donderdag 3 maart 2022

Van het concert des levens: 1988


Vorige maand hebben we het zonder 'Van het concert des levens' moeten doen, maar ik heb het al een week gepland voor deze donderdag. Ik heb vooralsnog een 'zieke' dag op donderdag maar ik heb desondanks wel moeten werken. Dat komt omdat er gisteren zoveel post was dat ik het niet af kon krijgen of ik moest in de duisternis gaan bezorgen. Ik heb vanmiddag het nuttige met het aangename verenigd. Omdat ik per ongeluk post heb meegenomen van Eeserwold (Buitensingel lijkt qua adres op Buitengracht) is het zaak om aan de goede kant van Steenwijk binnen te komen. Ik fiets de heenweg dus 'toeristisch' over Wapserveen en Frederiksoord via Eesveen naar het Eeserwold. Binnen een uurtje is de post weg alleen dan...? Dan voel ik een vermoeidheid optreden welke me parten gaat spelen bij de gedachte dat ik óók nog een speellijst voor 'Afterglow' moet maken en de show doen. Dat is het moment dat ik besluit dat ik de radioshow voor een avond aan de kant schuif. Voordeel is dan wel dat ik Soul-xotica van een bericht kan voorzien. Ik heb eind januari geschreven over 1987 en vanavond richt ik de schijnwerpers op 1988. Ik ben weer even brugpieper voor een half uurtje of zo.

Nee, ik weiger om de tijd van de lagere school af te doen als 'traumatisch', maar het zijn in zekere zin wel eenzame jaren geweest. De overgang naar het voortgezet onderwijs biedt me dus meer dan een kans. Gelukkig gaan de meeste van mijn klasgenoten in Hommerts naar Bogerman en slechts een handjevol naar de Baarda. Het betekent voor mij dat ik nieuwe vrienden kan maken als ik dat wil. In de brugklas is het meteen al raak. De vader van Henk is melkboer (kom maar op met de grapjes!) en komt tijdens vakanties 'onze' melkboer vervangen. Het is een jaren oude traditie dat de melkboer op zaterdag bij ons een kopje koffie drinkt en dat aanbod geldt eveneens voor zijn vervangers. Omdat Henk zijn vader wel eens helpt, is hij wel eens bij ons over de vloer geweest. Henk is een 'moeilijke leerling' en is al een fiks aantal jaren ouder dan ons. Hij is idolaat van Elvis Presley en dat maakt dat we meteen wel een 'klik' hebben, hoewel ik op dat moment eigenlijk nog geen vijf nummers van Elvis kan opnoemen. Zoals in iedere schoolklas hebben we hier ook een paar stoere binken en hippe meiden. Henk vormt geen bedreiging voor beide en scharrelt er gemakkelijk tussendoor. Ik lig ook niet bepaald in de interesse van de dames en ik heb ook geen behoefte om me bij de stoere jongens te begeven. In de pauzes gaan Henk en ik zoveel mogelijk naar buiten waar we over van allerhande dingen kunnen praten. Het is dus niet dat de brugklas meteen als een warm bad aanvoelt maar op zijn minst heb ik nu wel iedere dag een kameraad. Op de lagere school was dit altijd weer een verrassing.

Ik ben dan al ongeveer een jaar bezig met het afstruinen van showrooms van autodealers. Ik heb op een bepaald moment een gigantische collectie van actuele autofolders maar ben niet overal even gewenst. Bij de Fiat-garagist scheelt het niet veel of de politie wordt gebeld. Ook bij de Renault-dealer zien ze me liever gaan dan komen. De Volkswagen-dealer heeft echter een vitrine vol modelauto's. Met name de Kever, de spijlbus en de Golf zijn zulke iconen dat ze in vele vormen in miniatuur zijn gemaakt. Dat inspireert mij tot een verzameling rondom het merk Citroën. Met de eend, de snoek en de Traction Avant. Samen met 'heit' gaan we eens in de twee of drie maanden naar een ruilbeurs voor automodellen in Joure en hij start vanuit hier met een nieuwe verzameling vrachtwagens. Autootjes verzamelen is nu niet meteen de meest hippe hobby voor een dertienjarige jongen, maar ik stort me er met volledige overgave in. In 1988 opent ook een 'Verzamelmuseum' in Sneek en ik weet daar mijn verzameling onder te brengen in een vitrine die ik zelf mag rangschikken.

Een jaar eerder wordt ons tijdens een les gevraagd naar onze favoriete popartiest of band. U2 wordt een paar maal genoemd, Michael Jackson is helemaal dé hit met 'Bad' en George Michael doet het goed bij de dames. Als ik antwoord met Pet Shop Boys word ik uitgelachen. Een jaar later zou de klas helemaal de lol niet op kunnen. Op zaterdag 30 januari 1988 zendt de NCRV het programma 'Elpee Pop' uit met een special rondom The Moody Blues. Ik heb een cassettebandje liggen van zestig minuten en mijn broer wil het opnemen voor mij. Dat bandje staat niet alleen aan de wieg van een levenslange relatie met de Engelse band maar ook van de huidige muziekverzameling. 'Nieuwe' liedjes van de radio sijpelen desondanks door en 'I Lie And I Cheat' van Won Ton Ton is een plaatje dat ik graag mag horen in deze tijd. Anno 2022 brengt het een gevoel weer van die tijd. Een soort van weemoed hoewel het gevoel niet echt prettig is. De zomer van 1988 is muzikaal gezien één van de meer legendarische zomers van de jaren tachtig. Het is het jaar dat Oranje Europees kampioen wordt op de groene mat.

Zo passeer ik dan de zomer van 1988. Ik geloof dat het even vóór deze zomer is geweest dat er nog een vreemd soort van vergissing wordt gemaakt en ik opeens een bloedmooie, iets oudere, meid om de hals heb hangen. Ik maak mezelf de illusie dat ze verliefd op me moet zijn en dit geeft een 'boost' welke compleet de andere kant uit slaat. Ik zet mezelf behoorlijk voor lul in die tijd. In oktober 1988 koop ik voor 6,50 gulden mijn eerste platenspeler: Een Philips van bijna een kwart eeuw eerder met een totaal verrotte naald. Ik heb op dat moment 21 singles die ik blootstel aan de platenspeler totdat ik in mei 1989 de oude platenspeler van mijn zus overneem. De autootjes verdwijnen in de loop van 1989 op de achtergrond. Heb ik deze, evenals de pijpen, in bruikleen gegeven aan mijn huisbaas in Tuk en ze nooit terug gekregen? Het kan zomaar zo zijn! De muzikale hobby breidt zich echter wel uit in 1989 en ik koop in dat jaar alleen al vijftig singles.

Al met al is 1988 een jaar met vele muzikale hoogtepunten en, in mijn herinnering, een redelijk fraaie zomer. Het kan echter altijd beter en als ik in vogelvlucht aan 1989 denk, krijg ik daar een warm gevoel bij. Over een paar weken ga ik deze warmtebron opzoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten