vrijdag 3 december 2010

erg geestig...


Lang leve het barre winterweer! Doordat ik gisteravond andere bezigheden had, schrijf ik dit bericht op de late zaterdagmiddag. En omdat ik mijn dierbare enkels geen uitstapje in de ijzel wil aandoen, is het geen punt dat er vanavond nog eens geschreven moet worden. Of misschien zelfs wel twee, want ik heb het telefoontoppertje overgeslagen. Nu aandacht voor een vergeten nieuwgekochte plaat die toen (2005) al 35 jaar oud was...

Ik ken The Ghost uit de Record Collector Rare Record Price Guide. Hun enige elpee op Gemini uit 1970 zou in nieuwstaat een slordige 700 Britse ponden kunnen opbrengen. Gelukkig voor ons armetierige muziekidioten is de plaat enkele malen opnieuw uitgebracht. Mijn exemplaar op het Mellotron-label is van rond de eeuwwisseling.

The Ghost had een goeroe, een 'supervisor'. Zou je dat als 'denker' kunnen vertalen? De man heet Cal Denker. Denker schreef ondermeer de hoestekst, dat behoorlijk in gebreke blijft. Niet alleen ziet hij een muzikant over het hoofd, ook blijft Shirley onvermeld. Tot slot zijn voorspelling. The Ghost representeert alles dat nieuw is in de popmuziek. The Ghost zal een golf veroorzaken die de popmuziek tegen het einde van het jaar 1970 compleet op zijn kop heeft gezet. Denker had daar vast financiële baat bij, want het bleef 'wishful thinking'!

Als die tekst nu eens op het debuutalbum van een andere band uit Birmingham had gestaan, was de voorspelling wel uitgekomen. Black Sabbath legde in dat jaar immers de fundamenten voor de heavy metal. Muzikaal is The Ghost, hoewel pretentieus, niet zo inventief als Ozzy en zijn kornuiten. Tekstueel hebben ze wel uit dezelfde mok (zwarte?) thee gedronken.

Nee, de gitaren gillen niet en drums en bas vormen niet de basis die lijkt op de kudde galopperende olifanten. Zeikerig orgel a la The Doors voert de boventoon. Teksten over Magere Hein. Hoewel de groep in den beginne The Holy Ghost heette, geen spoor van blasfemie op de plaat! Wel wat gevoelige folk...

Shirley Kent (niet die van 'Dans Je De Hele Nacht Met Mij') had al een paar soloplaatjes gemaakt toen ze zich bij The Ghost vervoegde. In 'Hearts And Flowers' en met name 'Time Is My Enemy' steekt ze zowel Sandy Denny als Grace Slick naar de kroon. 'Got To Get To Know You' klinkt als het enige produkt van Kent en The Ghost samen.

Eens in het jaar komt hij bij mij uit de hoes en vergaap ik me aan de schoonheid van 'Time Is My Enemy', maar raak ook al snel verveeld van het eenzijdige werk van de overige leden. Overigens zingt Shirley Kent nog steeds. Vijf jaar geleden zocht ze iemand die 10.000 pond wilde investeren in het allereerste acapella-Beatles-coveralbum ter wereld. Volgens mij heeft het publiek gesproken... NEE!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten