zondag 27 maart 2022

Singles round-up: maart 7


De deur staat open maar verder is het helemaal stil en donker in de winkel. Het zal toch niet? Desondanks zet ik mijn fiets op slot en loop naar de deur. Ik roep 'hallooooo' naar binnen en krijg meteen respons. 'Ik kan de winkel wel even voor je openen', laat hij weten. Normaal gesproken zou hij open moeten zijn en ik weet niet of hij meer zin had in mooi weer of dat hij even dicht is geweest. Desondanks laat hij kennen dat hij alle tijd van de wereld heeft, dus... 'doe het maar rustig aan'. Hij heeft, volgens eigen zeggen, heel wat 'nieuw' spul toegevoegd. Ik denk dat het met een nadruk op nieuw is want zo nu en dan waan ik mezelf in de gulden-bak van Sunrise Records in 1990. Soms meerdere exemplaren van singles die in de jaren 1988 tot en met 1990 in de Tipparade zijn blijven steken. Aanvankelijk wil ik de vierentwintig singles in drie delen doen maar omdat ik aardig achter op schema loop, maak ik er vier van. Nu de eerste zes van vrijdag.

* A-Ha- Hunting High And Low (Duitsland, Reprise, 1986)
Alle singles zijn tegenwoordig een gulden buiten enkele Beatles en Rolling Stones gerelateerde singles die voor mij nauwelijks interessant zijn. Wat er precies is gebeurd met enkele bakken en dozen van vóór de laatste lockdown is mij onduidelijk. Hoewel ik de laatste paar keer goed heb ingeslagen, 'mis' ik ergens de Nederpop, de sixties en de classic rock. Het is voornamelijk jaren tachtig dat is overgebleven en complete verzamelingen van drive-in discotheken. A-Ha heb ik in eerste instantie over het hoofd gezien. Dan zie ik 'Hunting High And Low' en man... dat heb ik altijd een fantastische plaat gevonden! Zeker sinds de live-plaat met het symfonieorkest van een paar jaar geleden ben ik met andere oren naar A-Ha gaan luisteren. Niet langer de 'cheesy' jaren tachtig-pop maar een band die niets aan het toeval over laat en de platen precies zó laat klinken als dat ze het in hun hoofd hebben. De huilerige stem van Morten Harket maakt het helemaal af. Wellicht krijg ik nog eens de kans om mijn loftrompet te spelen voor wat betreft A-Ha, 'Hunting High And Low' is een kanshebber voor de Eindstreep!

* The Beach Boys- Rock 'N' Roll To The Rescue (EEG, Capitol, 1986)
Met name in de jaren tachtig probeert de platenmaatschappij het altijd weer even: Kunnen we een zomerhit creëren voor The Beach Boys? Ik herinner me nog goed dat 'Rock 'N' Roll The Rescue' zo wordt aangekondigd in de zomer van 1986. Hoewel ik de plaat wellicht in 36 jaar niet meer heb gehoord, is de 'hook' van het refrein altijd blijven hangen in mijn geheugen. Het is een moddervette jaren tachtig-productie met speelse jaren zestig-elementen. Voor de liefhebber heeft de b-kant een fraaie opname van 'Good Vibrations', live opgenomen in Londen in 1969. Ook erg de moeite waard!

* Black- Sweetest Smile (UK, A&M, 1987)
Als de dag van gisteren. De eerste dag van mijn laatste kampeeravontuur in Sleen. Omdat ik mooi op tijd op de camping ben en mijn buskaartje nog de hele dag geldig is, ga ik met de bus op en neer naar Emmen. Daar koop ik de Engelse persing van 'Sweetest Smile' van Black. Toch zegt mijn gevoel dat er iets 'anders' is. Zit de 'oude' wellicht in een Duits fotohoesje? Hoe dan ook... voor een euro kan ik het niet laten liggen maar waarschijnlijk dat ik deze nu dubbel heb.

* Brand New Heavies- Dream Come True (Duitsland, FFRR, 1992)
Met name in de midden en late jaren negentig draai ik 'Spend Some Time' helemaal dol vanaf cd-single en de bijbehorende cassettebandjes. Voor de rest moet ik bekennen dat Brand New Heavies voor mij onbekend territorium is. 'Dream Come True' is in 1992 dan ook geruisloos aan me voorbij gegleden. Ik zit dan immers ook met mijn kop in de jaren zestig en zeventig met grunge en andere alternatieve rock als enige raakpunten van het hier en nu. Het is een leuk plaatje voor op de zondagavond. Ik heb nog even de hoop dat het Blauwe Bak-materiaal is maar dat zit er niet in.

* Miquel Brown- Close To Perfection (Duitsland, Record Shack, 1985)
Hoewel de single genadeloos in de jaren tachtig-bak komt te staan, hebben we hier toch weer een kleine link met de soul-verzameling. Miquel Brown is één van de sterren van de 'hi-NRG'-rage welke in gang is gezet door Ian Levine. Het dient als 'opvolger' van de Northern Soul voor de generatie van nu. Uiteindelijk zal het de voedingsbodem blijken voor de house (welke in Engeland weer 'garage' of 'acid' heet). Ik heb 'Close To Perfection' altijd al een leuk plaatje gevonden en ben blij dat ik hem eindelijk eens op single heb gevonden. Niet dat deze heel erg zeldzaam is maar ik 'vergeet' domweg de plaat te zoeken.

* Captain & Tenille- Shop Around (Duitsland, A&M, 1976)
'Hats Off To The 80s Stars' is een rubriek in de Northern Soul-show van mijn collega. Hierin brengt hij een eerbetoon aan 'sterren' uit de jaren tachtig die een Northern Soul- of Motown-nummer hebben gecoverd. Ik spits meteen mijn oren als ik weer een 'nieuwe' hoor en speel het aan hem door. Zo tref ik deze van Captain & Tenille. Hoewel de single uit 1976 is, heeft het duo enkele hits in het daaropvolgende decennium en past nog altijd binnen het concept. 'Shop Around' is een cover van The Miracles uit 1961. Natuurlijk kan dit nooit iets zijn maar voor een euro kaap ik hem mee. 'Anything to keep the feature going'. De single zelf gaat gewoon in het archief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten