maandag 26 oktober 2020

Verzamelwoede: jaren 60 bak 18


Wat staat er zoal op de rol voor komende week? Welnu, ik heb deze maand nog geen 'Rondom 10' gedaan en zou ik verder willen gaan met de 'Blauwe Bak Veteranen'. Met de Week Spot, het Week Spot Kwartet, 'Het zilveren goud' en de 'Eindstreep' komen we dus een heel eind. Missen we niet de jaren tachtig en negentig in 'Verzamelwoede'? Omdat ik maar een stuk of tien jaren tachtig-bakken heb en dubbel zoveel jaren zeventig ga ik deze eens in de twee weken behandelen. Volgend weekend naar verwachting de jaren zeventig en tachtig dus. Hoewel de jaren zeventig in de meerderheid zijn, is de hobby ooit begonnen met de jaren zestig en dus mag ik weer even terug naar mijn 'roots'. Vandaag met de op-een-na-laatste jaren zestig-bak in de verzameling.

Evenals de vorige jaren zeventig-bak is het hier ook veelal smullen. Vooral zolang we in de 'T' blijven. In de 'V' wordt het alweer lastiger. De bak begint met 'The Story Of Them', één van de laatste singles van Them met Van Morrison in de gelederen. Hoewel deze de groep al heeft verlaten als de single verschijnt. De laatste in de bak is een vrij recente toevoeging: 'The Sun Ain't Gonna Shine Anymore' van The Walker Brothers. Artiesten en groepen met vijf of meer singles zijn: Tremeloes (8), Troggs (9), Turtles (6), Ria Valk (6) en Billy Vaughn (6). Laat me maar meteen verder gaan met de top twaalf uit deze bak.

1. You Know What I Mean - The Turtles (NL, London FLX 3193, 1967)

2. Return Of Django - The Upsetters (NL, Fontana 268 131 TF, 1969)

3. You Keep Me Hangin' On - The Vanilla Fudge (UK, Atlantic 584123, 1967)

4. Medicated Goo - Traffic (NL, Island WIP 6050, 1968)

5. Something In The Air - Thunderclap Newman (Duitsland, Polydor 59314, 1969)

6. True Story - Twice As Much (Duitsland, Columbia C 23 385, 1966)

7. In Your Life - The Tower (NL, Decca AT 10 364, 1969)

8. Telstar - The Tornados (US, London 5N-59069, 1962)

9. Girl Don't Make Me Wait - Timebox (NL, Deram DM 219, 1968)

10. Any Way That You Want Me - The Troggs (NL, Fontana 278 139 YF, 1966)

11. Where Are You Now My Love - Jackie Trent (UK, Pye 7N 15776, 1965)

12. Make It Easy On Yourself - The Walker Brothers (NL, Philips 320 198 BF, 1966)

Dus tóch 1993. Ik loop dikwijls te twijfelen als ik aan deze ene keer terug denk. Is het nu 1993 of 1994 geweest. Ik ben opnieuw op de braderie in Workum en fiets daarna door naar Harlingen. Daar vind ik geen platen maar raak wel aan de praat met een ouder echtpaar. Ze trakteren me die avond zelfs nog op een diner. Jackie Trent neem ik tijdens de 'Monstertocht' mee uit Mossley nadat ik het in 1999 in eerste instantie heb achtergelaten. The Troggs heeft eens nodig een 'upgrade' nodig. Ik werd niet bepaald blij van de laatste draaibeurt, een paar weken geleden, en dat terwijl het nummer zó mooi blijft. Timebox heb ik dubbel en de andere staat in de reserve-Blauwe Bak. De single op de foto is een beetje krom getrokken en staat dus vooral voor de sier in de jaren zestig-bak. Als ik het dan toch eens moet draaien, neem ik die uit de Blauwe Bak. 'Telstar' heb ik in twee uitvoeringen. Omdat ik geen hoesje heb bij de Engelse kies ik voor de foto voor de Amerikaanse. Geen idee of die origineel is of niet. Bijna dertig jaar geleden dacht ik al dat ik een 'heel leven' erop had zitten, hoewel The Tower onderwerpen behandelt waar ik op dat moment nog geen weet van heb. 'You ain't seen nuthin' yet, son'. Ik draai de plaat desondanks helemaal grijs in de jaren 1991-92. The Tower is overigens de Engelstalige 'supergroep' van Boudewijn De Groot met onder andere Eelco Gelling uit Cuby & The Blizzards.

Ik hoor 'True Story' slechts eenmaal op de radio en dat is het dan. Mijn voelsprieten staan uit naar deze en 'Sittin' On A Fence' en moet uiteindelijk Ebay inschakelen om aan 'True Story' te komen. Hoewel het de Duitse persing is, komt de single uit België en koop ik hem samen met 'Get Around' van The Pebbles. Thunderclap Newman neemt me opnieuw mee terug naar 1991. Het is opnieuw een plaat waarvan ik nooit genoeg krijg. Traffic is een verwenmomentje in sets en radio-uitzendingen en vaak is het dan 'Medicated Goo'.  voor mij.

Ik heb The Vanilla Fudge een aantal malen. De eerste is in een erbarmelijke staat en in 2014 vind ik een iets beter exemplaar van de Duitse persing. Afgelopen november tref ik echter de Engelse persing en deze klinkt het beste van allemaal. The Upsetters is een verhaal apart. De single staat voor de absurde prijs van een gulden bij Sunrise. In de tijd dat het ook een vijf gulden-bak heeft waar de plaat beter tot zijn recht zou zijn gekomen. Het is de tijd van voor internet en Youtube en dus weet ik echt niet wat ik ga verwachten als ik de plaat opzet. Het intro bonkt mijn luidsprekers bijna uit elkaar en haastig zoek ik naar de volume-knop. Mijn kennismaking met reggae en wat voor een kennismaking?

In 1992 koop ik een dubbelelpee van The Turtles op een rommelmarkt in IJlst. Ik ken de groep dan alleen van 'Happy Together' en van een lange rij tipnoteringen in het 'Hitdossier'. Deze zomer raak ik tot mijn oren verliefd op het oeuvre van The Turtles en ik zal een leuke collectie aanleggen. Voor de nominatie 'beste single' gaat het voor mij tussen 'You Know What I Mean' en 'She's My Girl'. Omdat ik de laatste nog niet in de bakken heb, blijft 'You Know What I Mean' over als nummer 1 in deze aflevering van 'Verzamelwoede'. Ik heb de single gekocht op Marktplaats bij verkoper Boeck uit Schiedam. Wie een beetje bekend is op Marktplaats weet dus dat deze niet goedkoop is geweest!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten