donderdag 10 maart 2022

Week Spot: Legacy


Het is niets geworden met de eerdere ambities voor deze donderdag. Ik had gisteravond al last van hoofdpijn en hoopte dat een fijne nacht slaap dat zou kunnen verhelpen. Helaas... ik word rond het middaguur met dezelfde hoofdpijn wakker en val als een blok in slaap. Om vier uur stap ik het nest uit en dan kan ik Meppel wel op mijn buik schrijven. Ik zet nu mijn hoop op zaterdag na het bezorgen in Steenwijk. Intussen heeft de postbode me vandaag en gisteren verblijd met een viertal hagelnieuwe singles en deze wil ik wel in een aparte 'Singles round-up' doen. Eerst is het echter de beurt aan de Week Spot. Het is een plaatje dat vooral de laatste paar weken is gaan 'werken' voor mij en dus besluit ik dit deze week tot Week Spot te maken. De informatievoorziening is minimaal buiten de lange hoestekst van de labeleigenaar. Het gaat vooral over de projecten vóór Legacy. De Week Spot is deze week voor 'Boy You've Been Acting Strange' van Legacy. Oorspronkelijk opgenomen in 1976 of 1977 maar niet eerder beschikbaar gekomen dan vorig jaar oktober.

'De heren Alberto, Patrick en Alan kosten me veel geld op het moment', verzucht ik met een glimlach onder een bericht van Alberto. Hij heeft deze Legacy-single als 'freebie' gekregen van Alan met een hartverwarmende tekst op een kaartje. Ik vergeet daarbij evenwel om Yann te noemen die komende zaterdag zijn volgende Epsilon-release gaat openbaren. 'Iets uit Washington D.C. van 1969' is alles wat we tot op heden weten. Misschien zou ik voor de duidelijkheid ook Record Shack moeten noemen in dat kader, ook al is het tijden geleden dat ik voor het laatst een nieuwe Record Shack-release heb gekocht. Het is echter wel het adres om 'goedkoop' aan nieuwe releases te komen. Record Shack handelt vanuit Wenen en dus heb je geen last van bijkomende douanekosten. Alan is Alan Kitchener. Hij is een gerespecteerd soul-dj in Engeland. Hij handelt al jaren in overbodig geworden exclusieve soul-platen en heeft daar sindskort zijn eigen Soul Direction-label aan toegevoegd. Soms doet hij zeer beperkte oplages van opnieuw uitgegeven rariteiten uit de soul-wereld, maar meestal zijn het onuitgebrachte opnames zoals deze van Legacy. Aanvankelijk schaft Alan de mastertapes aan van de single 'I Must Confess' en ontdekt dan twee extra tracks tussen de banden. Deze twee nummers zijn eind vorig jaar op zijn label uitgebracht.

Legacy wordt omstreeks 1975 opgericht door Eddie Watkins Jr. en zijn lieftallige Brenda Evans. Beide hebben ze dan een enorme staat van dienst opgebouwd. Watkins krijgt de muziek letterlijk door de strot geduwd. Zijn grootmoeder koopt een piano voor hem als hij zeven jaar oud is. Zijn ouders dwingen hem tot het volgen van pianolessen terwijl Eddie andere interesses heeft. Als hij tien jaar oud is, speelt hij al piano tijdens een bingo-avond. Drie jaar later is hij wél enthousiast geworden voor een muzikale loopbaan en begint hij met de basgitaar. Hij meldt zich aan voor de Musicians Union en wordt vrijwel meteen ingehuurd door The Jonny Trafton Big Band. Dit begeleidt vooral lokale Motown-artiesten bij optredens. Als hij zeventien jaar is, wordt hij ontdekt door de legendarische Motown-producer Norman Whitfield. Watkins neemt dan deel aan een repetitie voor Undisputed Truth. Daar zal hij uiteindelijk ook zijn vrouw leren kennen.

Brenda Joyce Evans is geboren in Los Angeles. Nadat ze de 'high school' heeft afgerond formeert ze het groepje The Delicates. Als ik de juiste Delicates in het vizier heb, is Alder Ray hier eveneens lid van geweest. Deze Delicates uit Los Angeles maakt tussen 1963 en 1969 een handvol singles voor kleinere labels waaronder Challenge. Alan noemt geen platen, labels of Alder Ray. Het kan zijn dat Brenda, Michelle en Dale latere leden zijn geweest. Bobby Taylor van The Vancouvers hoort de dames zingen ne nodigt hen uit om te openen voor hem. Daarna is een contract met Motown een feit maar hun rol blijft beperkt tot anoniem studiowerk. Omstreeks 1972 valt The Delicates uiteen. Michelle blijft werken met Norman Whitfield en de laatste bemoeit zich ook met de loopbaan van Brenda. Zij wordt als één van de twee dames het gezicht van Undisputed Truth. Brenda doet mee op de eerste drie elpees van Undisputed Truth. Ze is dus te horen op alle bekende hits van de groep. Norman heeft intussen Watkins laten mee spelen op het nieuwe Temptations-album en in deze periode moeten de twee elkaar hebben ontmoet. In 1974 verlaat Brenda de groep en trouwt met Watkins. De laatste ziet dan de mogelijkheid om een nieuwe band te starten: Legacy.

Onder supervisie van Don Davis maakt de groep enkele opnames waarvan twee in begin 1978 als een single verschijnen op het Tortoise International-label. Ik ben nu al geïnteresseerd in een demo hiervan. De overige twee zullen tot eind 2021 het vinyl en de buitenwereld niet halen. Na enig zoekwerk komt hij Watkins op het spoor en deze zegt zijn medewerking toe. Watkins is op dit moment lid van een kerk en is gelukkig om te horen dat zijn boodschap verder wordt uitgedragen. 'Boy You've Been Acting Strange' klinkt in veel opzichten als 'I Must Confess'. Niks geen afgezaagde disco-gimmicks maar wel een onweerstaanbare groove. Precies het soort plaatje dat je kan wensen bij de huidige temperaturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten