donderdag 31 maart 2022

Het zilveren goud: maart 1997 deel III


Terwijl ik vorige week zaterdag nog een eindje in korte mouwen heb gefietst, ligt er nu opeens natte sneeuw op het plein. Toen ik gisteren hoorde over de verwachte sneeuwkomst dacht ik eerst nog aan een 1 april-grap. Toen hoorde ik berichten uit Engeland dat het daar al gaande was. Op Soul-xotica verwacht ik vandaag eveneens een stevige winterse bui. Maar liefst drie berichten om de maand maart te vullen. Ik heb zelfs mijn radioshow laten varen voor dit want het word me allemaal een beetje té druk. Naast de muziek wil ik ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Nu dus eerst maar liefst drie berichten en dan mag ik morgen het 4400e bericht publiceren. Nog ongeveer drie maanden tot het volgende feestje want '4500' wil ik niet geruisloos voorbij laten gaan. Ik begin eerst met een dubbelaflevering van 'Het zilveren goud'.

Meer dan in welk ander jaar ook is 1997 vooral het jaar van de Jannen voor mij. Bij de Youth For Christ tref ik een oude schoolmaat van mijn broer en raak goed met hem bevriend. Dat is de eerste Jan. Hem heb ik nog altijd als vriend op Facebook. De tweede Jan van 1997 is mijn Popkelder-collega. De derde Jan ontmoet ik in de Popkelder. Er komt op donderdagmiddag wel eens een 'bandje' repeteren. Het is meer een muzikaal project waar, volgens mij, nooit iets concreets uit is gekomen. De gitarist claimt te zijn begonnen bij Urban Dance Squad en zou juist zijn vertrokken als de band doorbreekt in Amerika. De drummer herinner ik me als een gezellige kerel. Jan speelt saxofoon. Het draait uit op wilde jamsessies en vooral veel bier drinken. Dat laatste is een activiteit welke weinig opvallend is in de muziekoefenruimte. Mijn collega Jan grapt wel eens dat als we het zou verbouwen tot een kegelbaan dat de meeste muzikanten nog steeds zouden komen zuipen. Met de eerste Jan heb ik contact via Facebook. Collega Jan spreek ik niet zoveel meer maar het is altijd goed als we elkaar ontmoeten. De derde Jan heeft me meerdere vriendschapsverzoeken gestuurd maar ik heb hem geblokkeerd. De laatste keer dat we elkaar tegen kwamen hadden we elkaar helemaal niets meer te vertellen. Elk in een aparte wereld en dat kan ik accepteren. Jan blijkbaar niet.

Het is typisch zo'n zaterdagavond. Het zit wel snor met mijn discipline in die tijd. De zaterdagavonden zijn eindeloos en vaak met een anderhalf uurtje slaap zit ik de volgende morgen weer in de dienst van de evangelische club. Of is dat laatste net op zijn eind gekomen? Daarover ga ik volgende maand schrijven. De stapavonden eindigen vaak bij Koopmans. Het Texaco-benzinestation aan de Oppenhuizerweg is 24 uur per dag open en heeft een koffieautomaat en warme snacks. Ook kun je dan nog altijd kratjes bier kopen bij Koopmans. Je betaalt dan wel de hoofdprijs. Ik weet niet meer of ik met Jan ben mee gegaan vanuit The Scrum of dat hij ook biertjes kwam scoren bij Koopmans. Hoe dan ook: Even later zit ik op de bank in zijn woonkamer. Hij blijkt een prachtige collectie elpees te hebben en ook singles waarvan ik een aantal mag uitzoeken. Het paradijs op aarde!

Terwijl de ene fijne jaren zestig-elpee de andere afwisselt, zitten we te praten tot zover dat nog wil door de overmatige alcoholconsumptie. Omdat we beide een flinke slok op hebben, gaat het meteen al wat dieper en wordt het ook even emotioneel. 1997 is tot dan toe een redelijk rustig jaar geweest. Ik ga met plezier aan het werk in de Popkelder, op zondag naar de kerk en ook doordeweeks gebedsavonden en dergelijke kerkelijke nevenactiviteiten. Als ik tenslotte op deze zondagmorgen in 1997 bij Jan op de bank zit, kan het feest pas echt beginnen. Jan 'kust' me wakker uit de slaap en 1997 wordt een zéér wilde zomer. Ik dreig mezelf zelfs te verliezen in de laatste maanden van 1997 maar daarover meer als dat een kwart eeuw is geleden. Nu kan de zomer beginnen!

2720 CNR's Vakantievertegenwoordiger Op De Plaat Met O.a. - Ohio Express (NL, CNR, 1969)
2721 Het Pipo-lied - Pipo De Clown (NL, Philips, 1960)
2722 Listen To The Radio - Tom Robinson & Crew (NL, RCA, 1984)
2723 That Old Gang Of Mine - The Slewfoot Five (US, Decca, 1966)
2724 J'ai Pleuré - Claudia Sylva (Frankrijk, Decca, 1965)
2725 Hör Mein Lied, Violetta - The 3 Jacksons (NL, Philips, 1957, re: 1965)

Oorspronkelijk zouden dit twee losse delen moeten zijn en dus scheidt ik de twee zestallen even. 'CNR's Vakantievertegenwoordiger' is een prachtige novelty. Omdat de platenvertegenwoordiger hoegenaamd zijn zomervakantie viert, heeft hij een plaatje ingesproken en draait hij fragmenten van de nieuwste hits. Het promoot onder andere 'Pinch Me' van Ohio Express en dat is ongeveer het enige boeiende dat op de plaat staat. Verder promoot het nieuw Nederlandstalig werk, Franse chansons, een Heintje-persiflage en 'Oh Happy Day' van Edwin Hawkins Singers. De plaat van Pipo De Clown is in 1963 opnieuw uitgegeven maar de mijne is de originele Minigroove-persing. Claudia Sylva staat gek genoeg niet op 45cat maar het is opvallend dat 'On Dit' hier als a-kant wordt aangeduid. The 3 Jacksons heeft 'Violetta' in 1957, 1961 en 1965 op plaat uitgebracht. Dit is duidelijk de 1965-uitgave.

2726 Loop De Loop - Johnny Thunder (NL, Delta, 1963)
2727 Mexico - Ronnie Tober (NL, Philips, 1968)
2728 EP Toreros - Banda De La Plaza De Toros (Spanje, Regal, 1961)
2729 Sail Along Silvery Moon - Billy Vaughn (NL, London, 1958)
2730 Morgen - Billy Vaughn (NL, London, 1959)
2731 Wheels - Billy Vaughn (NL, London, 1961)

Dit zijn allemaal singles waarvan ik niet zeker weet wanneer ik ze heb gekocht. Ik neem aan dat de platen van Jan in de maand april zijn opgenomen. Johnny Thunder heb ik origineel zonder fotohoes, dit exemplaar heb ik sinds 2010. Ronnie Tober doet hier het Long John Baldry-succes dunnetjes over. De EP staat bij mij onder de 'T' van Toreros en zie nu dat Banda De La Plaza De Toros een band is? Ik heb de plaat nog nooit gedraaid, maar de binnenkant van de klaphoes toont diverse beelden uit het stierenvechten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten