dinsdag 13 oktober 2020

Verzamelwoede: jaren 70 bak 4


Vanavond maar liefst twee berichten, maar nog niet de Week Spot. Deze stel ik even uit tot morgen omdat ik er nog niet goed over na heb gedacht. 'Wishful thinking' maar wellicht komt de postbode me morgen verblijden en kan daaruit een Week Spot worden gekozen? De singles van Mark zijn al langer onderweg geweest dan normaal, maar de drie Record Store Day-releases gaan me wel zorgen baren. Temeer omdat ik denk dat één van de drie inmiddels wel uitverkocht moet zijn. Deze zijn ruim twee weken geleden op de post gegaan in Engeland en volgens mijn vrienden draait de Royal Mail ondanks corona op gewone kracht. De post in Nederland ondervindt, volgens mij, ook weinig hinder van de situatie. De singles zijn 'standaard' verzonden maar omdat de professionele handelaar geen andere verzendopties aanbiedt, hoop ik zo eventueel financiële compensatie te krijgen. Uiteraard wil ik de platen hebben. Ik ben van plan om de 'Verzamelwoede' voor de weekeinden te bewaren en bij voorkeur in twee berichten. Hier zal spoedig het klad in komen door middel van de Blauwe Bak Top 100 in december, maar laat me desondanks meteen de tweede bak erin gooien. Dat is vandaag de vierde bak van de jaren zeventig met opnieuw een top 12 van favoriete singles.

In de jaren zestig-bakken staan in principe alle opnames tot en met 1969, dus ook jaren vijftig en eerder. Latere heruitgaven welke geen hit zijn geweest, staan eveneens in de jaren zestig. Mijn jaren tachtig-exemplaar van 'Wonderful World' van Sam Cooke staat dus in de jaren tachtig-bak. In het geval van deze jaren zeventig-bak hebben we eveneens te maken met een single uit de jaren zestig. Deze is echter opnieuw een hit geworden in 1974 en omdat ik ook de originele 1969-persing heb, staat de laatste in de jaren zestig-bak. Eigenlijk zou ik de single in de top twaalf willen hebben, maar wacht wel totdat ik bij de betreffende jaren zestig-bak uit kom. Het gaat dan overigens om 'I'd Rather Go Blind' van Chicken Shack. Deze vierde jaren zeventig-bak start met 'Extra Extra' van Ralph Carter en stopt na 'This Will Be' van Natalie Cole. The Cats is de grote winnaar in de bak met vijftien singles en direct gevolgd door Chicago met dertien. Andere artiesten waarvan ik redelijk veel heb zijn Chic en Jimmy Cliff. Verder zijn het vooral drie tot vier singles per artiest en dat wordt een té lange lijst. Zullen we ook even met de billen bloot? 'Guust Flater En De Marsipulami' van Dennie Christian is vermoedelijk de ergste single in de bak. De top twaalf moet er als volgt gaan uit zien.

1. Get It On - Chase (NL, Epic EPC 7301, 1971)

2. Substitute - Clout (Frankrijk, Carrere 49.350, 1978)

3. Feelin' Stronger Everyday - Chicago (US, Columbia 4-45880, 1973)

4. Complete Control - The Clash (UK, CBS S CBS 5664, 1977, re: 1979)

5. The Coldest Days Of My Life - The Chi-Lites (NL, MCA MCS 6298, 1972)

6. Don't Waste My Time - The Cats (NL, Imperial 5C 006-24 290, 1971)

7. W.O.L.D. - Harry Chapin (NL, Elektra ELK 12133, 1973)

8. My Lady Of Spain - The Classics (NL, Killroy 1733, 1972)

9. King Kong - The Jimmy Castor Bunch (NL, Atlantic ATL-10675, 1975)

10. I Want Your Love - Chic (US, Atlantic 3557, 1978)

11.Walking - C.C.S. (UK, RAK 109, 1971)

12. What Kind Of Man - Clover Leaf (NL, Polydor 2050 028, 1970)

De nummer 12 is één van de eerste onderwerpen op Soul-xotica. Ik koop de single in september 2009 in Leeuwarden en begin 2010 maakt het deel uit van de bak singles die ik meeneem naar het café-optreden in Steenwijk op nieuwjaarsdag. Twee maanden later is deze bak nog altijd intact en doordat ik 's ochtends mijn ontbijt geniet met deze singles, ontstaat het idee om opnieuw een weblog te starten. C.C.S. heb ik in 1999 in Manchester gekocht. Ik ken de groep dan voornamelijk van 'Tap Turns On The Water' maar deze 'heavy' uitvoering van het Donovan-nummer bewonder ik vooral vanwege het intro dat me, evenals hun 'Whole Lotta Love', doet denken aan een radiothema. Ik heb de jaren zeventig-singles van Chic compleet en als ik daaruit een favoriet moet kiezen, dan blijf ik uitkomen bij 'I Want Your Love'. Wellicht ook omdat het de eerste jaren zeventig-single van Chic in mijn verzameling is. Ik koop de plaat in september 2004. 'King Kong' staat al een tijdje op mijn verlanglijstje als ik in augustus 2016 deze tref bij 'De Tafel' in Meppel. Inmiddels ben ik ook in het trotse bezit van de Engelse persing maar kies desondanks voor de Nederlandse met fotohoes voor de groepsfoto. The Classics is één van mijn 'zomerhits' van de zomer van 2009. Ik heb het nummer via een forum bemachtigd en het is een 'Telefoontoppertje' uit die tijd. Ik weet eigenlijk niet meer precies wanneer ik de single heb aangeschaft. Mijn eerste exemplaar van Harry Chapin koop ik in Denemarken maar dat exemplaar heeft nogal last van een ruis. In 2000 vind ik de Nederlandse in Utrecht en deze mag dan ook op de foto.

The Cats koop ik voor de eerste maal in 2008 in Rotterdam. Ik ben an een paar dagen in Hellevoetsluis voor mijn 'wereldtournee' en koop die middag vooral een hele hoop toekomstige Blauwe Bak-favorieten. Ik koop The Cats op een braderie in het centrum, maar de plaat is niet in een bijster goede staat. Ik geloof dat ik deze middels Peter van het befaamde Singlehoesjes.nl heb gekregen. De Nederlandse uitdossing van The Chi-Lites koop ik reeds in 1993 in Leeuwarden. Inmiddels heb ik ook de Amerikaanse op styreen en deze klinkt wonderwel beter! The Clash vormt een onderdeel van de singles die ik in januari 1998 koop in York. Oorspronkelijk uitgegeven in 1977 in een neutrale hoes, maar met de lancering van 'London Calling' brengt de maatschappij de eerste singles met fotohoes uit. Ik heb niet heel veel op met punk, maar 'Complete Control' smaakt altijd.

Als Radio Veronica in 1991 een uitzendverbod van zeven weken krijgt nadat is bekend geworden dat het, als publieke omroep, heeft samengewerkt aan het commerciële RTL-Veronique, draait met name Bart Van Leeuwen vaak deze plaat van Chicago. Dezelfde zomer koop ik de single in Leeuwarden. De plaat gaat opnieuw 'spelen' voor mij als ik net ben gestopt met de drankjes en het nummer wordt een dagelijks ritueel voor mij. Clout gaat terug naar mijn kindertijd. Mijn oudste broer heeft de single, maar heeft in het begin nog een eigen apparatuur. Op zondagochtend, na de kerkdienst, bij het laatste rondje koffie mag Henk even voor dj spelen op de stereo in de huiskamer. Ik kan niet wennen aan de wc en op mijn derde zit ik nog steeds op de pot in de huiskamer. Als de drums invallen van 'Substitute' zie ik in een flits de rand van het formicatafeltje. De salontafel met de scherpe punten waar ik nog eens met mijn hoofd in zal rammen. Het hoofd is anno 2020 weelderig bedekt, maar ik heb het een jaar of twintig geleden kort gehad. Wat denk je? De snee van het tafeltje is nog altijd zichtbaar. De rand van het formica-tafeltje wijst erop dat ik op een zondagmorgen op de pot heb gezeten terwijl mijn broer deze plaat draait. Tot zover ik kan nagaan, is dit mijn vroegste herinnering. Ruim 42 jaar geleden dus...

Clout staat even op nummer 1, maar moet toch het plekje afstaan aan Chase. Ik heb de single in de weinig verheffende zomer van 1995 gekocht, maar ik ken het nummer reeds sinds 1991 of 1992. Een eersteklas kanonskogel die me vaak heeft vergezeld bij optredens en zelfs in de vroegste incarnatie van de Blauwe Bak staat. Voordat het een hele sentimentele lijst gaat worden, dan maar een opgewekte plaat als variatie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten