maandag 20 september 2021

Singles round-up: september 9


Zal ik met het goede nieuws beginnen? Ja, toe maar. Plaatjes kopen is ontzettend leuk en erover schrijven gaat ook niet snel vervelen maar wat Soul-xotica betreft wil ik het wel weer eens over 'iets anders' hebben. Ik heb ermee gedreigd dat ik afgelopen zaterdag wellicht méér singles zou kopen, maar dat is er niet van gekomen. Ofwel: Ik ben zaterdag kriskras door de wijken in Meppel gegaan in de hoop iets te vinden. Het uiteindelijke doel moet een single zijn aan de Kuyperstraat en anders wellicht bij de verzamelaar aan de Schuttevaerstraat. Welnu, de Kuyperstraat is dit jaar niet van de partij en de Schuttevaer heeft vandaag alleen elpees. Dat betekent dat het nu volgende deel van de 'Singles round-up' voorlopig even de laatste is? Ik denk dat ik weer een deel bij Mark ga afrekenen maar met de huidige gang van zaken verwacht ik deze niet voor het einde van de maand. Ook verwacht ik deze maand nog een nieuwe single en deze moet eventueel maar wachten tot oktober. Het is wel even mooi geweest voor deze maand? Nu dan eerst de laatste negen singles uit Emmeloord (E), Assen (A) en Meppel (M).

* A Taste Of Honey- Boogie Oogie Oogie (NL, Capitol, 1978) (M)
Het is vandaag een beetje 'oudejaarsdag' voor mij. Op de 20e september sta ik altijd even stil bij het gegeven dat ik op 20092009 met de fiets over de kop ben gegaan. De klap die eerst een hersenschudding veroorzaakt en vervolgens dat ik weer met beide benen op de grond kom te staan en iets wijzer ben geworden. A Taste Of Honey speelt op 20092009 ook nog een bescheiden rol. Een dag eerder ben ik door een berg singles geweest bij De Gouden Kikker in Steenwijk. Alvorens ik 'Love Is In The Air' van Shocking Blue vind, hou ik bij de 'reguliere handel' de 12" van deze single in handen. Ik moet bekennen dat ik het nummer niet ken en heb dan nog niet zoveel op met het 12"-formaat. De volgende dag fiets ik naar Grolloo en is het even achter Orvelte als ik naar 'Het Steenen Tijdperk' luister op de radio. Ik hoor deze middag onder andere 'Bongo Rock' van The Incredible Bongo Band, maar ook dit 'Boogie Oogie Oogie' komt voorbij. Ik ben er dan overigens niet heel erg van gecharmeerd, maar de single smaakt me inmiddels een stuk beter.

* Tears For Fears- Shout (NL, Mercury, 1984) (M)
Soms is het echt schokkend... Ik verzamel ruim dertig jaar singles en nog altijd zijn er van die standaardwerken welke nog niet in de verzameling aanwezig zijn. Ofwel: Ik moet 'Songs From The Big Chair' wel ergens op elpee hebben, maar dat formaat doet niet mee in de verzameling. Nee, het moet de single zijn. Deze heb ik uiteindelijk een week geleden kunnen vinden. Het nummer herinnert me vooral aan een ziekenhuisperiode in eind 1984. Daar zal ik binnenkort vast nog eens op terug komen in 'Van het concert des levens'. Voor die tijd moet 1983 nog aan bod komen en dat gaat waarschijnlijk later deze week plaats vinden.

* B.J. Thomas- I Just Can't Help Believing (UK, Wand, 1970) (M)
Hoewel ook Nederland had kunnen kiezen voor een Scepter-label moet voor deze single gebruik worden gemaakt van de Engelse afdeling. Deze perst met alle plezier de single op Wand voor een groot aantal landen, want op het label staat een lange lijst van Buma Stemra-collega's. Uiteraard is dit het mopje dat Elvis een jaar later live op de bühne zal uitvoeren en dat een top vijf-hit zal opleveren voor The Burger King. Het enige verschil is dat dit korter is en iets minder opgesmukt dan de Elvis-versie. Eigenlijk ben ik Phonogram wel dankbaar dat ze de single niet zelf hebben geperst want van Engelse persingen heb ik nooit genoeg?

* Tanita Tikaram- Good Tradition (Duitsland, WEA, 1988) (M)
'Twist In My Sobriety' staat reeds een paar jaar in mijn jaren tachtig-bak en dat is oprecht een favoriet uit dit decennium en van Tikaram. Ik weet dat 'Good Tradition' uiteindelijk de 'grote' hit was. Een plaatje dat niet van de radio was te meppen, zeker op de zondagen met de KRO. Toch moet ik bekennen dat ik nooit heel veel met 'Good Tradition' heb gehad. Ik vind haar stem beter klinken in de sombere nummers en bovendien is 'Good Tradition' qua 'feelgoodness' een beetje 'over the top'. Ik ga snel verder met de volgende plaat.

* The Tokens- The Lion Sleeps Tonight (Duitsland, RCA, 1962) (A)
Een gigantische oorwurm uit het jaar nul, maar vreemd genoeg ontbreekt die nog altijd in de collectie. Dat is voor twee euro dan fijn opgelost. Een beetje stuk gedraaid op bepaalde plekken, maar ik doe het ervoor.

* Toyah- Rebel Run (NL, Safari, 1983) (M)
Een beetje jammer in deze, voorlopig, laatste aflevering, maar Toyah mag mee omdat ze een euro is en ik niet vaak een Nederlandse single tegenkom van deze dame. Ik ben niet bepaald een 'fan' van haar werk en 'Rebel Run' klinkt helemaal kleurloos in mijn oren. Toyah is overigens nog altijd actief. Vooral tijdens de lockdown-periode maakt ze Youtube-video's met echtgenoot Robert Fripp (van King Crimson) waarbij vooral de borsten van Toyah een hoofdrol spelen dankzij té strakke topjes en truitjes met een lage uitsnede.

* The Tremeloes- By The Way (Duitsland, CBS, 1970) (E)
Als je denkt dat het niets meer wordt, krijg je opeens deze single op de draaitafel. Net als The Marmalade heeft ook The Tremeloes twee kanten: Enerzijds de a-kanten voor de hitparade en een meer progressieve kant op de keerzijde. In 1970 hebben de heren The Tremeloes alle vrijheid gekregen van de platenmaatschappij en komt met deze opvallende single. Het begint barok als een liedje van twee jaar eerder en dan vallen de drums in. Ze weten op 'By The Way' een brug te slaan tussen een potentiële hit en hun stevigere geluid. Echt een onontdekte parel in mijn boek! De b-kant verdient alleen al een vermelding voor de titel: 'Breakheart Motel'. Het resultaat is een niet-slechte Elvis imitatie, maar ook met een vette knipoog naar Danny & The Juniors en Jerry Lee Lewis. Qua Elvis is het echter meer 'Blue Suede Shoes' dan 'Heartbreak Hotel'.

* Jackie Trent- Tomorrow (UK, Philips, 1978) (M)
Haar 'Where Are You Now My Love' is altijd een favoriet geweest en 'You Baby' staat vooral rond 2012 op mijn verlanglijstje. Ik heb wel 'iets' met Jackie Trent, maar bij deze single uit 1978 trek ik alleen al bij de gedachte mijn bilspieren samen. Ik hoop maar dat het niet het nummer is uit 'Annie' want daar zit ik niet op te wachten. Ja, dus wel! Enfin, het moet maar. Wellicht dat ik het Engelse Phonogram-hoesje nog kan gebruiken voor een Blauwe Bak-single?

* Alyson Williams- Sleep Talk (NL, Def Jam, 1989) (E)
Het is niet zo lang geleden, maar toch is Alyson Williams niet blijven hangen in mijn herinnering. Ik heb in die tijd overigens ook een spuughekel aan dit soort platen, maar anno 2021 kan ik de humor er wel van in zien. Op de b-kant doet ze een duet met ene Chuck Stanley. Ja, wat wil je? Dat is natuurlijk een typisch duet uit de late jaren tachtig. Mierzoet en zo. Ik weet even niet waar ik naar op zoek was, maar duidelijk niet naar zo'n ballad. Ik hou het bij de a-kant en gewoon voor op de zondagavond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten