maandag 13 september 2021

Singles round-up: september 3


Na de 'dubbele' singles en een aantal zekere Blauwe Bak-kandidaten kan ik nu aan het échte werk beginnen? Om maar met de deur in huis te vallen, het is per slot van rekening maandag, deze week gaat vooral erg in het teken staan van de 'Singles round-up'. Ten eerste lig ik een paar dagen achter op schema en dat betekent dat jullie vandaag maar liefst twee afleveringen krijgen. Morgen de Week Spot en nóg een aflevering van de singles. Ik vermoed dat ik 'Het zilveren goud' even uitstel en woensdag weer verder ga met de 'Singles round-up'. Dan zou ik rond het weekend klaar moeten zijn en zijn er nog wat andere 'zaken' waarover ik wil schrijven. Mijn ontbijt is schoon op en dat geldt ook voor het avondeten en dus zal ik straks even naar de winkel moeten. Gelukkig heb ik nog genoeg koffie voor een maand en kan ik dus eerst nog wel een aflevering doen. Wisten jullie trouwens dat ik vanmiddag nog héél even van plan ben geweest om JouwKraam in Assen met een bezoekje te verrassen? Ach, als morgen blijkt dat we zeer binnenkort af zijn van de mondkapjes in het openbaar vervoer kan ik wellicht ook net zo gemakkelijk een keer met de bus gaan. Komende zaterdag is 'Tafel In De Tuin' aan de noordkant van Meppel en daar heb ik een 'boodschapje': Een single die ik vorig jaar heb laten liggen bij een kraampje. Nu eerst maar eens 'opruiming' houden in de al geregistreerde singles.

* Alderman- Come In The Evening (NL, Polydor, 1971) (M)
Typisch zo'n plaatje dat ik al jaren 'ken' vanwege het Hitdossier, maar waar ik nog nooit een noot van heb gehoord. Het lijkt een duo te zijn van ene Aldershoff samen met Bob Dylan. Of zou Zimmerman niet Bob heten? Euh... het is wel Bob Zimmerman, maar deze is blijkbaar in 1948 in Amsterdam geboren. Aldershoff draagt de voornamen Willem Gert. Volgens NLDiscografie komt het stel uit de omgeving van Leiden en hebben ze na 'Evening' nog een tweede single gemaakt voor Polydor in 1972. Het is minder Greenfield & Cook dan ik zou verwachten. Een lekker eenvoudig liedje zonder al teveel opsmuk en eentje die wel blijft hangen, al zal dat wellicht anders zijn na twee afleveringen 'Singles round-up'.

* Amazing Rhythm Aces- Third Rate Romance (NL, ABC, 1975) (M)
Van een enigszins rauw geluid van Alderman zit ik opeens in het Amerika van de midden jaren zeventig. Een veel meer 'clean' geluid. Dit is countryrock en zelfs nog van het leukere soort als je het mij vraagt. Maar voordat ik nog de hoef van mijn hobbelpaard moet plakken, ga ik snel verder met de volgende plaat. Ik ben wel in de stemming voor een klein beetje reggae.

* Aswad- Next To You (Duitsland, Mango, 1990) (M)
Voordat ik de plaat ga starten: Ik moet al sinds vrijdag onbewust denken aan 'Close To You' van Maxi Priest. Een beetje gek ook omdat ik die single al heb en desondanks erg blij ben als ik deze van Aswad zie. Toch heeft de titel een prettige associatie en denk ik dat ik hem nog kan herinneren van 31 jaar geleden. Jaaa.... opeens ben ik aan de overdekte rommelmarkt aan de Gedempte Molenwijk in Heerenveen. Een echte zomerse herinnering dus. Uiteindelijk heb ik hem ook veel liever dan 'Close To You' van Maxi Priest, dus is het goed dat ik de plaat heb meegenomen.

* Baba & Roody- Doctor Doctor (NL, Ariola, 1979) (M)
Okay, eens en voor altijd, Roody is het meisje. Ik weet niet of de dame op de foto Roody is of dat het een model is, maar ook bij haar rijst het vermoeden dat het topje geen stand gaat houden bij gehuppel op het podium. Want ja, dat is de reden waarom het Franse duo één hit heeft gehad in Nederland: Het roemruchte optreden in TopPop. De eerste 'nipple-gate' van Nederland. Helaas is de betreffende video niet meer te vinden. 'Doctor Doctor' is de opvolger van 'Hacka Tacka Music'. Het heeft een lekkere 'groove' maar de vocalen zijn ook hier flink 'over the top' en dat is wel jammer. Het maakt het net teveel een 'novelty'.

* Brotherhood Of Man- Kiss Me Kiss Your Baby (Frankrijk, Pye, 1975) (E)
Een kameraad op Facebook biedt deze single recent nog aan, maar je moet erop reageren en het is de schaamte die het wint bij mij. Ach vooruit, dan koop ik hem wel in alle anonimiteit voor 95 cent in Emmeloord. Ook goed. Het is namelijk een erg 'cheesy' oorwurm, maar wel eentje die nog altijd in de verzameling ontbreekt. Eind goed, al goed en geen imagoschade op Facebook. Op Soul-xotica kan mijn imago al helemaal geen deuk oplopen?

* Jocelyn Brown- Somebody Else's Guy (Duitsland, Island, 1984) (M)
Ze is onlangs nog te gast geweest in de Week Spot, maar deze hit hou ik toch in eerste instantie voor de 'algemene' bakken. Het is de single-versie, maar nog altijd met het lange gezongen intro. Het duurt wel een minuut voordat de elektronische drums invallen. Ik heb hem gisteren namelijk in de lange versie gedraaid in een digitale show vóór 'The Vinyl Countdown' en dus heb ik dit vergelijkingsmateriaal. Een lekkere plaat, maar vooral op de zondagavond.

* The Dave Brubeck Quartet- Unsquare Dance (NL, CBS, 1961) (E)
Ik heb over het algemeen niet zoveel op met jazz, maar heb desondanks wel een paar favorieten. Met name de vroege opnames van Dave Brubeck zijn wel te verteren. Deze single biedt twee prijsnummers: Het klassieke 'Unsquare Dance', een bijna hypnotiserend samenspel tussen piano, bas en handklap. Net zoals Dave in 'Take Five' probeert zijn drummer van de wijs te krijgen, lijkt het ook hier alsof de klappen uit zijn verband zijn, maar aan het einde van de optelsom klopt het als een bus. Wel aardig om hem eens met de Nederlandse fotohoes te hebben.

* Gene Chandler- When You're #1 (NL, 20th Century Fox, 1979) (M)
Het kan alle kanten op met Gene Chandler. Zijn 'Tomorrow I May Not Feel The Same' uit 1978 is een echte Blauwe Bak-favoriet, maar 'Get Down' staat ook weer gewoon in de jaren zeventig. Ik denk dat deze hetzelfde lot is beschoren. De a-kant is inderdaad 'in your face'-disco. Het eerder genoemde 'Tomorrow' is ook een b-kant en dus moet ik deze wel even omdraaien? 'I'll Remember You' is een fraaie ballade en, weet je wat, deze brengt de single alsnog in de Blauwe Bak! Dit is hoe ik 'The Duke Of Earl' het liefste te werk hoor gaan.

* Chanter Sisters- Cuckoo Cuckoo (Duitsland, Polydor, 1975) (E)
De plaat wordt uiteindelijk steeds interessanter en nog altijd heb ik hem niet gedraaid. Chanter Sisters bestaat uit de zussen Doreen en Irene. Ik kom hun namen voor het eerst tegen op een elpee van Justin Hayward ('Night Flight'), maar net als Sunny & Sue zijn het veelgevraagde achtergrondzangeressen. Dan kijk ik nu naar het label van de a-kant en blijkt deze te zijn geschreven door Roger Cook (van Greenaway-Cook) en soul-zangeres Doris Troy. Het is typische disco uit 1975, nog redelijk funky, maar ook met hoge stemmetjes in het Tina Charles- en Linda Carr-register. Het is té direct voor de Blauwe Bak, maar op een zondagavond kan ik nog best eens plezier hebben van deze vondst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten