maandag 14 maart 2022

Diagonaal zeven letters: Maandag 14 maart


Laat me eerst bij zondagmiddag beginnen. Ik word niet heel erg fit wakker. Niet ziek maar eerder lusteloos. Desondanks trek ik kleren aan en schoenen en zet extra koffie voor de thermoskan. Deze breek ik later op de middag aan als ik de schoenen al heb uitgetrokken. Qua dampvloeistof red ik het nog wel een dag. Degene die ik woensdag heb gekocht, kan ik opeens niet meer vinden en op het laatst wordt het even krap met de vloeistof. Vanmiddag zal het moeten gebeuren. Ik zou op de fiets rechttoe rechtaan naar Meppel kunnen gaan en ook weer rechtstreeks terug, maar... ik heb een vrije dag en het weer is aangenaam buiten een, aanvankelijk, erg merkbare westenwind. Toch begin ik meteen al met een 'onnodige bocht om'. Als je vanuit Uffelte de Anserweg op gaat en deze gaat over in de Madeweg, dan ben je in de buurt van de 'kruising' van de fietspaden. Dat is vanaf Uffelte ongeveer drie kilometer. Je kan ook vanaf Uffelte eerst vier kilometer richting Ansen fietsen en daarna drie kilometer het westen in om op hetzelfde punt te komen. Het fietst in ieder geval een stuk toeristischer! De toon is gezet voor de fietstocht welke vooral een herhaling van zetten wordt.

Ik volg de Madeweg en ga daarna de Burgemeester Larijweg op tot het buurtschap Oosteinde. Daar ga ik het fietspad langs de rijksweg volgen en dwars door Ruinerwold. Ik heb vorige week al beloofd om weer eens bij de collega's in Meppel te kijken en hiervoor moet ik even vaart maken. Na drie uur zijn de chauffeurs allemaal op de routes en de sorteerdames druk aan het werk. Ik ontmoet uiteindelijk nog twee chauffeurs en kom eentje onderweg tegen. Na twee koppen koffie is het vier uur en heb ik opeens een idee. Ik zou langs de kringloopwinkels kunnen gaan en wellicht dat dit een 'Singles round-up' zou kunnen brengen. Als ik bij de fiets sta, vloek ik even. Het vaste slot van de fiets durf ik niet meer dicht te doen. De vorige keer heb ik erg moeten wrikken om hem weer van slot te krijgen. Sindsdien heb ik mijn kabelslot standaard in de fietstassen van de post zitten. Deze heb ik vanmiddag eraf gedaan en vervangen door mijn eigen fietstas. Het slot ligt dus nog thuis. Dan maar gewoon een stuk fietsen?

Bij het tankstation haal ik de volledige voorraad van vijf flesjes. Dan fiets ik ongemerkt al een beetje richting Oosterboer zonder dat ik meteen een plan klaar heb. Ik heb het gevoel dat de wind ietwat noordelijk is (een onjuiste redenering achteraf gezien) en dat zou betekenen dat ik vanaf het Staphorster bos een heel stuk tegenwind heb in open veld. Dan besluit ik opeens het industrieterrein Blankestein over te gaan en middels het viaduct naar Oosterboer. Ik ga ook meteen alweer links en ga dus richting het (naakt)strand van Meppel. Achter Blijdenstein heb ik opeens trek aan de Weidenweg en dan ontspint zich heel snel het verdere verloop van de tocht.

Ik heb hier wind in de rug en dat gaat voortreffelijk! Door het buurtschap De Weide naar Berghuizen en over Weerwille naar de Ruinerweide en Hees. Om het erg flauw te zeggen, is het alsmaar rechtdoor totdat  je onder Ruinen zit. Misschien dat de vaste lezer Hees nog zal kunnen herinneren? In de zomer van 2020 ben ik even van plan om mijn tent op te zetten in Hees totdat het vooruitzicht van storm dat doet verdampen. Ik ga dan een paar dagen overnachten in Warnsveld. Hees zou nog altijd een optie kunnen zijn, ook al is de elektrische fietsvakantie van afgelopen jaar ook wel goed bevallen. Dat is nog een heel eind weg... In Hees pak ik het fietspad door de weilanden naar Ruinen. Ik heb dan al enige tijd geleden bedacht dat ik boodschapjes kan doen in Ruinen. Ik vertrouw Ruinen dermate goed dat ik de fiets daar wel even zonder slot kan parkeren. Buiten avondeten gaat ook een pak melk en een zak kaasbroodjes mee. Een stukje richting Engeland (dat lokaal trouwens 'grasland' betekent) en bij molen De Zaandplatte ga ik zitten voor de melk en een paar broodjes. Ik wil aanvankelijk over Witteveen fietsen omdat ik hier precies dertig jaar geleden ook ben geweest. We vieren daar met de familie in 1992 het dertigjarig huwelijk van mijn ouders. Ik duik echter al snel het bos in en zet daarna koers naar Ansen. Omdat ik onder andere kaas en diepvriesgroente in de tas heb zitten, moet ik nu wel even vaart maken. Via Rheebruggen fiets ik terug en ben om kwart voor zeven weer in Uffelte. Ik ben ongeveer vijf uren weg geweest en daar zit ook het bezoek aan de zaak bij in.

Het fototoestel is thuis gebleven, maar niet getreurd. Ik ben hier vaak genoeg geweest om nog wel een foto te hebben. Ik geloof dat ik deze al eens eerder heb gebruikt, maar het is nabij de camping in Hees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten