zondag 26 december 2010

kleur bekennen: grijs


De lucht herinnerde me vanmiddag eraan dat het gewoon zondag was en ik dus kleur moest bekennen. Grijs betekende sneeuw in Jutrijp, maar of het daar is gevallen? In Steenwijk is het droog gebleven. Grijs staat doorgaans voor saai en dat was de samenstelling van deze aflevering ook. Peter herinnerde me aan nummer twee. Die had anders bovenaan gestaan, ware het niet dat ik deze plaat eind april ('een aardig ding') al lof had toegezwaaid. De andere kandidaten waren alle eerste ingevingen.

Natuurlijk zijn zilver en goud ook kleuren, maar die ga ik toch echt in De Schijf Van 5 behandelen. Volgende week één van de meest bezongen kleuren, maar eerst een lichtere tint.

Een gedeelde nummer drie ditmaal. 'Fade To Grey' van Visage (1980) ken ik wel, maar vind ik niet fantastisch. Clover Leaf kan ik ondanks de kneuterigheid wel waarderen, maar de tipnotering 'Grey Clouds' (1969) ken ik niet. En omdat ik verder geen grijze platen kon bedenken, alleen daarom...

Zonder Peter had ik deze lelijk over het hoofd gezien. Bij grijs denk ik eerder aan jaren tachtig en niet aan een psychedelische dijenkletser als 'Defecting Grey' van The Pretty Things (1967). Omdat deze in april in de schijnwerpers stond, kies ik voor een jeugdliefde op de ereplaats.

Mijn oudste broer Henk kocht vanaf 1978 singles en dus groeide ik op met de popmuziek van die tijd. Nadat ik een clip had gezien van 'Baggy Trousers' waarbij Mike Barson met piano en al letterlijk de lucht in ging, was ik helemaal fan van Madness. Vrolijke muziek en, toen nog, een positief imago. Dat pastte dus wel bij een vijfjarige. Henk zorgde voor cassettebandjes en singles uit de opruimingsbak.

'Grey Day' (1981) was mijn derde single ooit, gekregen voor mijn negende verjaardag. En waarschijnlijk de enige die ik qua tekst niet vat. Hij komt uit zijn werk, ontwaakt op een bankje in het park en wordt door iedereen uitgescholden? Of is de hoofdpersoon paranoia? Ik gis al jaren naar de tekst.

Volgend JAAR zondag een halve overgang van kleur bekennen naar De Schijf Van 5. Geen top drie, maar een top 5 van titels met zwart in alle varianten. Kom maar op met de suggesties!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten