woensdag 1 september 2021

Uffelter vergezichten: Woensdag 1 september


Mijn kuitspier wil 's nachts wel eens klieren en dat is afgelopen nacht het geval geweest. Ik heb blijkbaar verkeerd gelegen want ik heb de rechterkuit de hele dag gevoeld. Op de achtergrond, dat wel, en als ik de ondersteuning niet had, was het wellicht een probleem geworden. Ik aanvaard de dag om tien uur en na een ontspannen ontbijt is het pas kwart voor twaalf eer ik op de fiets zit. Ik heb gisteravond even wat huiswerk gedaan en zie dat de kilometers genoeg meevallen! Ik heb het dan over het allereerste plan dat ik heb voor deze fietsweek. De aanleiding is een platenzaak... Vorig jaar heb ik op Discogs een aantal singles gekocht van iemand in Almelo. Deze man heeft dan net een platenzaak geopend. Het lijkt me wel iets om dit met een elektrische fiets te doen. Nadat ik zijn handel op Discogs nog eens nader heb bekeken, zie ik ervan af. Alles leuk en wel maar tijdens een fietstocht wil ik koopjes scoren en geen 'serieuze' prijzen betalen voor platen. Dan kijk ik al even naar Nijverdal en wat blijkt? De kortste fietsroute is nauwelijks zestig kilometer! De knooppunten willen me over Meppel hebben en daarin herken ik voor een gedeelte de heenreis van de vakantie van vorig jaar. Ik ga beide routes een beetje door elkaar gebruiken en ook dan valt de afstand reuze mee. Desondanks heb ik vandaag 146,5 kilometer op de teller gekregen.

Salland. Een prachtige omgeving als je van fietsen houdt. Voor mijn gevoel is het allemaal erg ver weg. Ik ben er meest recent doorheen gekomen met de Saksenroute in 2015. In 2011 ben ik al eens met de fiets in de trein naar Nijverdal geweest en toen in de omgeving gefietst en uiteindelijk terug naar Zwolle. Als de Pioneer ooit weer fit is, moeten we het nog eens doen! De kortste route gaat over De Wijk, Balkbrug en Ommen. De knooppunten gaat over Ruinerwold, een randje Meppel en het Staphorster bos. Omdat ik vorig jaar dampvloeistof nodig had, ben ik over Meppel gefietst. Niet wetende dat ik 's avonds het glaasje van mijn damper zou breken en tot thuiskomst niet kon dampen. Vandaag ga ik eerst creatief naar Oosteinde en daarna via Weerwille naar Koekange. Bij de lokale supermarkt haal ik krentenbollen en ga dan het viaduct over naar De Wijk. Via IJhorst kom ik in het Staphorster bos en daar pak ik deels de route op die ik vorig jaar ben gefietst naar Warnsveld. Nu maak ik echter niet een bocht om naar Nieuwleusen, maar ga rechtstreeks. Vlak achter Nieuwleusen weet ik een fraaie picknickbank te staan. Daar drink ik de eerste twee koppen koffie van de rit. Je weet dat je in Nieuwleusen bent als de ondeugende jeugd 'porno' heeft geschreven op de tafel. Ik heb eerst wind in de rug en heb de ondersteuning al heel lang geleden uitgezet. Ik doe praktisch alles het zuiden in met de ondersteuning uit. Met als resultaat dat ik op de terugweg nog altijd 90 procent in de accu heb zitten en de actieradius zelfs bij 50 procent nog boven de 100 kilometer zit. Tussen Oudleusen en Vilsteren steek ik de stuwdam over. In Vilsteren wil ik afwijken van de tocht van vorig jaar, maar dat valt niet mee. Ik kom op een gegeven ogenblik op een locatie die ik direct weet te herinneren. Ik moet nu in de buurt zijn van de Twentseweg! Op het hoekje heb ik vorig jaar koffie gedronken (en een foto gemaakt). Nu is het bankje bezet en drink ik aan de andere kant van de Twentseweg het laatste restant koffie. De fietspaden willen me allemaal naar Raalte hebben, maar daar heb ik niets te zoeken vandaag. Ik ga definitief van de route naar Warnsveld af en zet koers naar Luttenberg.

Daar haal ik een paar bekers ijskoffie en een pak karnemelk. Het is inmiddels een uurtje of vier op de middag en ik heb in principe alle tijd van de wereld en nog genoeg 'peut' in de accu om thuis te komen. Ik zoek een route uit welke op het routekaartje best interessant uit ziet. Waarom draagt het dorp de naam Luttenberg? Zal wel vanwege de 'berg' achter het dorp zijn. Ik neem een foto op de top, maar het diepteverschil wil maar niet fraai op de camera komen. Ik fiets door tot het dorpje Haarle en dat wordt min of meer het keerpunt. In het bos naar Nijverdal kom ik over de Paltheweg. Ik weet dat het bijzondere huis hier moet staan, maar kan het niet vinden. Ik heb, geloof ik, op 9 oktober 2011 een foto geplaatst van het huis. De goede oude tijd van de Nokia met ingebouwde camera. De camera kan hier in de tas blijven. Wel maak ik een beker ijskoffie soldaat. In Nijverdal mag ik dwars door de hoofdstraat fietsen. Jippie! Dan wil ik via de knooppunten naar Hellendoorn. Dat gaat niet helemaal goed. In Hellendoorn pak ik de route weer op, alleen dan...? Ik wil in principe naar Ommen. De ene route wil me een stuk het noordwesten in hebben en de andere het noordoosten. Ik kan nu ook net zo goed de weg volgen en volgens de handwijzers is het ongeveer tien kilometer naar Ommen. Het is niet de meest toeristische route hoewel het wel een schitterende omgeving is. In Lemele drink ik de karnemelk en zet dan verder koers naar Ommen. Daar zou nu het verhaal kunnen eindigen, want de route over Balkbrug en De Wijk vind ik weer niet zo bijzonder...

Ik heb nog genoeg in de accu zitten en eigenlijk ben ik ook nog niet moe. Ik zie een afslag naar Dedemsvaart en stippel heel snel een alternatieve route uit. Over Dedemsvaart en Drogteropslagen en Linde naar Zuidwolde. Vervolgens via Echten naar Ruinen en over Ansen terug. Ik zit te puzzelen met de routeplanner want ik kan niet zien waar ik ben uitgekomen. Feit is dat ik over Arriërveld en Ommerkanaal ben gefietst. Ik kom uit aan de rand van Dedemsvaart en zie in alle haast alleen een handwijzer met 'alle richtingen'. Het komt erop neer dat ik naar Balkbrug fiets. Aan de andere kant: Voor Drogteropslagen moet ik helemaal aan de andere kant van Dedemsvaart zijn en daar heb ik ook niet zoveel trek in. Sterker nog: Het eerste plan sterft een zachte dood als Dedemsvaart in zicht komt. Het wordt dus gewoon het stuk van Balkbrug over Oud Avereest en De Stapel naar De Wijk. Een fietspad en een omgeving waar menig fietser vrolijk van wordt, behalve ondergetekende. Té vaak gefietst met niet al te goede associaties. Terug het viaduct over naar Koekange en via Weerwille naar Oosteinde. Dan kan ik thuis bijna ruiken en heb ik nog genoeg energie in de accu om voluit te gaan. Ik ga nu de Dr. Larijweg af tot aan de Madeweg. Deze sjees ik af naar de Anserweg en ben zo tegen half negen weer in Uffelte. De foto is genomen op het fietspad voor de Besthmener Molen. Ik wil de fiets ook prominent in beeld hebben en krijg het niet voor elkaar om de gehele molen op de foto te krijgen. Het staat echter wel weer mooi synoniem aan deze elektrische fietsvakantie in Nederland?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten