woensdag 22 september 2021

Week Spot: Roberta Flack


Aanvankelijk zal ook de Week Spot van deze week een Jantje van Leiden worden gezien er een recente aanwinst is welke erom schreeuwt om Week Spot te worden. Ik heb het dan over 'It Was Like A Nightmare' van Jaibi. Maar ja... Ik heb in mei al uitgebreid geschreven over 'You Got Me' als Week Spot en het is een uitdaging om nog iets nieuws te vinden dat ik over de artiest in kwestie kan melden. Dan bereid ik me voor op de werkdag en zet onder andere 'Do The 45' van zaterdag op de mp3-speler. Net zoals de 'Vakantiemixen' de afgelopen jaren hun werk hebben gedaan tijdens vakanties, ervaar ik het deze dag met de recente aanwinsten. Ronnie Miller klinkt opeens nóg mooier dan thuis en vlak voordat ik thuis kom, hoor ik opeens 'Feelin' That Glow' van Roberta Flack. Dan is de keuze snel gemaakt want dit overheerlijke plaatje mag deze week de Week Spot heten. En tot zover ik kan nagaan (uit het blote hoofd), heb ik nog niet eerder over Roberta Flack geschreven.

Mijn kennismaking met de zangeres is ergens in de vroege jaren negentig. Ik ken 'Killing Me Softly With His Song' uit de gouwe ouwe-programma's en ben niet meteen helemaal weg van de plaat. Als ik hem een paar maanden later voor een gulden bij Sunrise zie liggen, moet die echter wel mee. Omstreeks 2006 heb ik een periode gehad dat 'Feel Like Makin' Love' bijna dagelijks op de draaitafel ligt. Het is eveneens in de vroegste jaren van de Blauwe Bak dat de single deel mag uitmaken van het rariteitenkabinet. Als ik in 2019 'If I Ever See You Again' uit 1978 kom, klopt mijn hart vol verwachting. Thuis blijkt er niet veel aan te zijn en ook 'Feel Like Makin' Love' is een tijd geleden terug gegaan in de jaren zeventig-bak. Hoewel? Ik kan me nog een vroege 'Soul-x-rated' herinneren waar ik de plaat heb gedraaid uit de Blauwe Bak. Hij heeft dus zeker tot en met 2013 in de koffer gestaan! Anderhalve week geleden neem ik 'Feelin' That Glow' mee omdat die maar een euro is maar ik verwacht er niet veel van. Toch komt dit nummer in de buurt van 'Feel Like Makin' Love', een lekker ontspannen nummer dat ideaal past in mijn huidige set.

Roberta Cleopatra Flack. Dat is haar volledige naam. Ze aanvaardt dit leven op 10 februari 1937. Haar wieg staat in Black Mountain in de staat North Carolina. Ze groeit op in een muzikale familie en haar moeder is organist in de kerk. Het zal dus niet verbazen dat Roberta ook haar eerste stemband-  of vingeroefeningen doet in de kerk. Opvallend is dat ze daarbij niet vasthoudt aan één kerk, maar zowel bij de Methodists als de Baptisten is te horen. Als negenjarig meisje begint ze met piano spelen en zal later in haar tienertijd klassiek piano studeren. Tien jaar na haar eerste aanraking met de piano is ze afgestudeerd en mag ze muzieklessen geven aan een school. Na enkele omzwervingen komt ze terecht in Washington en vanuit daar gaat ze vooral in de weekenden optreden in nachtclubs. Daarnaast begeleidt ze ook operazangers op piano, maar ze kiest al snel voor de populaire muziek. In 1968 krijgt ze een residentie in een club in Washington en geeft de brui aan het lesgeven aan school. Jazzpianist Les McCann is uiteindelijk degene die Flack uit de nachtclub trekt en op de voorgrond plaatst.

In een mum van tijd is het materiaal voor Flack's eerste album opgenomen: 'First Take'. Het album verschijnt in 1969 en krijgt lovende kritieken. Het levert haar veel optredens op hoewel de plaatverkoop een beetje onder de maat blijft. Daar komt verandering in als regisseur Clint Eastwood voor zijn film 'Play Misty For Me' een nummer kiest van 'First Take'. Dat is 'The First Time Ever I Saw Your Face' en met Eastwood's hulp zal het uitgroeien tot een evergreen en een wereldhit. Flack begint rond dezelfde tijd ook intensief te werken met Donny Hathaway hetgeen ook de nodige successen oplevert. Intussen doen 'Killing Me Softly With His Song' en 'Feel Like Makin' Love' goede zaken in Amerika, hoewel de laatste in Engeland nimmer een hit is geweest. 'Feelin' That Glow' piekt op 79 in de Billboard Hot 100 en doet 25 op de R&B. Verder is het alleen in Canada een hit. En wellicht in Italië want dat is het land waar mijn single is uitgebracht. Het heeft ook in Nederland een release gehad met een andere fotohoes.

In 1983 staat Flack nog eens op de vaderlandse hitparade in een duet met Peabo Bryson: 'Tonight I Celebrate My Love'. Haar meest recente album is van 2018 als ze reeds tachtig jaar is. Je moet ook één keer in je leven een album hebben gemaakt met Beatles-nummers en dat doet ze in 2012. Het is voorlopig het laatste album met origineel werk dat een klein beetje heeft gedaan in de Amerikaanse albumlijsten. Op 20 april 2018 wordt ze onwel tijdens een optreden en wordt ze afgevoerd naar het ziekenhuis. Ze heeft een beroerte gehad maar volgens de manager heeft ze deze goed overleefd. We hebben haar sindsdien echter niet meer terug gezien op een podium.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten