dinsdag 18 januari 2022

Singles round-up: januari 6


Je kan het in Uffelte en omgeving zo bont maken als je wilt met bochtjes om. Tussen de Dorpsstraat in Uffelte en de Weg Achter De Es tegen het bos aan loopt wegenstelsel dat het meest doet denken aan ruilverkaveling. Ik heb vanmiddag wel behoefte aan een wandelingetje en loop dan onder andere een pad dat ik verschillende malen heb gezien maar nooit gelopen. Het is weinig spannend want het is een verbindingsweggetje tussen de Postweg en de Winkelsteeg. Ik heb nu gezien dat langs het weiland een fraaie grasstrook ligt. Voor de rest is het mul zand en dat wordt na enige regenval al snel een blubberzooi. Al met al is het een fraai blokje om en iets dat voor herhaling vatbaar is. Nee, niet vanavond. Het lijkt een drukke dag te worden morgen. Ik ben overdag in Steenwijk en wil 's avonds voor een lichtjestocht naar Staphorst. Dan wil ik uiteraard niet de fietstassen van de post aan de fiets hebben en ook geen bedrijfskleding dragen. Het ziet er naar uit dat ik vroeg in Steenwijk aan de slag ga en dan terug naar Uffelte fiets. Na een verkleedpartijtje zonder tassen naar Staphorst fietsen en 's avonds weer terug. Ik kom wel aan mijn kilometers op deze manier. Nu begin ik dan eerst maar met het eerste deel van de singles die ik gisteren heb binnengekregen. Het zijn er twaalf en dus zijn twee afleveringen van elk zes singles ideaal. Over een Week Spot heb ik nog niet nagedacht en dus blijf ik een beetje achterop schema lopen. Nu dan de eerste zes singles van gisteren met best een bijzondere als uitsmijter!

* The Beatles- Love Me Do (NL, Odeon, 1963)
Het is al een paar jaar geleden dat ik mezelf voor een opdracht zet: Ik wil nog eens een paar 'big wants' uit de jaren zestig zien binnen te halen. Toch moet ik bekennen dat ik bij soul nog wel bereid ben om de portemonnee te trekken waar ik bij de 'algemene' singles graag de kat uit de boom kijk in de hoop dat ik nog eens eentje voor vijftig cent of een euro tref. Dan is het maart van het vorige jaar. Er zijn een paar 'big wants' waar ik nu al té lang tevergeefs op wacht totdat ik ze spotgoedkoop tref. Tijd om eens door te pakken met deze titels? Eerst bestel ik 'Back Home' van Cuby + Blizzards in de eerste oplage met het oranje fotohoesje. De jaren zeventig-heruitgave van 'Rainbow Chaser' van Nirvana is al een tijd zoek en ik laat me verleiden tot een Scandinavische met fotohoes. En dan is er nog 'See Emily Play' van Pink Floyd. Een top tien-hit in Engeland maar desondanks vrij prijzig. Dan zie ik deze staan op Discogs en ik besluit even verder te kijken in zijn handel. Dat levert tweemaal een fraai pakket singles op gedurende 2021. Ik heb al sinds de zomer een goedgevulde winkelmand bij René maar vergeet steeds om af te rekenen. Er zijn intussen heel veel plaatjes verkocht aan anderen en het is met name één plaatje dat ik niet wil missen. Ik ga nog eens door zijn handel en zie dan onder andere deze van The Beatles. Ik zweer jullie: Ik heb nog niet eerder een originele Nederlandse 'Love Me Do' gezien. De plaat is in Engeland in 1962 uitgebracht en de Nederlandse is van februari 1963. Het betekent dat de 1982-persing binnenkort naar de jaren tachtig-bak kan verhuizen. Op de andere kant staat overigens 'Please Please Me'.

* F.R. David- Words (Frankrijk, Carrere, 1982)
Het zijn voornamelijk singles uit de jaren zestig en zeventig die ik in de twee vorige vrachten van René heb gekocht. 'Wat is het verhaal hierachter?', is zijn vraag. Welnu, ik koop bijna nooit één plaat op Discogs. Doorgaans zoek ik bij een dealer bij de goedkoopste platen. Omdat ik zijn handel goed in de gaten hou, zoek ik hier echter op 'meest recent toegevoegd'. Er zijn dan altijd een paar platen waarvan ik weet te herinneren dat ik ze eerder heb gezien. Bij de 'goedkope' platen maakt het eigenlijk niet zoveel uit. Voor vijftig cent of een euro mag bij mij heel veel. Een upgrade bijvoorbeeld. Als ik de bestelling eerder had geplaatst had ik mijn gare exemplaar van 'With A Little Luck' van Wings kunnen vervangen. Voor deze prijzen mag ik ook ongegeneerd gokken of gewoon toegeven aan jeugdsentiment. F.R. David is in de laatste categorie. Mijn zus draait de plaat helemaal gaar in 1982 en ik ben steeds vergeten om hem te kopen. Beter dan dit zal ik hem waarschijnlijk niet tegenkomen want hij is écht in een nieuwstaat!

* Jimmy Jackson- I'd Love You To Want Me (NL, Buddah, 1974)
Ik heb geen idee of ik bij deze single heb gegokt of dat ik het heb opgezocht op Youtube. Gene Page verzorgt het arrangement op de plaat. Enerzijds heb ik een goed gevoel bij Page maar aan de andere kant heb ik ook een plaat van Page zelf welke oneerbiedig in de jaren zeventig-bak staat. Dan tellen we erbij op dat Jackson twee covers doet. Ja, deze heb ik opgezocht. Jimmy doet een heerlijke funky uitvoering van het nummer van Lobo en dit gaat dan ook rechtstreeks in de Blauwe Bak. Het swingt echt de pan uit! Op de keerzijde staat een cover van 'Without You'. In de handen van Page en Jackson wordt dat een heel ander nummer. Twee zeer eigenzinnige covers en lastig om daar op dit moment een favoriet van uit te zoeken. Het is voor de Blauwe Bak, zoveel is wel duidelijk!

* Level 42- Leaving Me Now (NL, Polydor, 1985)
En zo komen we vanzelf bij de 'actualiteit'. Ik ben een paar maanden geleden begonnen met het wereldbekertoernooi van Level 42-liedjes en heb eind vorig jaar nog eens 'Een leven met Level 42' gedaan. Welnu, vanavond heb ik de twee finalisten gedraaid en de poll staat al online en laat een weinig spannende wedstrijd zien. Het gevecht gaat tussen 'Hot Water' en 'Something About You' en de laatste loopt al een eind uit op 'Hot Water'. Dankzij de wereldbeker hoor ik op een gegeven ogenblik ook weer eens 'Leaving Me Now' en dat bevalt erg goed. Toch sneuvelt 'Leaving' al tijdens de eerste ronde. Op de keerzijde staat 'I Sleep On My Heart' dat het nog tot de kwartfinales heeft geschopt. Evenals F.R. David geldt hier dat de plaatjes in een uitzonderlijk fraaie staat zijn.

* The Moody Blues- I Don't Want To Go On Without You (NL, Decca, 1965)
Een gokje waar ik niet bij kan verliezen. De plaat wordt omschreven als met 'het originele oranje Decca-hoesje' en dit zou kunnen wijzen op de Engelse persing. Het blijkt dan toch de Nederlandse te zijn die ik al heb, maar dan in een veel mindere staat. De single bevat twee succesnummers voor anderen uit 1965. 'I Don't Want To Go On Without You' komt oorspronkelijk van The Drifters maar is in 1965 een grote hit voor The Searchers. Op de keerzijde staat een uitvoering van 'Time Is On My Side'. Niets ten nadele van The Searchers maar The Moodies brengen de rhythm & blues terug in het nummer. De plaat is niet in de beste staat maar zeker beter dan dan de oude!

* The Moody Blues- Life's Not Life (NL, Decca, 1967)
Eigenlijk ben ik wel klaar met The Moody Blues. Dat klinkt negatiever dan het is bedoeld. Het heeft dan vooral met het verzamelen van doen. Ik heb de meeste platen van de groep nu wel compleet en de paar die ontbreken, zijn doorgaans niet te betalen. Als ik deze zie, ben ik echter meteen enthousiast. Je komt de plaat niet iedere dag tegen en zeker niet met het fotohoesje intact! 'Life's Not Life' is zonder medeweten van de groep uitgebracht als single. Het is namelijk een oudere opname met Denny Laine op leadzang en met Clint Warwick op de basgitaar. Deze zijn lang en breed vertrokken en met Justin Hayward en John Lodge wordt gewerkt aan een nieuw groepsgeluid. Dan brengt Decca dit opeens uit. Het hoesje toont ook nog de oude bezetting. 'Love And Beauty' kondigt al iets van een nieuwe stijl aan, met 'Fly Me High' is het duidelijk dat de groep de r&b-roots heeft verlaten. Hij is een beetje duurder dan wat ik normaal gesproken voor een single uit de 'algemene' bakken betaal, maar dan opnieuw: Het is regelmatig dat ik een dergelijk bedrag (of meer) uitgeef om een zeldzame soul-single aan de koffers toe te voegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten