vrijdag 16 oktober 2020

Week Spot Kwartet: week 42


Nu ik het weer mag hebben over de Blauwe Bak-singles, laat me dan met de deur in huis vallen. De Rarenorthernsoul-singles zijn vandaag gearriveerd. Deze zijn verzekerd verzonden. Ik heb bericht gehad van de verkoper van de Record Store Day-singles. Volgens hem kan het tot vier weken duren eer de singles worden bezorgd en vult eraan toe dat in zijn geval de platen altijd nog zijn aangekomen. Afgelopen nacht heb ik dit opgebracht in de chatroom en de Engelsen bevestigen dit. De Engelse Royal Mail is totaal van de leg. In eerste instantie denk ik nog aan de Brexit en mogelijke problemen bij de douane. Toch lijkt het erop dat het vooral de regionale lockdowns en andere omstandigheden met betrekking tot het virus is. Baz in Schotland meldt me dat de post nog maar tweemaal in de week langs komt. Dan zie ik een vergelijkbare situatie als met Sandd van een paar jaar geleden toen we eind februari nog kerstkaarten bezorgden. Geduld is dus een schone zaak en ik wacht dus ook nog een week met de 'Singles round-up'. Vanavond kijk ik opnieuw naar de Week Spots uit de afgelopen vier jaar.

2016: L.A. Sunshine-Sylvia (1976)
In de jaren 2012, 2013 en 2014 heb ik in deze week de Nederlandse week op Soul-xotica. Dat blijkt uit de Week Spots van de Rotterdamse The Free, Spooky & Sue en Blues Dimension. In 2015 is het overigens 'Mr. Magic Man' van Wilson Pickett, om het lijstje compleet te maken. De Week Spot in 2016 herinnert eveneens aan de zomer van 2015 en is tegelijk een eerbetoon aan de voorbije zomer. Ik weet in het begin niet goed wat ik aan moet met dit plaatje van Sylvia en ze verhuist menigmaal van koffer naar reserve-bak en terug naar de koffer. Sinds de aanschaf van de derde koffer staat ze weer op de laatste plek.

2017: Please Stay-The Ivories (1967)
In de beginjaren doe ik regelmatig boodschappen bij mijn favoriete bootlegger. De beste man is jaren geleden met pek en veren verbannen van Discogs en Soul Source en het schijnt dat hij zelfs een gevangenisstraf aan zijn broek heeft gehad. Hij is daardoor iets minder actief geworden, maar... hij is onverminderd actief op Ebay dat het niet zo nauw neemt met de bootlegs en namaak. Je kan op Ebay ook nog altijd merkkleding kopen tegen spotprijzen waar de logo's zó lelijk zijn nagemaakt dat je er niet mee over straat wil. Ik verneem op een zeker moment dat hij dit gewilde plaatje van The Ivories opnieuw heeft laten persen en ik heb meteen interesse. Het origineel is praktisch onvindbaar en legale heruitgaven zijn eveneens flink aan de prijs. Nu heb ik hetzelfde plaatje voor vijf pond. Het is maar de vraag of de schrijvers en uitvoerenden nog een cent terug zien van een legale heruitgave want vaak zijn deze rechten in andere handen overgegaan. Hoewel het label authentiek oogt, is de 'typesetting' té jaren tachtig voor een plaat uit de jaren zestig. Een zeer duidelijke nepper dus!

2018: Baby You Saved Me-George Perkins (1972)
Ik leer George eerst kennen middels zijn grootste hit: 'Cryin' In The Streets'. Een plaat die ik lastig kan plaatsen in het begin van mijn Northern Soul-hobby. Als ik vervolgens 'Baby You Saved Me' hoor, vallen de stukjes op hun plek en sindsdien ben ik geïnteresseerd in alles dat Perkins aan het vinyl heeft toevertrouwd. Zo goed als 'Baby You Saved Me' worden ze zelden meer gemaakt!

2019: Recipe For Peace-Bobby Patterson (1973?)
Het jaartal moet met een vraagteken. We weten alleen dat Patterson in de vroege jaren zeventig is betrokken bij Jewel en Paula en dat hij vermoedelijk in deze periode dit heeft opgenomen. Het is echter niet eerder dan de jaren tachtig of negentig dat het op vinyl wordt uitgebracht. De ene heeft het over 1992 en 45cat vermeldt 1985 als verschijningsjaar. Hoe dan ook: Van Bobby Patterson verwacht ik binnenkort ook weer een single. Na een beetje een valse start heb ik de smaak te pakken gekregen. De valse start is in dit geval 'If I Hadn't Slipped Up And Got Caught' op het Granite-label. Deze zit in 2018 in de 'soul pack' van Mark en de plaat is snel afgedaan als blijkt dat hij blijft steken. Ik moet in het begin niet veel hebben van het nummer, maar daar brengt de 'Vakantiemix' verandering in. Toch nog maar eens kijken voor een beter exemplaar?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten