geen enkele single en alleen Discogs vermeldt de single 'Say A Little Prayer' uit 1974 en twee albums. Wikipedia voegt daar nog een soundtrack uit 1999 aan toe. Dat lijkt voor mij niet een volledige discografie, maar we zullen het ermee moeten doen.

Allereerst hebben we daar de single 'Say A Little Prayer'. Om meteen verwarring te voorkomen, dit is niet het bekende 'I Say A Little Prayer' dat we van Aretha Franklin kennen. Ik kan nergens de originele studio-versie vinden ('Days Are Just Like People' staat in een iets snellere albumversie op Youtube), maar het is niet iets waar mijn soul- en funkhart sneller van gaat kloppen. 'Days Are Just Like People' is daarentegen zó laidback en soulvol, de latere albumversie doet daarin concessies. Het is ook wel fijn dat God en Jezus niet duimendik er bovenop liggen waardoor het nummer voor veel soul- en funk-dj's zou moeten kunnen. In 1982 werkt ze mee aan de documentaire 'Say Amen Somebody' en daar zingt ze het emotionele 'I'm His Child'. Deze opname zal in 1990 worden gebruikt voor 'Glee'. Ze maakt door de jaren heen verschillende opnames, veelal 'live', en doet niet alleen optredens in thuishaven St.Louis, maar staat ook eens in de Carnegie. Toch is de muziek niet de reden waarom ze anno 2021 een Wikipedia-pagina heeft.

In 1965 bevalt Zella van een kind maar krijgt van de verpleegster te horen dat het dood is geboren. Ofwel, dat is de lezing van Jackson. Een andere lezing is dat Jackson het levende kind naar een ander ziekenhuis laat brengen en het vervolgens nooit meer ophaalt, ondanks dat het ziekenhuis de familie op de hoogte heeft gebracht. Ik blijf dat laatste onwerkelijk vinden. Jackson claimt dat haar kind is 'gestolen'. Hoe dan ook: Jackson gaat er in 2015 vanuit dat ze bijna vijftig jaar geleden een kind heeft verloren als dit kind opeens bij haar aanklopt. Melanie Diane Gilmore is dan 49 jaar en haar dochters hebben een stamboomonderzoek laten doen waarbij Zella als de moeder wordt aangewezen. Als dit niet zou zijn gebeurd, was Jackson Price buiten een groep gelovigen en gospel-liefhebbers uit St.Louis en een paar gospelfunk-verzamelaars vast helemaal vergeten, hoewel ik meen te herinneren dat Greg 'Days Are Just Like People' wel eens vaker heeft gedraaid. Helaas... meer kan ik er niet van maken met deze Week Spot. Er zit nog een potentiële Week Spot in het doosje singles, maar daar is vermoedelijk nog minder over bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten