zondag 1 januari 2012

Schijf van 5: changes

Bang voor verandering? Ik niet! Zeker niet na vanochtend om twaalf uur. Mijn eerdere voornemen om thuis oud en nieuw uit te zitten en daarna vroeg naar bed te gaan, ging enigzins op in de rook van vuurwerk. Niet dat ik pas om zes uur thuis was, vier uurtjes eerder, maar ik had in eerste instantie 'nee' gezegd, maar toen ik rond een uur of negen langs het huis van Marianne kwam, keek ik toch even om het hoekje. Omdat de muziek op televisie niks was (of je moet van Blöf en andere Nederlandse sterren aan het firmament houden), stond al snel het videokanaal van northern-soul-x op. Om twaalf uur waren we halverwege de Muzikale Fruitmand en wat was de eerste plaat die klonk na twaalven? 'Everything's Gonna Be Allright' van P.P. Arnold. Nu weet ik dat het helemaal gaat goedkomen in dit nieuwe jaar!

Tijd zat? Mwah... Ik moet nog platen klaarzoeken. Ik heb gisteren al aangekondigd om zeker de halve avond alleen maar uptempo soul en funk te gaan draaien en het lijkt ook nog geslikt te worden. ,,Jij bent de baas morgen", zei uitbater Klaas. Ik zal her en der wat disco erbij instoppen om hem tevreden te houden. Als hij het is, lukt het met de gasten ook wel! Deze Schijf was al een week klaar, maar was ik bijna weer die ene vergeten. Gelukkig herinner ik me nog de plaatjes van het videokanaal en deze zat er ook bij, dus 'last minute' mag die op 2. Gaat binnenkort ook nog een dweilpauze over komen!

The Stranglers vielen daardoor net af, dat was de geplande nummer 5 geweest. Ik ga nu echter voor de eerste plaat van Tears For Fears die opviel in Nederland. 'Mad World' uit 1982 was onbekend gebleven en zou beroemd worden in 2003 door de versie van Gary Jules. 'Change' uit 1983 van het Britse duo was typisch zo'n Vara- en KRO-plaatje. Jammer, want het erg leuke nummer had meer verdiend, maar door toedoen van deze twee omroepen kwam het toch nog tot een plaatsje in de Tipparade. In 1984-85 zou het helemaal goed gaan komen met 'Shout' en 'Everybody Wants To Rule The World'. 'Change' mag op 5.

Een man wiens carriére op veranderingen lijkt te zijn gebouwd is Paul Weller. Ik had hier ook voor 'My Ever Changing Moods' van The Style Council kunnen kiezen. Grappig genoeg is dat de favoriete plaat van Wouter Bos, 'My Ever Changing Moods' voor zo'n draaikont? Ik ga toch echter voor het solodebuut van Weller. Na The Jam en The Style Council vond hij het welle(r)tjes met de bands en verrastte vriend en vijand in 1991 met de single 'Changingman'. Die staat deze week op 4.

Straks na publicatie wordt het even heel erg genieten! Het archief... 2010: 291 berichten, 2011: 365 berichten en 2012: 1 bericht.Het gaat ergens op lijken! In juli 2010 behandelde ik de nummer 3 al onder de noemer 'de barmhartige Crispian', deze Schijf was eentje van pijn en leed, want het prachtige 'Changes' van Crispian St.Peters (1966) had gerust óók op nummer 1 gemogen, maar staat desondanks op nummer drie.

Ik heb de single al een tijdje niet meer gezien. Hij is bij een schifting uit de Blauwe Bak gegaan en toen...? Lang leve YouTube en zo kon ik me een paar weken geleden weer vergapen aan de eindeloze schoonheid van 'Don't Change Me Now' van Mavis Staples uit 1972. Niet zomaar een dweiltje, maar een supernummer. Het komt tante Nietjes echt vanonder haar teennagels vandaan. Zoals gezegd: een potentiële kandidaat voor een nabije dweilpauze!

Gang is alles en dus beginnen we 2012 met een rauwdouwer op de eerste plek. Wando en Tony Lam waren eind jaren zestig dé Sam & Dave van België met hun uitstekend swingende J.J. Band. Ik lust ook niet alles van Sam & Dave en Jess & James sloegen de plank ook nog wel eens mis. Wat te denken van de b-kant van 'Change' (1968), het psychedelische prul 'Julie's Doll'. 'Change' is echter lekker snel, de gebroeders Lam weten het gekrijs nog enigzins in de hand te houden en past naadloos in mijn northern soul-set. Tony Lam is tegenwoordig leider van een uiterst succesvolle Vlaamse showband. De hoes is het bewijs? In verschillende hitdossiers werd deze tipnotering ten onrechte 'Chains' genoemd...

Zo, dat was de eerste schijf van dit jaar en dan moest ik nu met een voorstel komen voor volgende week. Ik had er nog niet over nagedacht, maar ehm..., tompietompietom... volgende week... gaan we... eeuh... het over... euh... WERELD hebben! Vijf titels met 'World'of 'Wereld'. Freddy Breck is gediskwalificeerd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten