dinsdag 13 oktober 2020

Blauwe Bak Veteranen deel 59


Morgen naar alle verwachting weer een dubbel bericht. Dan de Week Spot en het eerste deel van 'Het zilveren goud' van deze maand. Dat betekent dat ik nu een volgende aflevering ga doen van de 'Blauwe Bak Veteranen'. Hoewel we flink zijn opgeschoten, lijkt nog steeds geen einde te komen aan deze rubriek. Met name in de komende weken blijven we vooral steken in de eerste maanden van 2016. Aan het einde van deze aflevering krijg ik de eerste extra centjes op mijn bankrekening. Dat is eerst de afrekening met de sociale werkvoorziening, vervolgens het vakantiegeld van de sociale dienst in Meppel en tenslotte de verhuisvergoeding. Op een gegeven moment lijk ik dagelijks platen te kopen, hoewel er meer beleid in zit dan vier jaar ervoor. Ditmaal wordt namelijk ook geïnvesteerd in het huis en de verhuizing. We maken in deze aflevering de reis van 22 februari naar 15 maart in 2016.

De eerste weken nadat bekend is geworden dat de woningen in Nijeveen tegen de vlakte gaan, ben ik nauwelijks bezig met het zoeken naar een woning. De urgentie komt pas na de eerste week in januari als het ver beneden het vriespunt komt. Dan weet ik het zeker: Dit is de laatste winter die ik in Nijeveen heb doorgebracht. Toch blijkt het nog niet zo eenvoudig te zijn om iets anders te vinden. Ik heb de voorkeur om in de regio van Meppel te blijven. Woningstichting Actium heeft bijna niets in Meppel dat aan mijn verwachting voldoet. Ik heb gehoopt op Ruinerwold, maar deze huizen zijn té duur voor mijn budget. In het begin doe ik op een huis in De Wijk en daar loopt eigenlijk al mijn grens. Vervolgens wacht ik op volgende woningen in De Wijk, maar deze willen maar niet beschikbaar komen. Intussen wel een paar woningen in Havelte, maar als ik kijk naar het energielabel dan kom ik van de regen in de drup. Intussen doe ik op een flatwoning in Meppel. Ik kom daar vrij regelmatig te bezorgen en betwijfel of ik daar gelukkig zou zijn geweest. Het ruikt er doorgaans erg muf en bij warm weer hebben de kliko's de overhand in de geur. Er staat tegenover dat het, mijns inziens, de mooiste wijk is van Meppel en je binnen een anderhalve kilometer in het centrum zit en dezelfde afstand het oosten in en je zit in de weilanden. Kan het nog extremer? Euh... ja!

Er wordt regelmatig een seniorenwoning aangeboden in Koekange. De indeling lijkt niet verkeerd, de prijs is zeer vriendelijk en bovendien zakt de minimum leeftijd per week. Op het laatst wordt vijftig jaar al geaccepteerd. Ik heb natuurlijk voorrang en zou het met mijn leeftijd kunnen proberen. Of toch maar niet? Als De Wijk de grens is, dan zit ik met Koekange een paar kilometer over de grens. De bus van Koekange naar Meppel wens je je ergste vijand niet toe. Qua winkelaanbod ben je overgeleverd aan De Wijk dat net even iets té ver vanaf Koekange ligt. De volgende week kijk ik in het aanbod en zie ik Uffelte. Uffelte? Een huurwoning? Een boerderij? Voor die prijs? Nee, ik kan mijn ogen niet geloven. Twee slaapkamers, een ruime zolder, een tuintje, maar... bovenal... een rietgedekte boerderij! Ik reageer hierop en tot mijn grote verrassing ben ik de eerste op de lijst. Ik zal eerst op zaterdagmiddag de boerderij komen bekijken, maar dat gaat op het laatste moment niet door. De zondag verslaap ik me bijkans en ga op een nuchtere maag naar Uffelte. Het huis overdondert me en ik ben de rest van de dag 'high'. Té opgewonden voor het gesprek bij de woningstichting van de volgende morgen. Eén van de kinderen van de bewoners in Uffelte is ziek en (ik neem haar niets kwalijk!) ze heeft me aangestoken. Nadat ik de eerste keer in Ruinen ben geweest, ga ik meteen de ziekenboeg in voor de rest van de week. Dan is al wel duidelijk dat Uffelte aan me is toegekend!

756. Make Room For Jesus-Beautiful Zion Missionary Baptist Church Choir (US, Myrrh, 1973)
757. I've Got Your Love-Charlie 'Cole Black' Brown (US, Jewel, 1973)
758. I've Got To Be Loved-The Green Berets (US, Uni, 1971)
759. You Were Searching For A Love-Jackie Lee (US, Uni, 1970)

Het valt op dat de eerste single op dezelfde dag is afgerekend als de tweede partij van Mark. Toch staat me iets van bij dat Beautiful Zion van een Amerikaanse dealer komt. Zoals de naam en titel doet vermoeden is dit een gospel, maar laat je niet misleiden door de groepsnaam. Willie Henderson tekent voor de productie en schrijft ook mee aan de nummers. Hij is omstreeks 1969 en 1970 betrokken bij menige klassieke Brunswick-opname. Ook zal hij in onze Tipparade wonen met zijn 'The Dance Master' in 1974. Henderson is een onafhankelijke producent en arrangeur en zo kan het gebeuren dat hij mee helpt bij de totstandkoming van deze Beautiful Zion-plaat. Een erg leuke plaat! Charlie 'Cole Black' Brown is de eerste 'seculiere' plaat die ik heb op het Jewel-label. Dat is voornamelijk bekend van de 'devotional series'. The Green Berets is een favoriet bij verzamelaars vanwege een andere single en dit uitstekende 'I've Got To Be Loved' is daarentegen voor dubbeltjes en kwartjes te vinden. Jackie Lee is de voormalige Mirwood-artiest die eigenlijk Earl Nelson heet en de oorspronkelijke Earl in Bob & Earl is. Hij is te horen op 'Harlem Shuffle'. Dat wordt pas zes jaar na de opname een hit en tegen die tijd werkt Bob Relf al met een andere Earl. 'Your Sweetness Is My Weakness' is eveneens de moeite waard, maar ik kies toch voor 'Searching' als mijn ultieme favoriet. De singles zijn afgerekeend op 22 februari 2016.

760. Love Me Or Leave Me Alone-Jackie Montre-el (US, Success Express, 1971)
761. Lovin' Me Back-The Sylvers (US, Capitol, 1977)
762. Love Shine-Timmy Thomas (US, Glades, 1976)
763. It's Bad For Me To See You-Betty Wright (US, Alston, 1974)

De tweede helft singles van Mark. In het begin wil ik nog wel eens afgaan op een 'Northern'-beschrijving en zo kom ik aan Jackie Montre-el. Deze staat echter al tijden in de reserve-Blauwe Bak evenals Timmy Thomas. The Sylvers heeft een hinderlijke kras en moet ik nog altijd eens zien te vervangen. Betty Wright is méér dan alleen een favoriet. Het laat me kennis maken met de 'rustige' kant van Betty en zal me inspireren tot een fraaie selectie singles in de koffers. Ook deze zijn op 22 februari betaald.

764. The Stars-Barbara Lewis (UK, Kent Town, 1970, re: 2016)
765. What A Shame-The Dynamics (US, Black Gold, 1973)
766. A Friend-Crystal's Image (US, Crystal's Image/Numero, 1980, re: 2012)
767. You Make Me Nothing-The Energettics (US, Cobra, 1974, re: 2012)

Ook Barbara Lewis reken ik af op 22 februari. De single is dan pas uitgekomen. Oorspronkelijk is het alleen een album-track in 1970 en ik ken het nummer reeds sinds 2012. The Dynamics koop ik op 4 maart bij 'De Tafel'. Op dinsdag 15 maart ben ik eigenlijk vrij, maar voel me ook té ziek om aan het werk te gaan. Ik hang rond op het internet en zie dat Rarenorthernsoul een stel titels uit de 'Eccentric Soul'-box in de aanbieding heeft. We hebben het dan over de minder interessante titels voor de gemiddelde Northern Soul-liefhebber en deze gaan voor zachte prijsjes weg. In de volgende aflevering een paar meer uit deze collectie. Crystal's Image is een vernuftig disco-nummer dat veel meer had moeten worden. The Energettics is daarentegen ietwat rammelende funk. In beide gevallen zijn de originelen uiterst zeldzaam en dus geschikt voor de 'Eccentric Soul'-box van Numero. In de volgende aflevering gaan we van 15 maart via 16 maart naar 17 maart. En dan is de maand nog lang niet afgelopen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten