zondag 8 januari 2012

Schijf van 5: wereld

De sceptici hebben momenteel de overhand. Er zou een afwijking in de jaartelling zitten. Waarom bepaalde gebeurtenissen dan al eeuwen geleden zijn voorspeld en deze niet zou kloppen, kan er bij mij niet in. Een einde van de wereld zal het niet zijn, volgens mij, eerder een einde zoals dat in de nummer 2 van deze Schijf wordt genoemd. Een samenstelling van een Schijf met 5 plaatjes over 'wereld' is een onbegonnen klus. Net als bij 'zon' is de ene mooier dan de andere en is deze Schijf heel erg selectief. Ik zou met gemak een Wereldse Top 100 kunnen samenstellen, er is keuze te over! Dus kan ik misschien beloven dat er later dit jaar weer eens een Schijf over de wereld komt? De snoeischaar en het kapmes is opgeborgen en zo presenteer ik jullie vandaag de Schijf van 5 over de wereld, zoals opgesteld in januari 2012, dat vervolg zit wel snor!

Ik kan goed zaken gescheiden houden. Heeft iemand hier last gehad van mijn Golden Beat Years Hot 100-lijst? Ik bedoel maar... Deze heeft mij gedurende december grotendeels in de tang gehad. Ik vroeg forummers op Golden Beat Years hun top twintig in te zenden met liedjes uit de jaren zestig en zeventig die in Nederland niet de Top 40 hadden bereikt. Omdat ik in 2009 al had meegewerkt aan de totstandkoming van de Steenen Forum Top 40 wist ik al een beetje wat ik kon verwachten. Onder de forummers scoren The Zombies ontzettend hoog en was er ook weer de gebruikelijke stormvloed aan Westcoast. Glen Campbell voerde de lijst aan met 'Wichita Lineman', stond eveneens genoteerd met 'Honey Come Back' en was te horen als leadzanger óp 'My World Fell Down' van Sagittarius. Bij beluistering van de laatste kwam ik tot de conclusie dat er helemaal niks mis is met de uitvoering van The Buffoons uit Enschede. En dus zet ik hun 'My World Fell Down' uit 1967 op 5.

Voor de nummer 4 blijven we in Nederland, wederom uit 1967 en eveneens uitgebracht op Imperial. Hoewel het bij menigeen braakneigingen oproept, ben ik een ontzettende fan van de opnames van The Cats uit de jaren zestig. Een kameraad noemde ze ooit 'The Doobie Brothers van Nederland' en er zit een kern van waarheid in. The Cats en hun producers en studiotechnici gingen niet over één nacht ijs, ze wisten precies hoe de nieuwe plaat moest gaan klinken en kregen dat uiteindelijk ook voor elkaar! De nummer 4 van deze Schijf is de eerste aanval van The Cats op de heersende 'psychedelische' trend van de zomer van 1967. Het bombastistische 'What's The World Coming To' had zondermeer een hogere plaats in de Top 40 verdiend dan het bescheiden 27. Vandaar dat hij vandaag 23 plaatsen hoger mag!

De liefde voor oude singles van The Bee Gees is eentje die ik deel met Peter van singlehoesjes.nl. Regelmatig zoek ik een hoesje bij hem uit, hij heeft ze allemaal, en kan er dan met evenveel vuur over vertellen als over bijvoorbeeld The Cats. Mijn fascinatie voor 'World', de tweede nummer 1 voor de gebroeders Gibb in Nederland, heb ik al eens uit de doeken gedaan. Zou logisch zijn geweest als die op 1 stond? Een maand geleden leerde ik een hele aardige cover kennen via Youtube, de originele single is onvindbaar en zal ongelofelijk duur zijn als die opduikt. Zangeres Sharon Tandy komt van oorsprong uit Zuid-Afrika, maar kwam in 1965 naar Engeland. Ze maakte diverse opnames met Les Fleurs De Lys, 'Gotta Get Enough Time' is een Blauwe Bak-favoriet, maar nadat ze duurzaam gescheiden was van deze 'supergroep' bleef ze nog even op het eiland hangen. In die tijd nam ze dus haar versie op van 'World' van The Bee Gees. En deze versie uit 1969 zet ik vandaag op 3.

Ik was het enigzins vergeten op oudjaarsdag, maar reeds eind juli had ik het plan gehad om 2011 uit te zwaaien met het hoesje van R.E.M.. Het was de dag na de northern soul marathonuitzending bij Radio Rijnwoude. Ik was 's avonds op stap geweest met Albert en Willemijn in Leiden (zie: 'Leiden Ontzettend Tot Last dl. 1' op 30 juli 2011). Toen ik alleen met Willemijn eindigde in haar appartement speelde ze even de dj. Niet ontspannen een cd-tje opzetten, maar nummer na nummer, steeds weer verschillend. Toen hoorde ik opeens 'It's The End Of The World As We Know It' uit 1988 van de Amerikaanse band en de volgende middag op platenstruintocht in Leiden was het nummer niet uit mijn kop te krijgen. Helaas staat er vandaag ook geen fotohoesje bij, want R.E.M. eindigt op 2 in deze Schijf.

The Buffoons, The Cats, The Bee Gees... Kan het nog erger? Wablief? Roger Whittaker op één??? Dat mag je je volgelingen wel eens uitleggen!

Dat ik een voorliefde heb voor 'underdogs' is al langer bekend en dus had 'New World In The Morning' altijd al een streepje voor op 'I Don't Believe In If Anymore'. Het was echter in de zomer van 2005 dat ik bij de VPRO een prachtig lied op 747AM hoorde. De naam van de groep is me ontschoten, maar het was op dat moment een grote belofte uit de alternatieve Americana-scene. Zij speelden een akoestische uitvoering van 'New World In The Morning' en werd letterlijk tot tranen geroerd. Ik ging daarentegen speuren naar de originele single van Roger Whittaker en dat bleek niet eenvoudig. Wél vond ik een exemplaar in Het Bolwerk in Sneek, bij wijze van decoratie hadden ze enkele oude singles uit de kringloopwinkel weggekaapt en in het vinyl vastgeniet op de muur. In september 2006 vond ik dan eindelijk mijn exemplaar en wat blijkt... Het is niet de akoestische uitvoering van die grote belofte (die het nimmer waar heeft gemaakt, anders zou ik nu nog de naam kennen), maar de schoonheid van het nummer zélf. En ach, we konden in 1970 ook nog niet weten dat Whittaker's carriére over twintig jaar van een bedenkelijk niveau zou worden als Engelstalige schlagerkoning op de Duitse televisie. Zonder schaamte zet ik Rog met 'New World In The Morning' op 1.

Deze week ga ik echt bezig in het huis zélf en dus lijkt het me aardig om volgende week een Schijf over 5 huizen te doen. Welk bouwwerk is de mooiste? Die Jaap heeft gebouwd, het huis van vader, het huis van plezier, Haus am See? René Froger heeft een lokaalverbod!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten