donderdag 16 december 2010

whyspelturig


Nou, dat belooft weer wat! De kop slaat nergens op, behalve dat het leuk leek om met de naam Whysp te spelen. Ter voorbereiding op mijn Strontvlieg FM-dj-set van morgenavond ben ik de spelonken van mijn platencollectie ingedoken. Omdat ik tegendraadse en neurotische avantgarde zocht om Olga Lowina, draaiorgelhits en piratenzooi te vergezellen, kwam ik opeens een 'vergeten nieuwgekochte elpee' tegen die irritant genoeg is voor morgen. Net als bij mijn exemplaar is de hoes van het titelloze debuut van Whysp (2005) ook op Google onvindbaar. En gelijk hebben ze!

Alruin.nl. Zo moest het gaan heten. Een webmagazine a la Diggin4dirt, maar dan opgedragen aan rare hedendaagse folk en impro. Het is er nooit van gekomen. Wel herinnert een enkele plaat aan deze periode. Zo ook Whysp, welke ik in december 2005 kocht.

Als ik iemand vertel dat ik folkliefhebber ben, haast ik me erbij te zeggen dat het wat anders is dan The Dubliners. Dat is plat amusement. Het debuut van Whysp meurt desondanks onwelriekend naar geitewollensokken. Een recensent trok de vergelijking met 'The Hangman's Beautiful Daughter' van The Incredible String Band (1968). Hup! Daar ook meteen acht euro in geïnvesteerd. Ik hoop niet dat de galg wacht als ik toegeef dat ik die plaat niet trek! Het wordt een 'klassieker' genoemd.

Tot mijn grote vreugde blijft Whysp halverwege kant 2 hangen. Een mooie reden om mezelf uit dit lijden te verlossen. Kameraad Jan, morgen 'on stage' met Megakronkel, zou gezegd hebben: ,,Die lui klinken alsof ze al veertig jaar onder de grond moeten liggen". Hij trapte me destijds erg op de tenen, het ging om The Jayhawks, maar bij Whysp zou hij gelijk hebben.

Het is zouteloze hippiefolk van het meest verwerpelijke soort. Als het door toedoen van de LSD-trip het geen minuut later is geworden dan 1969 en je had al geen muzieksmaak, dan is dit de plaat bij uitstek. Druggy samenzang voor rond het kampvuur. Als het dreigt uit te gaan: gitaar erop! En ach, gooi deze elpee er ook maar bij...

U begrijpt het al, Whysp zit al in de koffer tussen 'Alle 13 Goed Voor Kerst' en 'Draaiorgel De Arabier Speelt Zeemansliedjes'. Wordt vast niet gezellig?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten