zaterdag 4 september 2021

Uffelter vergezichten: Zaterdag 4 september


Ken je de mop van Gerrit die naar een kringloopwinkel zou gaan? Klopt, hij ging niet! Nee, het gaat niet over donderdagmiddag maar heeft betrekking op deze zaterdag. Ik heb aanvankelijk het idee om naar 'Tafel In De Tuin' in Meppel te gaan, maar bij nader inzien heb ik er niet zoveel zin in. Ik heb gisteren getwijfeld tussen Het Goed in Emmeloord en Assen. Hoe ver zou het eigenlijk zijn van Uffelte naar Assen? De routeplanner vertelt me dat dit 34 kilometer is als ik de kortste route pak. Het is twee uur als ik dit bedenk en schat dat ik het wel in twee uurtjes moet kunnen doen. Dan is het nog altijd een uur voordat de winkel sluit. Ik kijk nog even snel op het kaartje en sluit dan de computer. Ik onthou het adres maar ook de Europaweg-Noord waar de winkel bij in de buurt moet zitten. De kortste route naar Assen is inmiddels wel gesneden koek voor mij. Ik zet de pet op (verstandig besluit!) en de koptelefoon erover heen want de kortste route is weinig enerverend te noemen. Ik dreig eerst nog even 'alternatief' te gaan fietsen naar Wittelte, maar ik ben erg streng en stuur mezelf terug naar de Rijksweg. Dat is de weg die ik de komende dertig kilometer mag volgen. Ik doe dit overigens weer op de postfiets want ik het de elektrische fiets gisteren weer ingeleverd. Hoewel er niet veel wind staat, heb ik de heenweg tegenwind. Uiteindelijk zal mijn plan iets veranderen als ik in Assen ben.

De kortste route is langs de Rijksweg en langs de Drentse Hoofdvaart. Vanaf Uffelte passeer ik eerst Wittelte, Dieverbrug en Geeuwenbrug en daarna beginnen de Smilde's. Eerst Hoogersmilde met de radiotoren, dan een stukje Hijkersmilde, de hoofdplaats Smilde en tenslotte Bovensmilde. In Smilde steek ik even aan bij een cafetaria. Ik hoop dat ze milkshakes hebben, maar de machine blijkt stuk te zijn. Om toch wat ijskoude zuivel tot me te nemen, kies ik dan maar voor een blikje chocomel. Dan gaat de turbo weer aan en sjees ik verder naar Assen. Ik had wellicht toch even beter op het kaartje moeten kijken? Volgens mij is het weer de bedoeling geweest dat ik een stuk door de winkelstraat moet, maar daar zit ik op zaterdagmiddag niet op te wachten. Laten we eerst maar naar het station gaan. Daar zou vast wel een plattegrond moeten staan? Helaas, ik ben ze niet meer tegengekomen. Na verloop van tijd herken ik de omgeving. Ik fiets richting Deuze en Balloo en opeens ben ik de kringloop vergeten. Dit is een schitterend gebied waar ik al een paar keer doorheen ben gefietst. Zou de boerderijwinkel nog open zijn? Ja, daar kan ik nog net terecht voor een koffie met appeltaart en een blikje ijsthee om de dorst te lessen. Ze zijn de boel wel aan het opruimen terwijl ik geniet van de heerlijke appeltaart. Als ik op de fiets stap, moet ik natuurlijk even naar Rolde en daar zie ik dat het slechts een paar kilometer is naar Grolloo. Dan moet ik ook even op visite bij ome Harry. Het borstbeeld heb ik al vaker op de foto gezet. Het museum is net een half uur dicht en daar maak ik de foto. Ik ben tweemaal in het Cuby-museum geweest. De eerste keer, in 2015, heb ik er bijna een halve dag doorgebracht. In 2017 is het een stukje korter. De auto is het laatste vervoermiddel van Harry Muskee waarmee hij naar optredens wordt gereden. Erwin Java, de gitarist uit zijn band, is de chauffeur.

Na dit korte bezoekje aan de Voorstreek in Grolloo koers ik naar Amen. Via een fietspad ga ik eerst naar Hooghalen maar besef dat ik dan nog aardig noordelijker zit ten opzichte van Dwingeloo. En hoe mooi ik het Hijkerveld ook vind, daar wil ik vandaag niet langs fietsen. Het is immers ook voedertijd van de Schotse hooglanders en ik ben een keer eerder met trillende benen langs een kudde gelopen. Ik ga nog even verder door de bossen en koers op Beilen aan. Dan is het half acht en ga ik definitief de winkel in Dwingeloo niet meer halen. Ik neem me voor iets te gaan eten in Beilen, maar de terrassen zijn me té vol. Ik haal wat kleine hapjes bij de Albert Heijn en besluit dat ik me daar wel even mee kan redden. Morgen maar weer eens koken! Vanuit Beilen merk ik wel dat mijn concentratie zo nu en dan even weg is, maar dat is ook de enige vermoeidheid die ik kan waarnemen. Via Brunstinge, Brunstingerveld en Lheebroek kom ik bij Dwingeloo. De vuurrode zon is dan al gezakt en dan gaat het snel schemeren. Ik ben het kapje van mijn achterlicht kwijtgeraakt en dus moet ik een 'vluchtroute' nemen naar Uffelte. Bij Dwingeloo ga ik over Batinge naar Wittelte. In Wittelte steek ik de rijksweg over en ga via de bossen terug naar Uffelte. Ik heb zojuist meerdere pogingen gedaan om de tocht op een kaartje te reconstrueren, maar dat wil niet echt vlotten. Ik moet de natte vinger toepassen en zeg dan dat ik negentig kilometer heb gefietst. Weliswaar geen platen gekocht, maar qua fietstocht is dit een overtreffende trap ten opzichte van gisteren. Morgen maar eens zien of er genoeg 'peut' in mijn eigen accu zit voor nóg een uitstapje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten