woensdag 15 september 2021

Singles round-up: september 6


Als het lekker gaat publiceer ik vanavond weer dubbel zodat ik morgen vrijaf kan nemen. Vrijdag andermaal een dubbele aflevering en dan zijn we door de singles heen. Hoewel? Ik ben nog altijd van plan om komende zaterdag een kijkje te nemen in Meppel, dus wellicht nog een enkele aflevering na het weekend. 'Het zilveren goud' stel ik even uit tot later. Vanmorgen een verplichte afspraak gehad bij de bedrijfsarts en dat is snel gepiept. Vanmiddag heb ik heerlijk kunnen bezorgen. Ik heb erop gerekend dat ik in de Koedijkslanden moet zijn, maar krijg op het werk te horen dat mijn hulp is gewenst in de wijk Ezinge. Dat is een stuk compacter dan de wijk in Koedijkslanden en dus kan de fiets tegen een boom of elektriciteitskastje en lopen we vrolijk de straat op en neer. De voorspelde regenbui is uitgebleven en vanmiddag kan het jasje zelfs uit als ik naar huis fiets. Nu ga ik verder met de volgende negen singles uit Emmeloord (E), Assen (A) en Meppel (M). Ik begin erg slaperig te worden, dus ik moet nog even bekijken of er een tweede aflevering komt...

* The Lovin' Spoonful- Did You Ever Have To Make Up Your Mind? (Duitsland, Kama Sutra, 1966) (A)
Kun je een plaat over het hoofd zien? Blijkbaar wel! Ik meen dat ik de verzameling van The Lovin' Spoonful aardig compleet heb en dan hou ik opeens deze in mijn handen. De fietstocht van vorige week maandag is in meerdere opzichten de moeite waard, maar deze single is wel echt de grote verrassing. Hij is niet helemaal vlekkeloos uit de strijd gekomen, maar erg fijn om deze eindelijk eens op vinyl te hebben. Twee minuten en meer heb je niet nodig Mooie aanwinst!

* The Marmalade- Falling Apart At The Seams (NL, Target, 1975) (A)
Hoewel de groep vooral wordt herinnerd vanwege 'Ob La Di, Ob La Da', ben ik een groot liefhebber van het werk van The Marmalade. Evenals The Tremeloes is het een groep met twee gezichten. Op de a-kanten wordt men aanvankelijk verplicht om potentiële hits af te leveren, de b-kanten laten een hele andere Marmalade horen. Als de groep gaat uitkomen voor Decca hebben ze meer artistieke vrijheid. Halverwege de jaren zeventig zijn ze opeens terug met 'Falling' en ook dat is weer een nummer om je vingers bij af te likken.

* John Mayall's Bluesbreakers- Supsicions (NL, Decca, 1967) (E)
De opvolger van 'It Hurts Me Too' waarop Peter Green de gitaar verzorgd. Ik durf niet helemaal eerlijk te zeggen of Mick Taylor hier al heeft overgenomen. Over Mick Taylor gesproken: Ik heb onlangs geleerd dat de beste man tegenwoordig in Diever woont. Dit is klassieke Britse bluesrock op zijn allerbeste! Het stampt lekker, heeft fine koperblazers en natuurlijk een hoop gitaar en de zang van Mayall. Zeker één van de leukste John Mayall-singles die ik heb gevonden door de jaren heen. 'Part 2' staat op de keerzijde maar bij een vluchtige beluistering kan ik niet anders stellen dan dat dit de volledige versie is en 'Part 1' een 'edit'.

* George McCrae- One Step Closer (NL, Say What!?, 1984) (A)
De vorige eigenaar van deze single is woonachtig in Haarlo. Dat meen ik te herkennen van de fietstocht van twee weken geleden. Dat blijkt echter Haarle te zijn. Haarlo is, volgens Wikipedia, een kerkdorp in de buurt van Enschede. Op het label zit ook een sticker van een platenzaak in Enschede. Natuurlijk schaf ik deze single aan met de Blauwe Bak in het achterhoofd en hoewel 'One Step Closer' een lekker nummer is, is het mij té poppy voor de koffers. De b-kant is een stuk rustiger en dat kan ik wel passen tussen de overige jaren tachtig-singles in de Blauwe Bak. Laten we het voor de aardigheid eens een kans geven.

* Midnight Oil- The Dead Heart (NL, CBS, 1986) (M)
Een van de vele opvolgers van 'Beds Are Burning' welke het niet heeft gehaald. Deze single is ergens ver weg in mijn geheugen blijven 'hangen' en het blijkt inderdaad een lekkere plaat te zijn. Het klokt in over de vijf minuten en wellicht dat dit iets té lang is geweest voor de radio? Dat geldt overigens niet voor mijn zondagavonden.

* Mighty Sparrow- Born Free (België, Trojan, 1978) (M)
Ik kan niet zo snel een oorspronkelijk jaartal vinden van Mighty Sparrow. Het is in 1978 echter een opvolger van 'Only A Fool' nadat dit een grote hit is geworden. Een prachtig nummer dat ik wel een plekje gun in de Blauwe Bak, ook omdat het fijn gaat in combinatie met de 'spouge' van Barbados. Op de b-kant staat 'Over The Rainbow' van The Cimarons en dat is uitstekende reggae. Ik vermoed dat 'Born Free' in België een release heeft gehad vanwege de 'Popcorn' en dus misstaat het niet in de koffers.

* Mobiles- Drowing In Berlin (UK, Rialto, 1981) (M)
Eigenlijk is de plaat in Frankrijk geperst zoals dat ook het geval is met sommige Engelse 2Tone-uitgaven, maar het is duidelijk voor de Engelse markt vervaardigd. De vinyl master is namelijk wel in Engeland gemaakt en dat  hoor je ook op deze plaat. Het is overigens de eerste keer dat ik het hoor, want de single is altijd een 'zwart gat' voor me gebleven. Een lekker eigenzinnig nummer met een hoop synthesizers en een eigenwijs klinkende zangeres. Ik ken het label eigenlijk alleen maar van The Korgis, maar Mobiles is dan nog ietsje meer 'underground'.

* Nazareth- Bad Bad Boy (UK, Old Gold, 1973, re: 1988) (E)
In de lage landen zal vooral de voorkeur zijn uitgegaan naar de b-kant van deze uitgave. Dat is namelijk de nummer 1-hit 'Love Hurts', maar dat nummer scoort een stuk minder hoog in Engeland. Als 'Bad Bad Boy' al niet de a-kant was geweest, had ik hem wel zo genoemd. Ik weet niet eens of het nummer op de 'Hot Tracks'-EP staat, maar ik vind een single in ieder geval praktischer en reken het daarom als een nieuwe aanschaf. 'Bad Bad Boy' is een stevige boogie met smakelijk gitaarwerk. Het wiel wordt niet opnieuw uitgevonden en het klinkt bij vlagen zelfs erg Juicy Lucy-achtig.

* The New Seekers- Circles (UK, Polydor, 1972) (M)
Harry Chapin zal zijn grote doorbraak hebben in in 1973 met 'W.O.L.D.' en 'Cats In The Cradle'. Dat laatste nummer wordt in 1992 weer op de plaat gezet door Ugly Kid Joe. Chapin is een fraaie verhalenverteller en het is wel toevertrouwd aan The New Seekers om daar een plaatje van te maken voor de leeftijdscategorie van acht tot tachtig. Ik moet bekennen dat de plaat vooral mee mag omdat dit een Engelse persing is. Verder kun je hier niet veel mee.

Mijn ogen worden steeds zwaarder. Ik moet me morgenmiddag maar eens zien te motiveren om dan te publiceren. Vanavond gaat het niet meer lukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten