zondag 5 december 2010

kleur bekennen: geel


De kogel is door de kerk! Gelukkig voor de aanwezigen was het/er mis... De Yellow Submarine moet Sinterklaas morgen weer naar Spanje brengen, gezien de stoomboot door wisselstoringen niet kan rijden. Gerrit en ik hebben geen zeebenen en brachten ter berde dat ze van Rotterdam naar Hull altijd al ziek waren. Sideburner moest overgeven bij de gedachte, al rook zijn braaksel naar die meelballen met smerige satésaus van de Carambar... En dus werd er als vanouds geel geërgerd in de redactieruimte.

Ik had zitten denken om 'Yellow Submarine' van Pinky & Perky op drie te zetten. Een kinderserie uit de jaren zestig, qua stemmen een tenenkrommende kruisbestuiving van The Chipmunks en de Snorkels. Leuk om Beatles-fans op de kast te krijgen. Omdat het de kapitein is, moet het wel goed zijn, maar omdat ik 'Yellow Brick Road' van Captain Beefheart niet ken en omdat de originele nummer drie blijft terugkomen: 'Yellow Boomerang' van Middle Of The Road (1973).

Afscheid nemen bestaat niet, om een poëtische pizzabakker te citeren, en al helemaal niet als je datgene niet kent. Toch neem ik met nummer twee afstand van Captain Beefheart: 'Goodbye Yellow Brick Road' van Elton John. Ook al uit 1973. Mogen we spreken van een goed geeljaar?

Over nummer één hoefde niet lang nagedacht te worden. Wel werd er gestemd of we het stoere lulverhaal ('De vonken sprongen er vanaf!') of de waarheid ('We waren beide té dronken om te presteren') zouden vertellen. Sideburner en Soul-X gingen natuurlijk voor het kroegverhaal, ik, Gerrit en zusje voor De Waarheid. En nou moet die pizzabakker opzouten!

Okay dan, Sara, een Ierse schone, lang zeer lang rood haar met vlechten, sproetjes, barjuf in een pub in Goodramgate in York. Ik weet niet meer hoe ik er was gekomen, toen ik mijn ogen opende en de bloedmooie Sara naast me zag liggen. Twee minuten nadat ze ontwaakt was, stond ik al op de stoep van haar appartement in Rowntrees. Mama was boos! Om af te reageren, hoor ik dat ze knalhard muziek aanzet. Hee! Dat is die grote hit van het moment!

Natuurlijk bleek Coldplay na 'Parachutes' een stel overgewaardeerde jatmozen, die zelfs zichzelf album na album plagiariseren. Maar in 2001 was het een Grote Belofte!

Volgende week: oranje. Nee, geen Wilhelmus. Wél titels met 'orange' erin, ook al is het een sinaasappel. ,,Mogen appels dan ook?", vraagt Soul-X. ,,Alleen als er ook sinaasappels bij betrokken zijn", beslist Gerrit. ,,Lijkt wel een muzikale fruitmand", merkt Sideburner op. ,,Leuk", roept zusje. ,,Zal ik mandarijntjescake braden?". We kijken mekaar aan. Er wordt volgende week elders gegeten!

2 opmerkingen: