maandag 15 maart 2021

Het zilveren goud: maart 1996 deel II (de vondelingen)


Een beetje last van overmoedigheid als ik op vrijdagavond schrijf dat storm Evert de biezen heeft gepakt. Ik probeer zaterdagmorgen tussen de buien door naar Meppel te fietsen. Buienradar voorspelt op een zeker moment geen buien in Uffelte en Meppel en dat is gunstig. Het kan kloppen want deze bui heeft geen van de twee plekken aangedaan en is keurig over Veendijk naar Ruinerwold getrokken. Met andere woorden: Ik ben wel een uur onderweg geweest van Uffelte naar Meppel. De windvlagen maken dat het niet verstandig is om te fietsen en dan gaat het ook nog hagelen. Op een gegeven ogenblik maar met de rug naar de bui en wachten totdat het beter wordt. Ondertussen lekt het wel door tot in mijn schoenen en loop ik de rest van de werkdag op natte sokken. Maar... je hoort mij niet klagen! Ook dit hoort bij het nobele beroep van postbode. Als ik druk ben met het beslissen over de berichten voor Soul-xotica word ik opeens even geholpen door het lot. Ik ben gisteravond (opnieuw) begonnen met de 'UK 7" Collection' op de radio en daarvoor heb ik drie lege bakken nodig. Het is alweer jaren geleden dat de cd's zijn overgekomen van mijn ouderlijk huis naar Uffelte en deze zitten verpakt in de singles-bakken die ik destijds uit Denemarken liet komen. Buiten cd's om vind ik ook een paar singles die ik vermoedelijk rond 1996 moet hebben gevonden. Eentje is van 1997 maar daar kan ik verder wel mee leven. Hierbij een extra aflevering van 'Het zilveren goud'.

Eerlijk is eerlijk: Tot 2012 is mijn singles-collectie een zootje. Ik heb alle singles op alfabetische volgorde staan, behalve als ik ze meeneem naar een optreden. Vaak blijven de singles van zo'n optreden samen klitten in een tas of een bakje. De geheide favorieten gaan weer mee voor een volgend optreden. Als ik in Nijeveen kom wonen, ga ik er eens goed voor zitten. Alle singles komen wederom op alfabetische volgorde en bovendien speur ik naar potentiële Northern Soul-klappers waarvan ik het bestaan niet weet. Al snel valt op dat het met name in de P-Q-R erg rommelig is. Ik mis een hele stel platen uit deze letters. Gisteren heb ik drie gevonden waarvan ik meende dat ik ze moest hebben. In 2016 ga ik voor de huidige opstelling: De jaren zestig (inclusief alles daarvoor en heruitgaven welke later geen hit zijn geweest), de jaren zeventig en de jaren tachtig (inclusief alles van na 1980 plus heruitgaven welke hits zijn geweest bijvoorbeeld dankzij spijkerbroek-reclames). De Blauwe Bak-koffers en reserve-bakken zijn dan al een feit. Ik blader door het stapeltje singles en vind een paar waarvan ik wel weet dat ik ze heb gekocht in de jaren negentig. Een aantal daarvan heb ik inmiddels een 'upgrade' gegeven. In deze aflevering van 'Het zilveren goud' ontbreekt dus 'The Cat Crept In' van Mud, 'Good Morning Freedom' van Blue Mink en 'For My Little Gringo' van Rob Hoeke. 'No Bier, No Wein, No Schnaps' van Gus Backus is té zwaar beschadigd en gaat de Kliko in.

Ook een aantal lege fotohoesjes. Ten eerste is daar de Deense 'Little Arrows' van Leapy Lee en ik weet zeker dat ik de single ook ergens moet hebben. Overigens heb ik deze eveneens in de Nederlandse uitdossing met fotohoes. 'Whoever Told You' van Chi Coltrane koop ik destijds met de verkeerde single in het hoesje. Ik heb de plaat al jaren compleet met fotohoes. 'I Can Hear Music' van José komt van een rommelmarkt in Heeg in 1992. Ik zie overigens net dat ik ook het lege hoesje van 'I Will Follow Him' heb staan. Ten behoeve van het jeugdsentiment toch nog maar eens de single scoren? Ik zie net ook het hoesje van 'La Paloma' van Freddy en ik heb geen idee of ik de single nog steeds heb. Ik heb hem geprobeerd voor 3,95 gulden te verkopen in de midden jaren negentig. Dan de resterende singles die wel een plekje in de bakken krijgen.

2423 Hallo Bonjour Salut-Antoine (Duitsland, Vogue, 1968)
2424 Race With The Devil-The Gun (Duitsland, CBS, 1968)
2425 EP Favourite Tango's No. 2-Malando (NL, Philips, 1961)
2426 Laat Het Altijd Vrede Zijn-Marietje & Het Volendams Operakoor (NL, Fontana, 1972)
2427 Een Triese Film-Greetje Mona (NL, Palette, 1961)
2428 You Are-Dolly Parton (NL, RCA, 1976, re: 1983)
2429 See Her Again Tonight-Personnel (NL, Polydor, 1990)
2430 Daytime Friends-Kenny Rogers (US, United Artists, 1977)
2431 It's All Over Now-The Rolling Stones (NL, Decca, 1963)
2432 De Drie Musketiers-De Selvera's (NL, Artone, 1964)

Van The Gun ben ik zeker dat ik hem in de zomer van 1997 aan de verzameling heb toegevoegd. Dolly Parton komt van dezelfde rommelmarkt in 1992 als het hoesje van José. Personnel heb ik volgens mij in begin 1993 gekocht in Bolsward. The Rolling Stones heb ik zeker in dat jaar gekocht en de single is nog altijd in een even beroerde staat. Deze staat al een kwart eeuw op de nominatie voor een 'upgrade'. Misschien eens doorpakken met een Favorieten Expres-hoesje? The Gun heb ik uiteraard ook in de Nederlandse persing met fotohoes. Waarom Malando en De Selvera's? Wie weet krijg ik na Wolfman Radio nog eens een baantje aangeboden bij de bejaardenomroep. Alleen voor in dat geval of een jolige zondagavond.

2433 Shake And Fingerpop-Jr. Walker & The All Stars (US, Soul, 1965)

En opeens hou ik deze in mijn handen. Ik kan me ergens nog iets herinneren van 1995 of 1996. Ik heb dan nog niet zoveel op met soul en dus besteed ik er geen aandacht aan. Het plaatje is verschrikkelijk vuil maar dat krijg ik waarschijnlijk wel schoon. Ik heb 'Shake And Fingerpop' een stukje gedraaid en die klinkt best okay! Zo komt ook zeer onverwacht nog een extra plaatje in de Blauwe Bak-koffers. want zó leuk is die in ieder geval wel! Later ga ik verder met de reguliere 'Het zilveren goud' met de lijst zoals ik die in december heb opgesteld. Ik verwacht meer vondelingen in de komende periode.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten