woensdag 25 januari 2012

20 Years Ago Today: 608-609

Als je mij twee maanden geleden had gevraagd of ik Harrie nog eens had ontmoet, had ik mijn hoofd geschud. Nadat ik anderhalf jaar bij hem in de kost had gezeten in Tuk, was ik Harrie nog twee of drie keer tegengekomen. Vooral het laatste jaar mag dat opvallend heten, want Harrie werkt eveneens voor de Noordwestgroep, maar dan in de groenvoorziening. Afgelopen december kwam ik hem plots tegen. Het buitenwerk was tot een minimum gereduceerd en hij kon kiezen: Of lieslaarzen aan en in de Weerribben aan de slag of een baantje in het pand. Harrie koos voor het laatste en werkte dus tijdelijk in de kantine. Andermaal blijkt dat ik een groot hart heb. Je kan blijkbaar alles 'flikken' met heer Louwsma, lang kwaad blijven kan hij niet. En zo zaten we weer even op de praatstoel. Wat Harrie in dit bericht te zoeken heeft? Hij leest vast geen blogs, maar hij viert zijn 62e verjaardag en wens hem oprecht een fijne verjaardag toe! Tijdsbesef. Tien jaar geleden was ik de laatste periode bij Harrie ingegaan, hij had de huur per 1 april opgezegd. Hoewel er veel is gebeurd in die tussenliggende tien jaar, voelt die herinnering als de dag van gisteren. Als je me in 2002 had geconfronteerd met 1992, dan was dat lichtjaren geleden! Is dit het teken dat ik ouder word? Jippie!

Twintig jaar geleden was 25 januari ook best gedenkwaardig. Ik stapte, na jarenlang principieel alcohol te hebben geweigerd, op die avond 'T Hokje in Hommerts binnen. Zoals beloofd: Later meer daarover. Een start van mijn wilde tijd. De eerste kater (8 maart 1992, dat soort dingen vergeet je nooit weer!), stiekem een peukje bietsen, uiteindelijk zelf een pakje Marlboro en een rol pepermunt kopen. Héél stiekem gedurende zes weken dat pakje sigaretten oproken. Those were the days... Op de stage bij het waterschap leerde ik kettingroken, ik kwam al eens vaker stomdronken thuis en was natuurlijk de rijzende ster bij het Sneeker Nieuwsblad. Verder dan dat niveau ben ik bij de Sneeker ook nooit gekomen. Reden? Té eigenwijs...

Maar voordat het 'ouwe jongens krentenbrood' wordt, we hebben op 23 januari 1992 twee singles gekocht die we nog even moeten behandelen. Wederom een vangst bij V&D. Later deze week neem ik nog één kijkje bij Looper in de oude winkel, voordat die verhuizen naar het Grootzand. Eind februari koop ik daar nog een single in de uitverkoop, onbetwist hét artistieke hoogtepunt van dit jaar? Verder bleef V&D trekken. De 608 behandel ik als laatste, die heeft van alles te maken met het jubileum van volgende week. Restless Heart. Nog nooit van gehoord, maar de jongens lijken dermate stoer op het hoesje dat die vast niet met nuances werken en de corresponderende prijs maakt hem ook wel aantrekkelijk. Echt ruig is die niet, maar slecht? Restless Heart is een countryband uit de Verenigde Staten Van Amerika. Zo zijn er tienduizenden. Alleen slaagt Restless Heart als weinige van de bands (er zijn wel solisten als Alan Jackson, Garth Brooks en Billy Ray Cyrus, die van die leuke dochter...) erin in de begin jaren negentig een brug te slaan tussen de country en de 'adult contemporary'. Tussen 1984 en 1991 scoort de groep in Amerika enkele nummer 1-hits, maar in dat laatste jaar verschijnt het album 'Fast Movin' Train' (waarvan de afbeelding, de singlehoes is niet in normaal formaat voor handen). Voor het eerst in jaren staat Restless Heart niet bovenaan, hoewel de titeltrack en nog een single wel de Top 5 behalen. Ik vermoed dat de druk vooral is gekomen uit de hoek van de NCRV, misschien Ruud Hermans bij de KRO, maar ik acht Restless Heart toch wel iets té ruig voor de EO. De single 'Fast Movin' Train' wordt dus ook in Nederland uitgebracht, maar hier hebben we jaren geleden de country al langs de weg gezet en is de markt té klein. Toch moet ik bekennen dat ik dit een ontzettend fijn nummer vind, één van de weinige uitverkoopsingles uit die tijd die ik nog wel eens een draaibeurt gun.

Dan de mevrouw die Soul-xotica heel erg dankbaar gaat zijn. Ze vertelde me in 1993 dat ze regelmatig een knipselmap ontving met daarin alle publicaties over haar werk. Als zoiets nog bestaat, zouden er dan uitdraaien van blogberichten tussen zitten of moet ik haar het bericht gaan toesturen? Ik zou nog een ellenlange introductie kunnen houden, maar mijn eerste recensie voor het Sneeker Nieuwsblad ging over Margriet Eshuijs en op 23 januari kocht ik haar 'comeback'-single 'Take It Out On The Streets' in de uitverkoop. Eigenlijk zocht ik een ander nummer van Margriet, dat bleek 'All Over Again' te zijn. Waar Fluitsma en Van Tijn (als ik me niet heel erg vergis, zaten deze achter de productie van de laatste van Eshuijs) met 'Am I Losing You Forever' voor Mai Tai al een soulpopballade van internationaal niveau hadden gemaakt, daar sluit 'All Over Again' naadloos bij aan. 'Take It Out On The Streets' is een gelikt uptempo nummer, dat beslist meer had verdiend. Het was evenwel een maandag lang RTV-Tip bij de Avro.

Eén van mijn vaste lezers vroeg aan mij waar de kennis vandaan kwam. Parate kennis heet dat, daar kan door alcoholschade nog wel eens een foutje tussen zitten, maar meestal klopt het wel. Ik ken iemand die zo ALLES van Nederlandstalige muziek weet. Die heeft pirate kennis... Wegens enorm succes is ook dit bericht zonder Wikipedia samengesteld! En zijn beide singles ook al een tijdje zoek...

Het is alweer een tijdje geleden dat we het over northern soul hebben gehad? Goed nieuws, want vanmiddag arriveerde de laatste aanwinst. Die gaan we morgen dus eens fijn belichten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten