dinsdag 15 maart 2022

Week Spot: Aladean Kheroufi


Van sommige Facebook-groepen wordt je zomaar van de ene op de andere dag lid en kun je je niet meer herinneren hoe en waarom. In geval van 'New Soul Vinyl Showcase' weet ik het nog al te goed. Het is in de zomer van 2018 als ik op het spoor kom van deze groep. Je moet lid zijn om de berichten te zien en een paar vragen beantwoorden voordat je wordt toegelaten. De groep heeft al voornaamste doel om uitgevers van nieuw soul-vinyl een marktplaats te bieden met louter geïnteresseerden in de kamer. Er worden alleen hagelnieuwe soul-releases en nieuwe heruitgaven aangeboden. In een andere groep heb je dan meteen de soul-politie aan de deur met opmerkingen als 'niet origineel vinyl' en dergelijke. Ik heb in de loop der jaren al aardig wat nieuw vinyl binnen gehaald dankzij deze pagina. Het begint met de 12"-single 'Soul Train' van Tom Glide en Hil St.Soul, maar ook de singles van Michelle David van vorig jaar zou ik niet hebben gekend zonder deze groep. Als je overigens niet oppast, gaat je volledige salaris via deze groep naar de platenlabels want de keuze is reuze! Zo wordt een maand geleden de single 'Love!... (Is The Answer)' van Aladean Kheroufi aangeboden. Met een speciale opmerking die ik meteen vergeet. Dat plaatje is deze week de kersverse Week Spot.

De opmerking is dat door een foutje bij het persen de etiketjes zijn omgedraaid. De single komt vrijdag binnen en zaterdag draai ik het voor het eerst in 'Do The 45'. Hoewel het nummer dat ik hoor me op zichzelf wel boeit, kan ik me niet herinneren dat ik hiervoor op de bestelknop heb gedrukt. Ik ben gisteravond erachter gekomen dat ik dus de b-kant heb gedraaid. Bij de eerste beluistering van 'Love!' valt het kwartje meteen. Een ballade op een prettige laidback groove en vol speelse elementen. Aan de ene kant is het heel erg authentiek maar tegelijk ook weer erg actueel. Gedurende het huiswerk heb ik ook al kennis genomen van Aladean's vorige vinyl single (uit maart 2020) en heb hier eveneens belangstelling voor. Ik zal me vanavond echter richten op zijn nieuwste single. Die komt overigens in een 'die-cut'-hoesje van platenmaatschappij Kimberlite, de afgebeelde fotohoes hoort bij het digitale album dat op Bandcamp wordt aangeboden.

De manager of beheerder van de Bandcamp-pagina weet zich de avond nog helemaal voor de geest te halen. Aladean is bij hem op bezoek en gedurende deze avond wordt menig drankje genuttigd en wisselen de stijlen van de platen af op de achtergrond. Er is één rode draad tijdens de avond en dat is een lange discussie over het fenomeen van liefdesliedjes. Beide mannen hebben een fascinatie voor liefdesliedjes en het zal Aladean inspireren tot het schriven van 'Love!... (Is The Answer)'. Op 15 februari 2022, een dag na Valentijnsdag, is het opgenomen en geperst als vinylsingle in een strikt gelimiteerde oplage. Bij Aladean en Kimberlite is de plaat inmiddels uitverkocht. Aladean Kheroufi heeft zijn wortels in Algerije maar woont sinds jaar en dag in Edmonton in de Canadese staat Alberta. Sinds februari 2020 heeft hij de wereld verblijd met vijf singles. Sommige zijn enkel verkrijgbaar als digitale track op Bandcamp maar dan komen ze wel met een fraai fotohoesje. De kwaliteit van Kheroufi ligt hem in het schrijven van soulvolle nummers waarin hij een gebroken hart tot een stampend feestnummer weet te maken. Hij bezit een erg fijne stem om naar te luisteren. 'Love!' wint het voor mij vanwege de onweerstaanbare luie groove.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten