maandag 21 maart 2022

Diagonaal zeven letters: Maandag 21 maart


Afgelopen woensdag heb ik wederom mijn energievoorraad er doorheen geknald waardoor ik donderdag niet in beweging ben te krijgen. Vrijdag is het uitzonderlijk fietsweer. Nadat ik mijn ronde heb gedaan wil ik aanvankelijk over Kallenkote en langs de kazerne van Havelterberg en het Holtingerveld naar huis fietsen. In Kallenkote besluit ik echter om voor de grap eens rechtdoor te gaan en via Wapserveen te fietsen. Niet dat ik hier onbekend ben maar vanaf Steenwijk fiets ik het niet vaak. Bovendien heb ik nog wel wat energie over om dit tochtje te doen. Het begint te schemeren als ik Uffelte binnen fiets. Zaterdag is de wind té stevig naar mijn beleving. Niet dat het stormt maar de wind verplicht je om op kracht bij te zetten waardoor je gaat zweten. Als je je overgeeft aan de wind kom je niet vooruit. Ook heb ik van vrijdag op zaterdag niet heel lekker geslapen en dus ben ik blij als ik weer in Uffelte ben. Zondagmiddag zou ik willen wandelen als ik zie dat er regen wordt verwacht. Dan maar niet! Vandaag ben ik, voor mijn doen, vroeg wakker en nodigt de weersvooruitzichten uit tot een fietstocht. Waar zullen we vandaag eens naartoe gaan?

Tijdens de brunch is dat meteen wel duidelijk. Het is windkracht 1 en deze waait voornamelijk uit het zuidoosten. Het is volgens de routeplanner iets meer dan dertig kilometer en met een beetje stevig doorfietsen, zou ik dat in twee uurtjes kunnen doen? 'Ergens naartoe om platen te kopen' kan slechts wijzen op een aantal plaatsen. In Meppel hoef je daarvoor niet te komen. In Emmen is Mijn Kraam altijd open op maandag. Sinds de afgelopen vakantie weet ik ook dat Assen grotendeels open is op maandag. Assen... Meteen schiet Jouw Kraam te binnen. De winkel in het centrum welke ik een beetje laat ontdekte. Tien minuten nadat ik binnenstapte, ging de winkel op slot en dan heb ik al vele juweeltjes uit de bakken gehaald. Dat verdient nog eens een uitgebreid bezoek maar wintertijd en lockdown laten dit in duigen vallen. Wat als ik straks eens op de fiets stap naar Assen toe? Geen poespas, geen thermoskan koffie mee, geen fototoestel. Lekker snel naar Assen crossen, platen scoren en daarna zien we wel weer. Om half twee heb ik de koffie achter de kiezen en laat ik me meevoeren door de wind.

Over de heenweg valt niet zoveel te vertellen. Er zijn mooiere routes te bedenken. Het stuk tot Wittelte maak ik een beetje toeristisch door via de Postweg te gaan door het bos. Daarna volg ik, ,erg saai, het fietspad dat parallel loopt aan de rijksweg en de Drentse Hoofdvaart. Ik pak zelfs niet de stille kant van de vaart vanaf Geeuwenbrug of Hoogersmilde zoals ik in het verleden wel heb gedaan. Onderweg krijg ik even de schrik van mijn leven. Op 13 februari 2019 heb ik 'Spookverhaal' gepubliceerd en daarbij noem ik ook de 'verlaten' garage en showroom in Hoogersmilde. De showroom is leeg en het achterste stuk lijkt te zijn ingestort. Ruïnes als deze zijn een unicum in Nederland en blijkbaar heeft Eunice een einde gemaakt aan dit sprookje. Ik hoop alleen wel dat de Simca 1301 de storm heeft overleefd. In Smilde steek ik aan bij de Jumbo voor donuts en een pakje karnemelk. Omdat ik niet toeristisch fiets, moet ik tot de rand van Assen eer ik een bankje tegenkom om de koude drank te nuttigen. Voor het fietsen naar Jouw Kraam had ik geen betere route kunnen bedenken. Het is opnieuw wel weer even zoeken. Het adres op het internet is Koopmansplein maar feitelijk zit het aan de Ceresstraat aan de achterkant van het Koopmansplein. Het is even na half vier als ik de fiets bij de winkel stal. Een anderhalf uur tot sluitingstijd.

Ik loop meteen weer naar de handel waar ik in september een greep heb gedaan. Dan check ik ook de andere kraam waarvoor ik in september geen tijd heb. Het levert me al met al vijfentwintig singles op. Om half vijf ben ik klaar. Ik heb zojuist een handwijzer richting Beilen gezien en daar heb ik wel oren naar. Ik wijk echter geen meter af van de parallelwegen en fiets zo na een paar kilometer Hooghalen binnen. Bij de plaatselijke Jumbo haal ik een paar broodjes en bekertjes ijskoffie. Dan krijg ik een idee. Ik zou de bordjes van de Beilerdingspelroute kunnen zoeken. Deze heb ik niet kunnen vinden en de tocht terug is grotendeels identiek aan de route die ik de zaterdag van de vakantie heb gedaan. Op een bankje drink ik de ijskoffie en eet een broodje. Dat is eigenlijk de laatste keer dat ik rust hou tot Dwingeloo.

De route gaat weer via Klatering (waar ik vorig jaar nog eens een foto heb gemaakt) naar Beilen. Hoewel het altijd leuk is om even door Beilen te fietsen, heb ik daar nu geen boodschap aan. Het is zoeken naar het viaduct om via Brunstinge de polders in te gaan. Op een gegeven ogenblik wijk ik even af van de route omdat het al begint te schemeren en ik liever niet door het bos van Lheebroek wil gaan. Ik buig af naar Eemster en fiets zo naar Dwingeloo. Daar koop ik een brood en ga dan de bekende weg langs naar huis. Dat is nog meer binnendoor maar dan is het al serieus donker geworden. Om een uur of acht parkeer ik de fiets in de schuur.

Ik geloof dat ik de foto al eens eerder heb gebruikt, maar vooruit... het is met dezelfde fiets als op de foto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten