dinsdag 6 oktober 2020

Week Spot: The Tymes


Ik kan bijna nog de dag tevoorschijn toveren. Ik hoor 'God's Gonna Punish You' in één van de 'Vakantiemixen' en besluit ter plekke dat dit zeer binnenkort de Week Spot moet worden. Als ik ga zoeken in de lijst van de Week Spots blijkt dat dit nimmer is gebeurd waardoor 'Someway Somehow I'm Keepin' You' ruim baan krijgt. Het verhaal van The Tymes is kort maar krachtig, een groep welke een vreemd wapenfeit op haar naam heeft staan. Het heeft zowel bovenaan de Amerikaanse als de Engelse hitparade gestaan maar met twee verschillende nummers in ook nog verschillende decennia. En dan is er nog de bizarre omstandigheid dat de opvolger van de grote Engelse hit barst van de potentie maar op ene of andere manier de aansluiting mist en gruwelijk wordt vergeten. Alvorens de single wordt uitgebracht met een aparte b-kant brengt RCA Victor een promo uit met een speciale 'lange' versie op de keerzijde en het is deze langere uitvoering dat het helemaal heeft gemaakt voor mij. Dat is dus ook de keuze voor de Week Spot van deze week.

The Tymes heeft haar oorsprong in Philadelphia in 1956, ook al noemt de groep zich in het begin The Latineers. Het bestaat dan uit de heren Donald Banks (bas), Albert Berry (eerste tenor), Norman Burnette (bariton) en George Hilliard (tweede tenor). In 1960 neemt het kwartet leadzanger George Williams aan en dan is The Tymes een feit. De groep komt onder contract bij Cameo-Parkway en 'So Much In Love' verschijnt in 1963 op single. Het plaatje haalt ternauwernood niet de Engelse top twintig, maar in Amerika is het goed voor de eerste plek. Ook de opvolger 'Wonderful, Wonderful', is goed voro de top tien maar daarna valt ook The Tymes ten slachtoffer aan de Beatlemania. In 1964 loopt het contract bij Parkway af en heeft de band problemen om een nieuw contract in de wacht te slepen. In 1966 kan de groep terecht bij MGM en in 1968 bij Columbia. 'People', oorspronkelijk uit de musical 'Funny Girl', is in 1968 nog een lichtpuntje voor de groep als het zowel de Engelse als de Amerikaanse hitparade bezoekt. De late jaren zestig zijn moeilijke tijden voor de Phillysoul en het tij zal in 1972 keren als Gamble en Huff hun voorloper van de disco los laat op het publiek. Hoewel The Tymes geen banden hebben met Gamble of Huff lift het desondanks mee op het succes van de heren. Zo verschijnt eerst in 1974 'You Little Trustmaker' dat zowel in Engeland als Amerika een grote hit wordt.

De opvolger heet 'Ms. Grace' en hoewel het in Amerika onderdeel is geworden van de 'beach music'-scene, doet het zeer weinig op de Amerikaanse hitparade. In Engeland lusten ze wel pap van het geluid en daar bereikt 'Ms. Grace' de eerste plek op de hitparade. Het jaar 1975 is nauwelijks begonnen of RCA staat klaar met de opvolger: 'Someway Somehow I'm Keepin' You'. Een nummer dat niet uit de toon valt bij andere Tymes-platen en dat met een beetje promotie een knaller van een hit zou zijn geweest. We zullen echter nooit weten waar het mis is gegaan, maar het wordt zowel in Amerika als Engeland geen hit. In het laatste land brengt 'God's Gonna Punish You' het wel weer tot de hitparade, maar 'Someway Somehow' is de ontbrekende schakel in het succesverhaal van The Tymes.

Williams, Banks en Hilliard zijn ons inmiddels ontvallen. In 2003 doet de groep nog eenmaal in de originele bezetting mee aan een tv-special. In 1976 zijn Berry en Hilliard vervangen door twee dames maar deze kunnen het tij niet meer keren. De groep zal voor haar twee grote hits de geschiedenisboeken in gaan, maar ik zal ze liever herinneren voor het aanstekelijke 'Someway Somehow'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten