dinsdag 3 maart 2020

Week Spot: L.T.D.



Het is weer fijn geregeld. Ik heb mijn vrije dag en wil eerst eens lekker uitslapen, maar dat word me niet gegund. Om acht uur zit ik meteen in het lawaai van het hoveniersbedrijf. Ze hebben vorige week eerst de bomen op het plein onder handen genomen en nu moet opeens het gras worden gemaaid. Dat gebeurt niet met zomaar een grasmaaier want daar kan ik nog wel doorheen slapen. Nee, het is een bosmaaier en een soort van bladblazer. Van acht tot half tien doe ik verwoede pogingen om de slaap te vatten. Dan wordt het rustig en kan ik alsnog slapen maar volgende keer liever op een dag dat ik aan het werk ben. Tot zover mijn klaagzang over deze voorbije dinsdag. Laten we even kijken naar Soul-xotica. Ik heb een schets gemaakt van 'Het zilveren goud' en dat geeft me morgen de gelegenheid om een volgende aflevering van de 'Blauwe Bak Veteranen' te doen. Ik heb totaal 56 singles in 'Het zilveren goud' van februari en maart 1995 en dus gaat die serie binnenkort weer op woensdag en zaterdag plaats hebben. Het 'Week Spot Kwartet' gaat naar de donderdag en de 'Eretitel' gaat voorlopig in de remise. Dan ga ik nu verder met de kersverse Week Spot en dat mag deze week 'Party With You' van L.T.D. zijn, een obscuur b-kantje uit 1983.

L.T.D. kent in ons land twee wapenfeiten. Ten eerste is daar 'Back In Love Again'. Een nummer dat ik toevallig eens mee pik als het op Radio 2 wordt gedraaid. Het is de periode waarin ik 'Floorfillers' doe op de donderdagavond en 'Back In Love Again' wordt nog een soort van culthit in deze show. Verder is daar de Sky Radio-ballade 'Shine On'. Hoewel de elpee met dezelfde titel een groot verkoopsucces is, scoort de single vreemd genoeg alleen in Nederland. L.T.D. heeft een vreemde geschiedenis en feitelijk heeft de band haar laatste stuiptrekkingen bereikt als de Week Spot op de markt wordt gebracht. 'Party With You (All Night)' is de b-kant van de laatste succesvolle single in Amerika: 'For You' uit 1983.

Arthur 'Lorenzo' Carnegie (gitaar, fluit en alt- en tenorsaxofoon), Jake Riley (trombone), Carle Wayne Vickers (trompet, fluit en sopraansaxofoon) en Abraham 'Onion' Miller (tenorsax en zang) formeren in 1968 Love Men Ltd. met zanger-toetsenist Jimmy 'J.D.' Davis. De heren hebben voor die tijd gewerkt met The Fantastic Soul Men Orchestra waarmee het Sam & Dave heeft begeleid tijdens tournees. Het verhaal begint in Greensville in de staat North Carolina maar kort daarop bekostigen de mannen de aanschaf van een oude auto en rijden daarmee naar New York. Baritonsaxofonist Tobi Wynn voegt zich bij de groep en tijdens een optreden ontmoeten de heren drummer Jeffrey Osborne. Deze zal in 1978 het drumstel verlaten en de leadzanger worden van de groep. Na twee jaar in New York verhuist het de uitdijende groep naar Los Angeles en wordt versterkt door Jeffrey's broer Billy, Celeste Cole, Henry E. Davis en Robert Santiel. De groep is zich dan al L.T.D. gaan noemen, hetgeen staat voor Love, Togetherness & Devotion. De eerste platen blijven onopgemerkt totdat de single 'Love Ballad' verschijnt in 1976. De grote doorbraak komt echter met 'Back In Love Again' dat de groep ook buiten de Verenigde Staten op de kaart zet. Na het album 'Shine On' uit 1980 komt echter het verval in de groep als Jeffrey Osborne het solo gaat proberen. In 1983 tekent het bij het onafhankelijke Montage-label, de eerste van vele kleine maatschappijen waarvoor L.T.D. platen zal maken. 'For You' is een ballade in de traditie van 'Shine On', de b-kant is echter lekkere upbeat disco en precies dat geluid dat steeds sterker wordt in 'Do The 45' op de zaterdagavond.

Naast veteraan Carle Vickers zien we op het label de naam van Doni Hagen en Robert Palmer. Het heeft enig zoekwerk gekost, maar nee.. het is niet de Engelse Robert Palmer . Volgens de telling van Discogs zelfs de vierde Robert Palmer die actief is in de muziek. 'For You' bereikt slechts een vijftigste plek in de Amerikaanse R&B en dat is tevens de laatste single die in een hitlijst zal komen. Soms is de band mijlenver op de achtergrond, maar het is desondanks ruim een halve eeuw actief. In de late jaren negentig is er zelfs een illegale L.T.D. in het circuit welke door de originele groepsleden tot een halt wordt gebracht. Er is nog altijd een L.T.D actief ook al heeft het meer weinig uit te staan met de groep mannen die in de late jaren zestig zijn begonnen met de band.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten