woensdag 17 maart 2021

Week Spot: Sly & The Family Stone


Buiten de eerste exitpoll om heb ik me niet meer begeven op het gebied van verkiezingen en dat betekent dat ik vanavond vroeg kan slapen. En dubbel kan publiceren als ik daar de moed voor heb. Vandaag is de Cannonball-single binnengekomen in een promo-verpakking. Ik moet nog zien te ontdekken of ik deze promo kosteloos toegestuurd heb gekregen of dat ze standaard promo's versturen. Ik heb immers wel het volle pond voor de single betaald. Verder heb ik bericht van DHL dat de Deense singles morgen in Uffelte zullen arriveren. Dit heb ik omgezet naar het dichtstbijzijnde DHL-punt waar ik het vrijdag kan ophalen. Zoals het nu lijkt komt dus voor het weekend nog een 'Singles round-up' voorbij. Nu mag ik dan de nieuwe Week Spot aan jullie voorstellen. De Week Spot loopt inmiddels ruim negen jaar en dat betekent dat ik rond de 450 artiesten en groepen te gast heb gehad. Enkele hebben meer dan een Week Spot gehad. Toch verbaast het me soms dat ik nog nooit echt over een bepaalde groep heb geschreven en dit is zeker het geval met Sly & The Family Stone. Dat mag ik vanavond rechtzetten. 'Remember Who You Are' van Sly & The Family Stone is namelijk de nieuwe Week Spot.

Hoewel de groep hoog staat aangeschreven in de soul en funk is het in de late jaren tachtig en vroege jaren negentig vrijwel niet op de radio te horen. En dat is over het algemeen toch waar ik mijn muziek vandaan haal. Misschien dat Robin Albers op de maandagmiddag wel eens een nummer heeft gedraaid, maar ik luister meestal met een half oor naar zijn show. De eerste kennismaking zal met de soundtrack van 'Woodstock' zijn geweest en kort daarop koop ik de Amerikaanse persing van 'Family Affair'. Het is pas rond de eeuwwisseling dat ik Sly & The Family Stone ga waarderen en een paar jaar geleden heb ik nog eens een campagne gehad om méér van hun muziek op de radio te krijgen. Toch moet ik bekennen dat het keurig binnen de lijntjes blijft van zijn klassieke albums op het Epic-label. Ik kijk geen centimeter verder dan 1974. Dan neem ik deze mee als 'kassakoopje' op Discogs en mag ik het rekenen tot één van de absolute verrassingen van de afgelopen weken.

Afgelopen maandag heeft Sylvester Stewart 78 kaarsjes mogen uitblazen op de taart. Het zal geen uitgebreid feest zijn geweest want ik geloof dat de man tegenwoordig eenzaam in een camper leeft. Sylvester komt uit een streng gelovig gezin waar muziek in dienst van de Here wordt gepromoot. In 1952 maakt hij zijn plaatdebuut samen met broer en zussen als The Stewart Four. Even later zingt Stewart met een groepje genaamd The Viscaynes. Deze groep maakt enkele singles en Stewart maakt een paar solo-singles als Danny Stewart. In 1964 is hij echter al Sly Stone geworden en is dan op meerdere vlakken actief in de muziekbusiness. Hij is discjockey voor een radiostation waar hij naast de standaard-R&B ook muziek van The Beatles en The Rolling Stones draait. Ook is hij producent bij het Autumn-label. 'C'mon And Swim' van Bobby Freeman wordt zelfs nog een hit. Ook is hij betrokken bij platen van The Beau Brummels en The Mojo Men. In 1966 richt hij Sly & The Stoners op met Cynthia Robinson op trompet. Zijn broer Freddie formeert eveneens een groep en in 1967 wordt besloten om beide groepen te fuseren. Het resultaat is Sly & The Family Stone. 'A Whole New Thing' is het debuutalbum van de groep en kan meteen rekenen op steun van muzikanten als Tony Bennett en Mose Allison. De verkoopcijfers zijn buitengewoon laag en dus verlangt de platenmaatschappij een single.

Dit wordt 'Dance To The Music' en dat zal de naam van Sly & The Family Stone voorgoed vestigen. Op een bepaald ogenblik kan Sly ook een plaat verkopen zonder optredens en dat betekent dat een record aantal concerten op de laatste minuut worden afgezegd of dat de band helemaal niet komt opdagen. Ze zijn dus wel van de partij op het Woodstock-festival en hun medley heeft het nog tot de soundtrack van de film geschopt. Een paar maanden eerder is de band naar Los Angeles verhuisd en vanaf dat moment neemt de drugs het verhaal over. Het cocaïnegebruik van de leden maakt dat ze nog minder consistent worden met nakomen van afspraken en het is een gaan en komen van leden. Op een zeker moment is alleen Sly nog aanwezig in de studio en wordt uit de brand geholpen door Billy Preston en andere muzikanten. In 1975 valt de groep helemaal uit elkaar en maakt Sly samen met Freddie het album 'Back On The Right Track' in 1979. Van dat album wordt 'Remember Who You Are' getrokken als single en ook in Nederland uitgebracht. Hoewel ik de Amerikaanse persing heb, kies ik voor dit bericht toch voor het Nederlandse fotohoesje.

Hoewel zijn muzikale loopbaan erop zit in de jaren tachtig ademt zijn invloed door in de actuele muziek uit die tijd. Vanaf de jaren negentig treedt hij incidenteel op en vaak in het gezelschap van superzwaargewichten uit de muziek. In september 2011 moeten we dan constateren dat de superster van ooit in een oude camper op een parkeerterrein woont. Een ouder echtpaar heeft zich over hem ontfermd en voorziet hem van de warme maaltijden. Ook mag hij zich douchen bij hen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten