dinsdag 28 december 2010

Sideburner's Blast From The Past: Hasil Adkins


,,En waar ga je oud en nieuw vieren?". Moeder was even vergeten dat ik Nieuwjaarsdag vanaf vier uur plaatjes ga draaien. Maar zelfs als dat niet aan de orde was, was ik even goed thuis gebleven. Als ik ergens een grote hekel aan heb gekregen dit jaar, dan zijn dat dronken mensen. Zelf ben ik reeds 20 maanden alcoholvrij en mis het totaal niet! Ik ben geen moraalridder geworden. Van mij mag iedereen lekker drinken, zolang er genoten wordt en het geen gewoonte wordt! Hoe toepasselijk om zo Sideburner's Blast te openen...

Sideburner was niet alleen een 'username' op rockandroll.nl en diggin4dirt.com, maar feitelijk ook de architect van mijn huidige schrijfstijl. Als alter ego is Sideburner een karikatuur van mezelf van een paar jaar geleden. Vaak tot meestal in aangeschoten of dronken toestand. Die het erg rock'n'roll vond om met je dronken kop een sloot in te fietsen, want dat hoorde erbij! De reden dat Sideburner weer de redactie werd binnengesleept was enerzijds om de garagerockplaten af te stoffen, maar geeft het eveneens een voldoening om hem zo nu en dan lekker dronken te laten worden en te laten lijden onder een kater!

Als er één plaat is die helemaal 'Sideburner' is, is dat 'Chicken Walk' van Hasil Adkins. Haze is een 'one man band'. Hij probeerde het eind jaren vijftig met groepen, maar drummers bleken altijd een groot probleem. En zo leerde Adkins zichzelf tegelijk drummen en gitaarspelen. Vaak klinkt dit primitief, maar bij Adkins klinkt het als een volwaardige band!

'Chicken Walk' is een verzameling opnames uit de eind jaren vijftig. Enkele daarvan verschenen als singles die nu met gemak 300 dollar kunnen opbrengen. Hoewel Hasil de oude Jimmie Rodgers als voornaamste inspiratiebron noemt, is zijn muziek erg in trek bij rockabilly-fans en dankzij The Cramps ook geaccepteerd in de garagerock.

Eigenlijk staat er geen slecht nummer op. 'Ugly Woman Blues' spreekt boekdelen, in 'Donnio Boogie' is Hasil zélf de politiesirene, maar de absolute kraker is 'I Need Your Head'. Jack Daniels had zijn taak volbracht en Adkins briest, boert en brabbelt onverstaanbaar. Hij heeft een 'date' met een meisje en wil haar kop eraf hakken ha ha ha ha ha!

Een paar jaar geleden moest plotseling een concert worden afgezegd, omdat de artiest in kwestie was overleden... Hoewel Adkins rond de tachtig is geworden, trad hij nog avond aan avond op. De heer Daniels binnen handbereik en bij voorkeur met een jonge stoot in hotpants op zijn schoot. En hij maakte nog trouw nieuwe platen. Primitief, maar vol enthousiasme. Ik heb het echter bij deze plaat gehouden. De enige dronken dweil waarvoor je mij wakker kunt maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten