zaterdag 14 januari 2012

alle 23 goed

Ik begon me al zorgen te maken. Nadat Wayne Gibson redelijk snel de overtocht van Engeland naar Steenwijk had gemaakt, deed de rest er wel erg lang over. Okay, ik verwacht van The Du-Ettes en de singles rarenorthersoul dat ze aangetekend op de post gaan en daardoor iets langer onderweg zijn. Gistermiddag om vier uur vernam ik enige actiteit voor mijn brievenbus en daar bleek de postbode met een enorm pakket! Drieëntwintig singles. Ik had ze vorige week vrijdag besteld, kreeg de volgende dag te horen dat eentje van Swamp Dogg en 'Day By Day' van Tom Jones niet voorradig waren. Een geluk bij een ongeluk? Ik ontdekte dezelfde dag dat 'Day By Day' de b-kant is van 'Help Yourself' en die heb ik al... Gelukkig had ik nog wel een andere Swamp Dogg, hoewel de ontbrekende ietsje beter was. Ik kreeg keurig netjes bericht dat de verkoper 5 pond had geretourneerd, tot mijn stomme verbazing blijkt dat hij evengoed nog twee extra singles heeft toegevoegd. Daar gaan we vaker 'shoppen'! Maakt niet uit of je er 1, 3 of 23 bestelt, de verzendkosten blijven 2,50 pond. En even helemaal 'live', de brievenbus kleppert en de rarenorthernsoul-plaatjes vallen op mat! Hebben we een onderwerp voor maandag?

* Abdullah- I Comma Zimba Zio
Abdullah was in 1968 schrijver bij Motown, dat waren er meer dan Holland-Dozier-Holland en andere succesvolle componisten en tekstschrijvers. Voor het Soul-label mocht hij een plaatje opnemen en dat werd dit opvallende Zuidafrikaanse Motown-ding. Erg spannend!

* Bull & The El Capalara's- Girl Of My Heart
Een single op de Amerikaanse Bell, mijn natte vinger zegt dat het van rond 1969 is. Beetje poppy, maar wel een lekker refreintje. Beetje oppassen met het draaien, in de uitloopgroef zit het gaatje gedrukt. 'Hence price', zeggen ze dan in Engeland.

* Linda Carr & The Love Squad- Highwire
Ach, die kennen we wel! Het bereikte in 1975 nog de Tipparade. Toch valt me nu pas op dat 'One Night In Heaven' van M People wel heel erg gejat is van 'Highwire'.

* Ronnie Dyson- When You Get Right Down To It
Deze single werd omschreven als 'schattig'. Na een korte beluistering op de site kan ik dat beamen, deze moet gewoon in de Blauwe Bak! Ik ben voornemens om deze volgende week in de Dweilpauze te doen.

* Ecstacy Passion And Pain- Ask Me
Kadootje van de zaak en een leuke! Ik had hem zelf nooit uitgezocht en toch is 'Ask Me' net zo'n lekker protodisco-ding dat naadloos in mijn set past.

* Thelma Houston- I Wanna Be Me
De b-kant 'Crying In The Sunshine' is écht de moeite waard! Ik zal binnenkort eens een bericht wijden aan deze ondergewaardeerde zangeres. Althans, het is sneu dat ze alleen als discokoningin wordt herinnerd.

* Jackson Five- ABC
Lastig introotje om te 'mixen', maar verder natuurlijk het betere stampwerk!

* Jefferson- Baby Take Me In Your Arms
Typisch zo'n popsingle met het 'northern soul'-gevoel, voor mij in hetzelfde straatje als de b-kant van Barry Hopkins. Als we het echt niet meer weten...

* Laura Lee- Rip Off
Over vergeten legendes gesproken. Laura Lee is een klasse apart! Soul? Funk? Vroege disco? Horen we daar een 'rap'? Laura Lee kan het allemaal, maar heeft nooit de waardering ontvangen!

* Tami Lynn- I'm Gonna Run Away From You
Fraaie Contempo-herpersing van deze midtempo northern soul-klassieker. Het label vermeldt doodleuk 1971 als release-datum, maar volgens mij moet dat 1965 of 1966 zijn. Contempo zélf bestaat nog maar sinds 1974...

* Newbeats- Run Baby Run
Nagenoeg nieuwe heruitgave op London uit 1971. Dit is inderdaad dezelfde groep als van 'Bread And Butter', een trio heren waarvan eentje een falsetto beheerst. Tja, als je dan het plaatje een Motown-achtig geluid mee geeft, zit je al snel in de buurt van The Supremes.

* O'Jays- I Love Music
Ons volkslied (hoewel ik gisteravond 'after hours' het Drentse volkslied heb geïntroduceerd: Rechterhand op de borst en dan snoeihard een boer laten...). Kant 1 is de single-versie van 3 minuten, de andere kant bevat de uitgebreide albumversie van totaal zes-en-een-halve-minuut. Een potentiële 'snel-inhaleer'-plaat of waarbij je er zelf eentje kan tappen...

* Ann Peebles- Breaking Up Somebody's Home
Ik heb haar net op de bus naar Nijeveen gezet, daar kan ze geen schade aanrichten! Ann Peebles is net als Laura Lee een klasse apart. Zou ik haar de vrouwelijke tegenhanger van Al Green mogen noemen? Ze zaten beide begin jaren zeventig op het London-label. Weergaloos nummer! Midtempo... Nou en?

* Ponderosa Twins Plus One- Hey Girl
Ook hier heb ik nog geen huiswerk gedaan. Ze willen trouwen en blijven maar over 'Hey Girl' zingen. Het is eind jaren zestig en dan een huwelijk aangaan met iemand van dezelfde sekse? Of zijn dit ECHT mannen? Ik had het, hoe dan ook, voor een 'girl group' aangekeken>

* San Remo Golden Strings- Blueberry Hill
Ach, dit is gewoon humor. De b-kant, 'I'm Satisfied', is ook best aardig, alleen blijven de Strings erg midtempo presteren.

* John Schroeder Orchestra- I'm Gonna Change
Sinds 'Money Runner' heb ik een zwak voor deze Engelse orkestleider/arrangeur gekregen. Zo kwam 'Soul For Sale' vorige maand al bij me wonen en gisteren deze uit 1975. Nog nét geen disco, maar wel een uiterst groovy 'instro'!

* Sharonettes- Papa Oom Mow Mow
Gegeven paarden? Dit was het tweede kadootje. Ik had vorige week al een stukje beluisterd, maar ik vond de opname te zwak. Dit is een gladde disco-act die het aloude Rivingtons-succes nog eens over doet. Het ligt hem niet aan de muziek, maar de opname is te waterig!

* Sounds Of Lane- Shingaling At The Go Go
Deze klonk vorige week erg spannend, maar helaas... We horen hier een dansorkestje allerhande surf-gimmicks toepassen in een redelijk snel stampertje. En toch is het niet leuk genoeg.

* Swamp Dogg- The Other Man
Ik heb al vaker verteld dat ik een zwak heb voor Swamp Dogg. Hoewel uit 1976, blijft Jerry Williams Jr. mijlenver buiten de disco en zal het toch goed gedaan hebben op de dansvloer. De man ontwikkelde in de begin jaren zeventig zijn eigen onmiskenbare southern funk-stijl.

* R. Dean Taylor- Don't Fool Around
Na Abdullah een andere vreemde eend in de Motown-bijt. Deze blanke Canadees scoorde enkele hits, dit nummer was een opstapje. Een gemeen, fel ding uit 1967.

* Willie Tee- You Got To Pay Some Dues
Recentelijk teruggevonden opname van Tee uit 1965, destijds om onbekende redenen nooit uitgebracht. Dit is een promo-uitvoering, kant 2 is onbespeeld. En hij is stukken leuker dan 'Crazy'!

* Temptations- Papa Was A Rolling Stone
De 12"-single gaat erg moeilijk worden en ik kan geen 'nee' verkopen als erom gevraagd wordt, dus hierbij de Engelse persing uit 1972. De single-versie op de ene kant en de instrumentale op de andere.

* Three Degrees- You're The Fool
In 'misschien wordt het morgen koud' (mei 2010) heb ik al eens de ultieme dweil behandeld: 'Maybe' van The Three Degrees voordat Philadelphia Records werd opgericht. Dit nummer komt uit dezelfde periode, zo rond 1970. Meer funky dan hier zullen ze nooit meer klinken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten