dinsdag 16 maart 2021

Blauwe Bak Veteranen deel 66


De serie is ooit begonnen als 'tussendoortje' en aanvankelijk alleen om de aankopen uit de jaren negentig tegen het licht te houden. Al snel breidt zich dat uit tot eerst 2009 en daarna 2012 en dan is het hek van de dam. Wat mij betreft kan deze serie eindeloos doorgaan en het gaat met de huidige zaken ook zeker zoveel tijd duren. Vorige week heb ik groots uitgepakt met zestien singles omdat ik een hele tijd geen aandacht had besteed aan dit onderdeel. Nu zit ik te twijfelen. Ik kan terug gaan naar de behapbare negen singles maar kan ook net zo goed even doorgaan met de zestientallen. Ik kies voor het laatste. In 2016 groeien de bomen tot in de hemel en in 2017 is het weer een beetje 'cold turkey' qua Blauwe Bak en singles in het algemeen. Vandaag dus opnieuw zestien singles die in de Blauwe Bak zijn komen te wonen in het voorjaar van 2016. Het decor van de boerderij in Uffelte, de Pioneer, lange fietstochten en, in mijn herinnering, een erg fraaie zomer.

Ik wil bijna het woord zomer noemen in de introductie maar de singles van vanavond zijn gekocht tussen 24 mei en 18 juni. Dat is officieel gezien nog altijd geen zomer, maar de indruk van het weer brengt wel dat gevoel. Natuurlijk, ik kan me ook een aantal barre dagen herinneren, maar desondanks geniet ik met volle teugen van het buiten zijn en het thuiskomen in Uffelte. Ik doe iets dat héél gevaarlijk is... Ik blader terug naar de berichten uit deze periode. Ik kan mezelf daarbij verliezen door in de verhalen te blijven hangen en het schrijven van het nieuwe bericht te vergeten. Ik ben streng voor mezelf en moet alleen kijken naar berichten zonder betrekking tot muziek. Ik zie dan eerst in eind mei een foto van een gedenkwaardige tocht. Ik heb eerder in deze maand de Saksenroute achterstevoren gefietst. Het idee is om van Emmen tot Assen te gaan, alleen mis ik daar de afslag. Deze middag wil ik het nog eens vanuit Assen proberen om het punt te vinden. Op de hoek zit een boerderij met terras en biologische winkel, dat weet ik nog van een fietstocht uit 2015. De temperatuur is aangenaam maar de lucht heeft weinig goeds in petto voor mij. In de buurt van Grolloo gaat het regenen en als ik net thuis ben, gaat het onweren. De volgende fietstocht is op een zonovergoten en warme zondag. In Diever zou een braderie zijn, maar ik kan daar geen platen vinden. Dan maar het Drents-Friese Wold in en een fotomomentje op het Doldersummerveld.

Weer even later ga ik een weekend lang wandelen. 'Wegwijs worden in Uffelte'. Ik moet bekennen dat ik heel vaak langs het Uffelter Binnenveld ben komen fietsen, maar nooit in het gebied zelf ben geweest. Ik kom er nog altijd veel té weinig want je kan er prachtig wandelen als je van ongerepte natuur houdt. Op de laatste dag die ik vandaag behandel mag ik op zoek naar de rommelmarkt van de korfbalvereniging. Eerst ben ik bij de voetbalclub en wordt dan gestuurd naar het korfbalterrein. Ontelbare keren langs gefietst maar vaak overdag en dan moet ik mijn ogen op de weg houden. De ingang is tegenover de basisschool en liever dat ik niet weet waar het korfbalterrein is dan dat ik een kind omver fiets. De elpees zijn niet een apart bericht waard, de schemerlampen staan nog altijd ongebruikt in de hoek van een kamer en de wok heeft na jaren trouwe dienst in 2019 het leven gelaten. Het vuur staat eens iets te hoog en brandt precies tegen de steel aan. Een wok zonder steel of hengsels kan bij het oud ijzer.

844. Detour-The Persians (US, GWP's Grapevine, 1970)
845. Hammer And Nails-The Staple Singers (NL, Riverside, 1962)
846. Glad I Knew Better-Howard Tate (US, Verve, 1967)

Dit trio is het restant van de platen die ik op 24 mei afreken bij 45toeren plus een aantal pakketten blanco hoesjes waarvan ik net het laatste pak heb aangebroken. Bij The Staple Singers twijfel ik lange tijd aan de release-datum. Het Phonogram-blauw is té blauw voor 1962 en ik zou het eerder linken met 1966 of 1967. Het blijkt toch echt de originele Nederlandse release te zijn. Nederlandse Riverside-persingen zijn sowieso niet na 1964 gemaakt. The Staple Singers staat uiteraard in de gospelkoffer.

847. Happy Soul (WithA Hook)-Dave Cortez & The Moon People (UK, Mr. Bongo, 1969, re: 2015)
848. I'm Gonna Love You A Long Long Time-Patti & The Emblems (Oostenrijk, Record Shack, 1968, re: 2015)

Vandaag heb ik de zesde verjaardag gevierd van 'Tuesday Night Music Club'. In het uiterste begin doe ik ook 'Sample Versus Original' in de show waarbij ik een plaat met meerdere samples ontleed. Dankzij 'Ain't No Other Man' van Christina Aguilera kom ik zo op het spoor van 'Hippy Skippy Moon Strut' van The Moon People. De plaat staat hoog op mijn verlanglijst maar is desondanks steeds te duur. In 1969 neemt The Moon People een nieuwe versie op met organist Dave 'Baby' Cortez en deze is ietsje voordeliger (88 euro volgens 45cat). Het Engelse Mr. Bongo-label heeft het in 2015 opnieuw uitgebracht en ik koop de mijne op Discogs van de uitbater van het label. Patti & The Emblems is al jaren een favoriet van de 'Northern Soul Jukebox' en dan ontdek ik dat de goede mensen van Record Shack de plaat heeft uitgegeven met fraaie fotohoes. Beide komen van Discogs. The Moon People reken ik af op 1 juni 2016 en Patti op 6 juni van dat jaar. De laatste staat een beetje oneerbiedig in de Ere-Blauwe Bak. Dave Cortez & The Moon People is sinds 2018 de promo voor 'Do The 45'.

849. It's Time You Made Up Your Mind-Willie Clayton (US, Pawn, 1974)
850. Family Affair-Sly & The Family Stone (UK, Epic, 1971)
851. Sunshine Of Your Love-Spanky Wilson (UK, BGP, 1970, re: 2003)

In dit partijtje van Rarenorthernsoul zit ook 'He's A Flirt' van The Sequins, maar ik heb meteen zo'n hekel aan het nummer dat het tegenwoordig oneerbiedig in de jaren zestig-bak staat. De b-kant van de bootleg schijnt best okay te zijn en wellicht moet ik die nog eens een kans geven. Dit is de kennismaking met Willie Clayton. In geval van Sly & The Family Stone hoop ik op een stevige opname, maar helaas is de minimale opname overal gelijk. Spanky Wilson is een favoriet uit de tijd dat ik op Facebook mijn eigen Northern Soul-groep beheer. Ik reken de platen af op 7 juni en Sly & The Family Stone staat in de reserve-Blauwe Bak. We komen deze band morgen tegen op Soul-xotica!

852. Do It In The Name Of Love-Ben E. King (Barbados, Atlantic, 1975)
853. Tribute To Girls-The Soul Cop (US, Norfolk International, 1976)
854. Ooola La-Betty Wright (US, Alston, 1976)

Ik moet bekennen dat het een leuke traditie is die ik wel heb gemist. Op vrijdagmiddag werk ik in deze jaren in de sortering. Als de dienst erop zit, meestal rond half zeven, ga ik vaak even de stad in om bij De Tafel door de hoeveelheid nieuwe singles te gaan. Ik doe dit eens in de twee of drie weken. Dit is eveneens het resultaat van een vrijdagavond als ik me niet vergis. Natuurlijk koop ik veel meer singles maar deze zijn alleen geschikt voor de Gele Bak. Met name The Soul Cop is een grote ontdekking! Een plaatje dat nog gruwelijk is ondergewaardeerd in de soul-scene, maar hoeveel meer klasse kun je bemachtigen voor een anderhalve euro? 'Ooola La' is niet bepaald het sterkste nummer van Betty en staat dus in de reserve-Blauwe Bak. Dit trio heb ik gekocht op 10 juni.

855. Make My Life Over-The Artistics (US, Brunswick, 1971)
856. A Love You Can Depend On-Brenda & The Tabulations (US, Top & Bottom, 1971)
857. She'll Be Sorry-Gloria Gaynor (US, Jocida, 1966)

Ik reken de officiële bestellingsdatum van Brenda & The Tabulations. Als het pakket arriveert, ben ik iets té haastig en wil de schaar gebruiken om het plakband los te knippen. De schaar ligt in de keuken en dus neem ik het pakket mee. Het plakband begeeft het en Brenda rolt het doosje uit. Pets! Met de rand op de leisteen in de keuken. Daar mist meteen een enorme hap uit. Ik bestel meteen een ander exemplaar via een andere Discogs-dealer. Ik koop dit trio van mijn 'oude vriend' uit München. Hoewel? Ik zie net dat ik Gloria Gaynor een dag later heb afgerekend. Nu weet ik het weer! Hij heeft Gloria net verkocht aan iemand anders en ik heb last van hebberigheid als ik de plaat heb gehoord. Deze bestel ik dus ook bij een andere dealer. The Artistics en Brenda zijn dus op 12 juni besteld en Gloria een dag later.

858. You Turn Me On-Labelle (NL, Epic, 1975)
859. Purple Haze-Johnny Jones & The King Casuals (UK, Cream, 1968, re: 1976)

Ik volg Mark's business op de voet in 2016. Als ik zie dat hij deze single van Labelle aanprijst, ga ik eerst eens kijken op 'good old' Marktplaats. Daar vind ik de plaat met fotohoes voor een habbekrats. Mijn Italiaanse vriend Fabio besluit via Facebook afstand te doen van een aantal platen en ik zal in totaal drie van hem kopen. Johnny Jones heeft de aflevering van vanavond gehaald. Het is met recht een novelty. Maakt opeens ook weer dat ik nog eens 'Hooray For The Salvation Army Band' van Bill Cosby in de verzameling wil hebben, wellicht de meest fraaie Jimi Hendrix-persiflage. En natuurlijk past 'Purple Haze' prachtig in het straatje van 'Sunshine Of Your Love' van Spanky Wilson en inmiddels een gros andere rock-klassiekers in soul-vorm die ik heb verzameld. Labelle is van 14 juni en Johnny Jones van 18 juni, de dag van de rommelmarkt in Uffelte. De laatste staat in de reserve-Blauwe Bak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten