vrijdag 3 september 2021

Uffelter vergezichten: Vrijdag 3 september


De fiets is vanmiddag om half zes weer ingeleverd bij de winkel. De fietsenmaker kijkt vol ontzag als hij hoort dat ik vijfhonderd kilometer heb weggefietst in een week. Daar komt een beetje afronding naar boven bij, want vandaag ben ik niet boven de 93,5 kilometer gekomen. Dan reken ik van Uffelte tot Uffelte want ik heb eerst de fietstas thuis gebracht. De accu staat op het laatst nog op 1 procent. Het nuttige met het aangename verenigen. Ik ben in maart 2014 voor het laatst bij Het Goed in Emmeloord geweest. Het is de laatste rit van de fiets die ik in 2011 heb gekocht. Ik heb verschillende keren het plan gehad om naar Emmeloord te gaan en een keer echt aanstalten gemaakt om te gaan. Immers, ik fiets niet voor mijn plezier door de polder en dus moet het dan ook meteen gebeuren. De 'poging' tot Emmeloord is in de eerste dagen van 2017 als ik de tocht met de Pioneer wil doen. De wind is stormachtig en in de buurt van Nijeveen heeft het al meer weg van windsurfen dan fietsen. Ik besluit de rit daar af te kappen. Gistermiddag heb ik opeens het plan om naar Emmeloord te gaan. Ja vooruit! Ik heb nu een goede elektrische fiets tot mijn beschikking en met dit mooie weer kan het nu wellicht wel plezierig worden? Ik heb mijn best gedaan een waardevolle dag ervan te maken. Ik heb 22 (of eigenlijk 23) singles in de tas en ga op de terugweg nog een bochtje om. Het grootste deel van de tocht in een hogere versnelling. En ja... het is gelukt. Ik heb genoten van deze vrijdag!

Het is pas elf uur als ik uit bed stap, maar binnen een uur ben ik reisvaardig. De thermoskan met koffie blijft thuis. Ik drink twee koppen koffie en  neem mijn hartige biscuits mee in plaats van broodjes. Het is ongeveer veertig kilometer naar Emmeloord en dat kan ik wel doen zonder uitgebreide koffiepauze. Op de terugweg zie ik het wel. Ik start om kwart voor twaalf in standje 3 van de trapondersteuning en dat geeft me bijna honderd kilometer qua actieradius. Dat wordt een makkie! Ik heb eerst, geloof ik, ook nog het meeste wind in de rug voor zover er sprake is van wind. De heenweg is gewoon de snelste route zonder poespas. Over Darp en Havelterberg naar de rand van Steenwijk en via Zuidveen de lange kale weg naar Blokzijl. Daarna begint de polder pas echt en daar heb ik de bovenstaande foto genomen. Als je goed kijkt, kun je de torenspits van Blokzijl nog zien tussen de bladeren van de boom. Ik kom nog redelijk wat toeristische fietsers tegen in dit gebied, terwijl ik me oprecht kan afvragen wat deze mensen bezielt? Ik heb een boodschapje in Emmeloord en moet daarvoor een stuk door de polder, maar anders zou je me hier niet treffen. Ik merk opeens op dat ik de laatste keer over Sint Jansklooster en Vollenhove ben gefietst waardoor de afstand naar Marknesse nóg groter lijkt. Uiteindelijk ben je er zo vanuit Blokzijl en daarna is Emmeloord ook een peulenschil. Dan zijn we in Emmeloord en weet ik meteen te herinneren hoe ik moet fietsen naar het industrieterrein. Maar dan...? Welke straat ook alweer? Het Goed komt niet voor op de bordjes en eerst fiets ik helemaal naar het eind. Dan weer terug en gewoon een zijstraat proberen. Ik begin net te wanhopen als ik opzij kijk. Ik sta pal voor de winkel. Mocht ik dit ooit nog eens lezen als ik wéér naar Emmeloord ga, het is de afslag naar onder andere Nagele.

De platen staan weer allemaal boven. Dat is in 2014 ook al zo, herinner ik me nu opeens. In 2011 staat de goedkope meuk boven en de collector's items bij de kassa beneden. Er staan nog steeds enkele Old Gold-singles en die zijn al sinds 2014 aanwezig. Ik zoek 23 singles uit waarbij één hoesje een andere single bevat. Het hoesje vind ik dermate mooi dat ik daar de single wel bij wil gaan zoeken. De aanwezige single oogt heel erg als 'slechte piratenmuziek' en wil ik gewoon niet in de collectie hebben. Die gaat dus in de Kliko. Over morgen ben ik ook nog ambitieus qua plannen om naar Meppel te gaan. Als ik daar nog singles tegenkom, gaan ze op een stapel met die van Emmeloord en kan ik de borst nat maken voor een reeks 'Singles round-up'-afleveringen. Om kwart voor twee sta ik weer buiten bij Het Goed. Het plan is meteen al klaar. Eerst fietsen we terug naar Marknesse en vanuit daar gaan we kijken voor een alternatieve route. Eerst lokt het nog aan om over Luttelgeest naar Kuinre te gaan, maar al snel laat ik dit plan varen. Eerst maar naar Blokzijl en dan de Weerribben door! In Marknesse heb ik nog een pak karnemelk en mergpijpen gekocht. Deze blijven echter in de tas totdat ik de Weerribben kom binnen fietsen. Dat is vanaf Blokzijl via het gehucht Baarlo naar Nederland. Nee, ik ben niet in het buitenland geweest buiten Siberië op maandag, maar toch moet ik een stukje door het buurtschap Nederland. Op het eerste de beste beschikbare bankje drink ik karnemelk en bekijk de singles nog eens goed. Dan ga ik verder naar Kalenberg. Het pad met de vele bruggetjes ligt er weer mooi bij. Het is als Giethoorn maar dan zonder een zwerm toeristen. Het café in de kerk bij de brug is open en ik moet even denken aan 2007. Ze hebben dan het abdijbier op tap dat W. en ik veel hebben gedronken op de camping in Waasmunster. Ik ben nog een paar keer ontzettend toeter hier vandaan gefietst op zondagmiddagen. Ik kijk intussen ook op de klok. Ik kan Havelte gemakkelijk redden. Als ik de fiets daar meteen inlever, moet ik naar huis lopen met de fietstas of met de bus gaan. Ik kan het best redden om eerst naar Uffelte te fietsen, daar de tas te brengen en 'kaal' naar Havelte te fietsen. Bij de verhuurder vandaan haal ik de dikste softijs bij het cafetaria en loop dan naar Uffelte. Uiteraard hoort daar een sigaartje bij maar dan ontdek ik dat ik mijn aansteker ben verloren. Nu kan ik eindelijk eens aan de chocolade-Mentos beginnen die ik afgelopen week heb gekocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten