woensdag 8 december 2010

het mysterie van de legende


Mark Chapman haalde vandaag dertig jaar geleden de trekker over en beëindigde het leven van zijn idool. De reden: Hij kon zich niet vereenzelvigen met de 'nieuwe' John Lennon. Het was inderdaad even wennen. Weg was de cynische wildebras uit het Beatles-tijdperk en had plaats gemaakt voor een gelukkige huisvader. 'I'm sitting, watching the wheels go round and round', zong hij op zijn vinyl-comeback 'Double Fantasy'. Het hoefde even niet meer voor John en hij was daar sterk uitgekomen!

Vooral de laatste twee jaar heb ik Lennon alsnog leren kennen. Ik had al jaren 'The Book Of Lennon', een alfabetisch-lexicografische opsomming van belangrijke personen uit het leven van John, locaties, liedjes en diverse kunstvormen. Geen woord over Chapman en diens' laffe daad. Wél Bas Muys senior, zanger van Smyle en Stars On 45. Ten tijde van 'It's Gonna Be Alright' van Smyle (1972) zou John zijn waardering voor 'sound-a-like' Muys hebben uitgesproken?

Vorig jaar april vond ik in een antiquariaat de allereerste biografie over The Beatles. Mét een 'happy end', want het verhaal eindigt in mei 1968. John is nog met Cynthia, ze zijn enthousiast over het Apple-imperium dat zal verrijzen en de bomen groeien tot in de hemel. In de laatste vier hoofdstukken worden de leden individueel geïnterviewd in hun huiselijke omgeving. Met name John komt weinig sympathiek over.

Twee maanden later lees ik die Lennon-biografie van Larry-nog wat. Larry was in 1965 als journalist met The Beatles op tournee door Amerika geweest. Hij was een tegenpool van Lennon, hoewel ze dikke vrienden werden. Larry behandelt uitvoerig 'the lost weekend', dat voor de ommezwaai zou zorgen. Hoe dichter tot zijn dood, hoe meer ik een vriendschap koester voor Lennon.

Ik denk dat John best eens in 1985 had kunnen zeggen dat zijn soloplaten één grote grap vormden. Want lieve help, 'Imagine' en 'Love' zijn prachtig, maar de man wist ook heel wat ellende in het vinyl te persen. En waren zijn composities in de Beatles-tijd niet van een hoger niveau?

Blijft dus knagen waarom Lennon als een legende wordt beschouwd. Een complex karakter, maar niet meer 'enfant terrible' dan Hollywood-acteurs. Een man die met McCartney The Beatles wás, maar met solowerk dat niveau niet haalde. Geen legende, dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten