dinsdag 17 januari 2012

20 Years Ago Today: 603-607

Lang getwijfeld hoe ik dit zou oplossen, maar toch maar samengepakt tot één bericht: Alle singles die ik twintig jaar geleden in een week tijd bijeenscharrelde. Natuurlijk was ik kind aan huis bij V&D, die nog wekelijks de bakken aanvulde met overblijfselen uit de magazijnen. Ik haalde twee singles bij Sunrise, schreef een single in die ik al in december had gekocht en maakte op zaterdag 18 januari 1992 een fietstocht naar Franeker. Bread had ik wel apart willen behandelen, maar aan de andere kant: Die zijn eind november nog langsgekomen met 'Make It With You'. Het fotohoesje van Ides Of March bleek niet al te interessant en om nu een heel bericht te wijden aan The Scorpions. Nee, we maken 20 Years Ago Today in een keer af. Morgen krijgen jullie de laatste twee 'nieuwe' aanwinsten van rarenorthernsoul.com, vanmiddag zijn de Ebay-aanwinsten van de afgelopen weken binnengekomen en is de 'gewonnen' single van afgelopen zondag vandaag op de post gegaan. Los van de muziek lijk ik eindelijk in actie te komen met het huis, daarover een volgende keer wat meer!

603 Why Baby Why-Ray Buckingham
Platenmaatschappij Bell bracht in de jaren vijftig goedkope coverversies uit van de grote pop- en countryhits van dat moment. De plaatjes werden gestoken in veels te grote hoezen, die duidelijk uit de toon vallen in vergelijking met andere singles. De Amerikanen waren er dol op... Of toch niet helemaal? Feit is dat heel veel van deze platen ook naar Europa kwamen. Zeker in het begin van mijn verzamelen, keek ik raar tegen deze Bell-singles aan en voegde zo nu en dan eentje aan mijn verzameling toe. Zo ook deze 'Why Baby Why' van Ray Buckingham. Inmiddels loop ik met een boog om deze platen heen!

604 Hello Josephine-Scorpions
Hoe kan een single een compleet verhaal vertellen? Neem nu het exemplaar van 'Hello Josephine' van The Scorpions die ik in december 1991 had gekocht op de vlooienmarkt in Sneek. 'Bah huiswerk', staat geschreven op het label. De auteur heet Jos en de datum is van 1967. In plaats van lesstof tot hem te nemen, pakte hij een aansteker en verbrandde de buitenste rand van deze single. Zo was die natuurlijk niet meer te draaien, maar in mei 1992 zou ik een beter exemplaar vinden mét fotohoes. Alle verwarring eens uit de wereld helpen: Deze Scorpions heeft niets te maken met de latere Duitse hardrockers, ook al wordt die groep oorspronkelijk in 1967 opgericht. The Scorpions van 'Hello Josephine' kwam uit Manchester en deze probeerden bij gebrek aan succes op het thuisfront het eens in Nederland. Willen we weten dat ze nog steeds actief zijn?

605 Carrying A Torch-Tom Jones & Van Morrison
Tom Jones 'croont' een liedje van Van Morrison en de eigenaardige Ier bromt wat mee op de achtergrond. Moet ik hier nog meer over zeggen? Het plaatje komt uit 1990 en was destijds een grandioze flop. Eigenlijk ook nog terecht ook...

606 Vehicle-Ides Of March
Deze groep uit Chicago maakte haar eerste plaatje in 1965 als The Shon-Dels. De single werd in eigen beheer uitgebracht en deed helemaal niets. Als Ides Of March tekent het dan een contract bij Parrot, dat de distributie verzorgde voor Decca. De singles die hierop uitkomen, zijn evenmin kaskrakers. De aanhouder wint en in 1969 verschijnt 'Vehicle', dat de snelst scorende plaat is in de geschiedenis van Warner Bros. Er was echter in het opnameproces wel iets misgegaan. De oorspronkelijke gitaarsolo werd per ongeluk gewist en werd vervangen door eentje uit een alternatieve take. De plaat was echter goed voor goud in Amerika. Opvolgers als 'Superstar' deden het daar ook stukken beter dan in Europa. Nadat Ides in 1973 uit elkaar is gevallen, horen we de stem van Jim Peterik terug bij Survivor, een band die in Nederland enkel bekend wordt door de filmsoundtracks van 'Rocky'. In 1990 komt Ides Of March weer bij elkaar en zo toeren ze inmiddels alweer twintig jaar.

607 Sweet Surrender-Bread
Je hebt klassiekers en je hebt Klassiekers! 'Sweet Surrender' is al vanaf 1992 echt een persoonlijke favoriet, een tijdloos nummer dat altijd (naar meer) smaakt. Zoals gezegd heb ik in november nog uitgebreid over de koekebakkers van David Gates geschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten