dinsdag 23 maart 2021

Week Spot: Joe Simon


Eens in de zoveel tijd is het wellicht een goed idee om het begrip Week Spot even uit te leggen. Dat is namelijk erg snel gepiept. De Week Spot is niets meer of minder dan een 'Plaat Van De Week'. Het ontstaat erg spontaan op Facebook als ik in februari 2012 mijn dj-pagina daar open (inmiddels alweer jaren opgeheven). Een maand later moet ik concluderen dat ik opeens een 'Plaat Van De Week' heb en weet de gaten te vullen van één van de eerste weken. 'I'll Be There' van The Gems is pas later toegevoegd. In mei 2012 ga ik de 'Tune Of The Week' gebruiken voor de Soul-x-rated en ga ik deze eveneens noemen op Soul-xotica. In oktober is het eerst op Soul-xotica de Week Spot geworden, naar het pseudo-Northern Soul-stampertje 'Weak Spot' van Evelyn Thomas, en in mei 2013 eveneens op de radio. De Week Spot is aan een tiende jaargang begonnen en meestal probeer ik een 'unieke' artiest of groep te vinden. Soms komt het goed uit om even snel een plaatje erdoorheen te jassen waar ik al eens over de artiest of groep heb geschreven. Soms kan het gewoon ook niet anders. Dat is een paar weken geleden het geval bij 'After Loving You' van Roy C.  en ook deze week mag ik er een Jantje-Van-Leiden van maken. Joe Simon heeft namelijk in juli 2012 reeds een Week Spot gehad en mag een keertje op herhaling. Deze week met het b-kantje 'I.O.U.' uit 1978.

Dat laatste is niet helemaal correct, moet ik meteen erkennen. Het is in Amerika in 1978 als een single uitgebracht, evenals de a-kant van de Engelse uitgave: 'Love Vibration'. De Engelse single verschijnt in maart 1979 op de markt. Ik heb de afgelopen weken in 'Do The 45' getracht om alle platen uit 2021 (tot dusver) te draaien en dat is niet helemaal geslaagd. Toch komt Joe Simon afgelopen zaterdag voorbij in de show en als het is afgelopen, kom ik even superlatieven tekort om de plaat van commentaar te voorzien. Na een aarzelende start moet ik toegeven dat ik erg van meneer Simon ben gaan houden en dat hij maar weinig verkeerd kan doen bij mij. 'I.O.U.' komt letterlijk uit zijn nadagen als populair artiest. Eigenlijk zit zijn commerciële loopbaan op een dood spoor Een poging hem in de disco te plaatsen mislukt en kort daarop zal Simon de 'seculiere' muziek inruilen voor het evangelie. Bij mijn weten staat hij nog altijd op de kansel en heeft sindsdien een aantal gospel-albums uitgebracht. 'I.O.U.' is typisch de oude vertrouwde Joe Simon in een iets meer geactualiseerde verpakking. Hij verliest echter niet zijn authenticiteit hetgeen het weer moeilijk maakt voor de disco-rage. Voor mij geldt dit als wellicht het laatste 'grote' moment voor Joe Simon en dus prijs ik 'I.O.U.' deze week aan als Week Spot. Voor een uitvoerig bericht over de artiest verwijs ik jullie graag naar dinsdag 12 juli 2016 voor 'Pool Of Bad Luck' als Week Spot of, nog verder terug in de geschiedenis, naar 6 juni 2012 als 'Music In My Bones' in 'Raddraaien' zit.

Ik heb al maanden geen platen uit Amerika besteld en heb me dikwijls afgevraagd hoe lang zoiets gaat duren met de corona-perikelen en dergelijke. Welnu, ik kan nu de proef op de som nemen met de Cultures Of Soul-box. Deze is zaterdag eindelijk op de post gegaan (bijna drie maanden na reservering) en de status laat zien dat het vandaag op Jamaica Airport in New York is geweest. Het zou onderweg naar Nederland moeten zijn? Ik heb eens eerder een pakket gevolgd in Amerika en daar werd ik duizelig van. Alleen al vier vluchten binnen de Verenigde Staten. Ik verwacht niet heel veel problemen bij de Nederlandse douane. Hoewel het al met al even een investering is, weet ik absoluut niet wat ik krijg! Ik ben puur afgegaan op het gegeven dat ome Greg het heeft samengesteld en dat het onder de noemer gospelfunk geschaard kan worden. Ik heb geen enkel nummer van de box beluisterd! En mocht het echt niet bevallen, wat ik me niet kan voorstellen, dan is de box nu al zijn gewicht in goud waard want er zijn heel wat liefhebbers die achter het net hebben gevist met deze box...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten