vrijdag 30 oktober 2020

Verzamelwoede: jaren 70 bak 16


Een hitparade per avond is meer dan genoeg en gezien ik morgen de 'Eindstreep' moet gaan bepalen, doe ik nu alvast het eerste deel van de 'Verzamelwoede'. Als er niets bijzonders gebeurt, krijgen jullie zondag een jaren tachtig-bak in deze rubriek maar eerst mag ik me buigen over een jaren zeventig-bak. De zestiende om precies te zijn. Deze bevat nagenoeg alle bands en artiesten die ik onder de 'R' heb gerubriceerd. Dat moet een makkie zijn om hieruit een top twaalf samen te stellen? Dat valt tegen, temeer omdat ik mezelf heb opgelegd dat ik maar één per artiest of band mag hebben in de top twaalf. Anders zou de lijst gedomineerd zijn geweest door Redbone, denk ik zo. Voordat ik de twaalf favorieten uit de bak ga voorstellen, ga ik de bak eerst nader bestuderen.

De vijfriende bak besluit met twee van Racey en 'They Shoot Horses Don't They' van Racing Horses. De zeventiende heeft alleen 'Cecilia' van John & Ann Ryder en verder de letter 'S'. De huidige zestiende jaren zestig-bak bevat dus nagenoeg alle jaren zeventig-singles van artiesten en groepen waarvan de (achter-)naam begint met een R. Van Radio Stars tot en met Barry Ryan. Artiesten of bands met vijf of meer singles zijn: Rare Earth (8), Redbone (10), Rolling Stones (7), Diana Ross (9), Demis Roussos (6), Roxy Music (6) en The Rubettes (5). Bij het klaar zoeken van de singles voor de top twaalf twijfel ik nog of ik niet 'I Saw The Light' van Todd Rundgren in de lijst had moeten zetten, maar ik besluit het bij de oorspronkelijke twaalf te houden, ook al verandert de nummer 1 nog in het laatste stadium.

1. Wishing On A Star - Rose Royc (NL, Warner Bros. WB 17060, 1977)

2. Come And Get Your Love - Redbone (NL, Epic EPC 1944, 1973)

3. Sympathy - Steve Rowland & The Family Dogg (Duitsland, Polydor 2001 007, 1970)

4. I'm Still Waiting - Diana Ross (UK, Tamla Motown TMG 781, 1970)

5. Frozen Years - The Rumour (NL, Stiff BUY 43, 1979)

6. The Witch - The Rattles (Duitsland, Fontana 6004 010, 1970)

7. Right Down The Line - Gerry Rafferty (NL, United Artists 5C 006-61697, 1978)

8. Help - Tony Ronald (NL, Ariola 10 363 AT, 1971)

9. Dance Away - Roxy Music (UK, E.G. POSP 44, 1979)

10. My Friend The Wind - Demis Roussos (NL, Philips 6009 388, 1973)

11. Lovin' You - Minnie Riperton (NL, Epic 3121, 1975)

12. Just Seventeen - Raiders (NL, CBS 4801, 1970)

Niet alleen een trip door de jaren zeventig, maar ook een trip langs momenten uit mijn leven welke nog erg helder voor ogen staan. Laat me beginnen met Raiders. Deze band heet vóór 1970 Paul Revere & The Raiders en ten tijde van het heavy 'Just Seventeen' is Mark Lindsay reeds een succesvol solo-artiest. Ik koop mijn eerste exemplaar in de periode tussen eindexamens voor de LEAO en het bericht dat ik ben geslaagd. De single raak ik op een gegeven ogenblik kwijt en vind dit exemplaar in Leeuwarden. Minnie Riperton is weer een flink stuk op weg naar 'huis'. De single is oorspronkelijk verkocht in Winschoten, maar ik neem het mee uit Maastricht. Het is de regenachtige dinsdag van de vakantie in 2014. Demis Roussos staat als 104 in de kaartenbak en deze heb ik in april 1990 gekocht. De single is dan zonder fotohoes en ik heb vrij recent nog de volledige single vervangen door deze met fotohoes. Roxy Music komt, als ik me niet vergis, uit Mossley. Ik heb de single al snel op mijn kamer samen met 'Jealous Guy'. De laatste heb ik achtergelaten en waarom 'Dance Away' wel is meegegaan? Ik heb de single immers al eens in de Duitse uitdossing gekocht? Waarschijnlijk omdat ik teveel van de plaat hou zonder dat ik precies kan uitleggen wat ik er zo goed aan vind. Tony Ronald heb ik op 22 augustus 1992 gekocht. Een week voordat ik over mijn enkel ga. Gerry Rafferty komt nog bij Sunrise vandaan en is dus nog langer aanwezig in mijn verzameling.

Ik denk dat ik de uitslag van het LEAO-examen net binnen heb als ik The Rattles op de kop tik. Ik maak zelf het hoesje naar voorbeeld van de vorige eigenaar van een hoop platen bij Sunrise. Een 'waardeloos' hoesje binnenstebuiten keren en daarop de titels noteren. Het slachtoffer is ditmaal een Sneker carnavalssingle waarvan ik eens voor héél weinig geld tientallen exemplaren heb gekocht. Ofwel, ik moet alles meenemen en dat moet ik er maar voor over hebben om een andere gewilde plaat in de bakken te krijgen. Mijn neefje was gisteren jarig en het was rondom zijn geboorte dat ik de singles heb overgenomen van het Sneker café De Koopermolen. The Rumour maakt eveneens deel uit van deze partij. Hij blijft het lekker doen op de radio. Ik koop in de jaren negentig al eens de Nederlandse persing van 'I'm Still Waiting' maar het lijkt erop alsof ik die ben kwijtgeraakt. Vorig jaar november heb ik deze Engelse op de platenbeurs in Steenwijk gekocht. Er zou eind maart een tweede editie zijn van deze beurs maar die is toen niet door gegaan vanwege de corona. Ook al zou het nu wel kunnen, ik denk niet dat ik een uur in het gebouw wil zijn met een mondkap op. De organisator lijkt dat te begrijpen want hij heeft voorlopig nog geen plannen in die richting.

'Sympathy' zou een prachtige nummer 1 kunnen zijn. Dat verander ik pas op het allerlaatst. Overigens heb ik ook de originele 'Sympathy' van Rare Bird in deze bak staan, maar kies dan toch weer voor Steve Rowland. De reden is vast de mellotron tegen het einde van het nummer, de stofzuiger die zoveel lawaai maakt. Ik heb de single bijna dertig jaar geleden gekocht. Van Redbone lust ik vrijwel alles en nog even twijfel ik tussen 'Come And Get Your Love' en 'One More Time'. Het wordt dan toch de eerste. Deze heb ik in 2007 gekocht in Bakkeveen.

Rose Royce is dan uiteindelijk toch de winnaar. Ik heb de single tweemaal. De single op de foto is het oude exemplaar en deze heb ik in september 1992 gekocht. Het is één van de eerste dagen dat ik weer naar school ga en dat ik mezelf nog wel staande moet houden met een loopkruk. De single is in 1992 al zwaar beschadigd. Wel leuk om te vermelden dat het nummer in september 1992 opnieuw in de Top 40 staat dankzij The Cover Girls. Zo maak ik weer de sprong van bijna 22 jaar naar de regenachtige dinsdag van de vakantie in 2014. Bij de winkel in Maastricht waar ik ook Minnie Riperton aanschaf, ligt ook Rose Royce in een veel betere staat. Deze single staat tegenwoordig in de reserve-Blauwe Bak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten