vrijdag 10 december 2010

daar is geen woord Welsh bij!


Allereerst namens de gehele redactie de felicitaties aan onze onvolprezen hoesjesman en volger-van-het-eerste-uur (het was ook de eerste die ik van mijn blog op de hoogte stelde) Peter, die vanaf vandaag officieel vijftigplus is! We hadden hem een sigaar uit eigen doos kunnen geven, maar ik vertelde gisteren een onwaarheid. Had ik in Engeland nieuwe singles gekocht? Euh ja, wel verschillende jukeboxpersingen van recente hits, maar slechts één die op dat moment in de hitparade stond. Eén van de allergrootste hits van 1998...

'Road Rage' van Catatonia was in april 1998 een grote hit. In Engeland welteverstaan. Ook in Italië, waar de groep immens groot was. De eerste dagen in Mossley. 'Sound Of Drums' van Kula Shaker was 'single of the week' bij Key 103, de popzender voor Manchester en omgeving. Volgens mijn herinnering was 'Rockefeller Skank' van Fatboy Slim de nummer 1. Catatonia kwam met de opvolger van de monsterhit 'Mulder And Scully'.

Catatonia komt uit Wales en zong ooit in het Welsh. In Het Bolwerk in Sneek vond een aantal malen Úteinrock plaats, een festival met minderheidstalen: Fries, Achterhoeks, Baskisch en Welsh. Catatonia stond daar ook en ik was er bij! Toch kan ik me helemaal niets meer herinneren van dat optreden, dus moet het 'gewoon goed' zijn geweest.

Eigenlijk geldt hetzelfde voor de Engelstalige Catatonia. Keurige confectierock zonder een korstje. De zang van Cerys (uitspreken als 'kerris') Matthews doet denken aan Melanie, ietwat gorgelend en nasaal. Het geeft Catatonia op zijn minst een beetje smoel. Natuurlijk zat Nederland hier niet op te wachten. In Engeland volgde in de zomer van 1998 nog het uitstekende 'Game On' en daarna heb ik althans niets meer gehoord van Catatonia. 'Road Rage' bleef als relikwie van de zomer van 1998...

Ik zit in juli 2002 in een café in Dokkum. Omdat het nog vroeg op de middag is, draait de bardame de nieuwe updates voor de muziekcomputer. Ineens hoor ik een zouteloos popliedje met een bekende stem. Ik kan nog net Cerys lezen als ze het nummer doorzapt. En ik kan het met haar eens zijn. Niet geschikt!

Twee jaar geleden gebeurde hetzelfde in Het Pandje met een ander nieuw nummer van Cerys. Ik ken haar status in Engeland niet, het zou zo een hit in Italië kunnen zijn, maar Nederland wil er niet aan. En dat kan ik best begrijpen!

1 opmerking: