maandag 6 december 2010

haatdraaien 5: de orkaan


Ik zat vanmiddag even in Het Pandje. De computer stond op 'gezellig jukebox style', dus veelal zouteloos repertoire met enkele uitschieters. 'Blue Sky' van The Allman Brothers Band, maar ook het altijd fantastische 'Beach Baby' van First Class. 'Hey Joe' van Jimy (het stond er echt!) Hendrix prikkelt aanvankelijk tot een verhaal over de ultieme stoplap voor blues- en rockgitaristen. Gitaar, viool, blik op het scherm, paniek. We kunnen ons weer schrap zetten voor achtplus minuten gezever over een onschuldige zwarte bokser...

Het is zeker een grove fout van justitie om Bob Dylan inspiratie te geven voor een letterlijk verslag van de rechtzaak! Je kan op de plaat ook de verveling van de muzikanten horen. Met name de drummer en de (kloot)viool worden onrustig na ieder refrein. Zoals vanouds is de boodschap van Dylan duidelijk: Doorspoelen!

In Engeland las ik eens een geweldig boek dat de popgeschiedenis op de hak nam. Ze hadden een top 10 van miskleunen van Dylan gemaakt. Tussen haakjes stond 'selectief en niet compleet'. Op één stond de christelijke periode van Dylan, die na 'Desire' begon, maar 'Hurricane' werd ook genoemd. 'Self Portrait' eindigde verrassend laag.

Robin, geluidstechnicus in De Buze, een jaar of negentien, is idolaat van Dylan. Toen ik een jaar geleden met hem en een paar andere Buzisten in Het Pandje zat, vroeg Klaas of we verzoekjes hadden. Hij verwachtte extreme metal en knipperde met zijn ogen toen hij het lijstje zag. Ik kreeg Labelle, de electro-gothics Madonna en dankzij Robin zaten we acht minuten in 'Hurricane'. Omdat Robin de lanparty organiseerde, had ik ook wat Dylan meegenomen. Ik legde mijn geterroriseerde 'Desire' op en zou hem trakteren op 'Hurricane'. Hij weet dat ik een hekel heb aan het gebed zonder einde en begreep het wel toen ik naar buiten ging voor een peuk.

,,Dat deed je dus expres", kreeg ik als verwijt. Na het tweede refrein schoof de naald op een tapijtje in een rotgang naar de uitloopgroef. Het spijt me nog steeds dat ik dit mooie moment heb moeten missen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten